Pils om mee weg te komen: Pilsener Urquell


In Tsjechië ligt een stad en die heet Pilsen. Daar komt Pils vandaan, zeggen ze in Pilsen. En dat klopt. Het bier in Pilsen was zo vies dat de burgerij in opstand kwam en een brouwmeester uit Beieren inhuurde om fatsoenlijk bier te brouwen. Dat waren nog eens tijden. Doe er je voordeel mee, bewoners van Jupile.

Hoe dan ook, de Beier brouwde voor het eerst pils. Hij ging toen terug naar Beieren waar iedereen pils ging maken. Beieren is dus de bakermat van het pils maar Pilsen is de eerste stad waar het is gebrouwen. En vandaag kunnen we nog steeds dat pils drinken uit Pilsen: Pilsener Urquell.

Want hoe zat het ook al weer? Je zit in de kroeg en je vrienden lachen je uit omdat je graag pils drinkt. Zij allemaal aan de bovengistende alcoholbommen en jij houdt van een eerlijk pilsje. Hoe kom je er mee weg? Met goede pils. Bier met smaak en een goed verhaal, zoals bovenstaand.

En ook met de smaak zit het wel goed. Hoe ze het doen weet ik het niet maar op de een of andere manier klopt Pilsener Urquell gewoon. De kleur is meer van goud dan die van het pils dat we meestal drinken. De geur is veel hoppiger en de smaak wat bitterder.

Ergens is Pilsener Urquell een beetje Duits en dat is natuurlijk geen verrassing, gezien de geschiedenis. Maar dan heeft het weer wat meer body dan een Duits pilsje. Meer karakter ook. Eigenlijk valt alles een beetje op zijn plaats. Het is anders dan de pils die je gewend bent maar op zijn eigen manier is Urquell precies goed.

Het lijkt wel of Pilsener Urquell je drinkers-DNA aanspreekt. Bij de eerste slok proef je de Boheemse bossen, zie je 18e-eeuwse stadspleinen met terrassen vol tevreden bierdrinkers. En je weet: dit is hoe pils eigenlijk moet zijn. Niet het beertender/voetbal/studentenfeest pils maar het echte pils. Pils dat je zou willen als je in opstand komt wanneer je alleen slecht bier kan krijgen.

Ik hoef niet elke dag Urquell. Als ik gewoon achteloos pils wil drinken pak ik wel iets anders. Maar als ik als pilsdrinker ook eens wil nadenken over wat ik drink, bestel ik een Urquell. Dan denk ik na om daarna even lekker weg te dromen. Over Boheemse bossen en boze mensen die zichzelf het recht om te genieten niet laten ontzeggen.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Pils om mee weg te komen: Pilsener Urquell

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.