Rare Schotten en hun nietszeggende kruisbessenbier

Wij houden van Schotland. We vinden de mensen aardig. Het land is schitterend. Een van onze meest favoriete brouwerijen (Brewdog) staat er. Met andere woorden, wij zijn fan van Schotland. Go Celtics, Rangers en van die dingen.

We houden dan weer niet van fruit. Oké, kleine correctie, we houden niet van fruit in ons bier. Fruit hoort in een mand, in sap of in een taart. En dan houdt het voor ons wel weer op met fruit.

Wat doe je dan als Schotten besluiten om een fruitbier te brouwen? We kunnen er met een boog omheen lopen en het negeren. Maar dat is onze stijl niet. Als het moet dan doen we het, ook al betekent het dat we moeilijke keuzes moeten maken. Moeilijke keuzes, we hebben ze al eerder gemaakt met Hen vs. Goblin.

De schotse brouwer Williams Brothers brouwt een bier met Gooseberries, Grozet Gooseberry &Wheatbeer. Een snelle blik in onze Prisma woordenboek leert ons dat Gooseberries in het Nederlands gewoon kruisbessen zijn. Nou zijn kruisbessen erg lekker, je kan er van alles mee doen. Maar ja, het is nog steeds fruit in bier.

Maar zoals beloofd, wij maken de moeilijke keuzes. Zo hoef jij ze niet te maken. Het bier is licht en een klein beetje troebel. Met 5% alcohol niet heel erg zwaar. Het ruikt eigenlijk nergens naar. Alleen als je heel erg goed ruikt is het een beetje citrusachtig. De smaak is eigenlijk ook zo. Het smaakt in eerste instantie nergens naar. Na een paar slokken wordt het wat citrusachtig en misschien een beetje tropisch fruit. Het is een beetje alsof je dubbeldrank drinkt. Niet per sé vies maar ook niet echt lekker. Kruisbessen halen we er helemaal niet uit.

En dat is nou precies wat wij echt vervelend vinden. Als je bier brouwt, zorg dan dat het ergens naar smaakt. Doe niet lullig en maak er wat van. Als het smerig is maar gebrouwen met passie dan zal je ons niet horen. Zeker niet als het een uitgesproken smaakt heeft. Maak je iets smakeloos, dan heb je ons op de kast. Hou er mee op!

Dus, Schotse vrienden, kappen met dit nikszeggende bocht. Als je kruisbessenbier maakt, hang er voor mijn part een hele kruisbessenstuik in maar zorg dat het smaakt naar kruisbessen.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.