Pils om mee weg te komen: Mongozo

Oef! Even nadenken! Hoe zat het ook weer? Jij, pilsliefhebber, zit in de kroeg en wordt uitgelachen door je vrienden die van ‘echt’ bier houden. Maar bestetotnutoe helpt je. Met pilsen met een verhaal. Pils dat ook cool en nog veel cooler is dan een sneu speciaalbiertje. Wij hebben onze pilsen om mee weg te komen.

Vandaag drinken we Mongozo Premium Pilsener. Het woord ‘Premium’ bezorgt ons altijd een allergische reactie omdat we het terugvinden op heel veel heel vieze bieren. Maar andere allergieën doen het beter met Mongozo, want het is glutenvrij. Gelukkig maar, want nu kunnen glutenallergische bierdrinkers ook een fatsoenlijk pilsje drinken.

Hoewel, fatsoenlijk? Een nadere blik op het etiket levert een teleurstelling op: er zit rijst in. Rijst, gatverdamme. Rijst is dat spul dat in heel goedkoop en heel vies bier zit omdat de brouwer geen zin heeft om duur gerstemout te kopen. Dat is dus helemaal niet ‘Premium’! Dat is vies! Het enige bier waar rijst in mag, is sake. Minpunten voor Mongozo dus.

Gelukkig heeft Mongozo nog heel veel andere labels om mee te schermen. Behalve zonder gluten is het ook nog biologisch en Fair Trade. Fair Trade? Even kijken waar het gebrouwen wordt: De Huyghe Brouwerij in België. Wat een opluchting. Die arme Belgische bierbrouwers, toch een beetje de cacaoboeren van Noordwest Europa, worden niet langer uitgebuit. Er is nu Mongozo dat een eerlijke prijs voor hun producten geeft. Daar hebben we al die tijd op gewacht: bier drinken zonder schuldgevoel.

Ach wat stom. Het zijn natuurlijk niet de brouwers maar de grondstoffen die Fair Trade zijn. Eens even zien: hop komt uit Europa of Amerika en mout ook. Gist komt uit Denemarken. Is Fair Trade er nu ook voor overgesubsidieerde welvaartslandbouwers? Oh nee wacht. De rijst! De rijst, die ik helemaal niet in mijn bier wil, wordt vast ingevlogen uit een ver en arm land. Ik wil het niet, het is onnodig, het is milieuvervuilend, maar Mongozo heeft toch weer een mooi labeltje erbij op het etiket.

Genoeg gelachen, nu waar het echt om gaat: drinken. Mongozo is best een aardig pilsje. Goed gehopt en aangenaam zurig. Helaas proef je die rijst wel een beetje. Verder is het niet erg bijzonder. In ieder geval geen pils om mee weg te komen, zoals Brand Up of Pilsener Urquell. Het is gewoon niet onderscheidend ten opzichte van andere aardige pilseners.

Als je gehinderd door je glutenallergie al jaren zit te wachten op iets fatsoenlijks, dan is Mongozo zeker niet slecht. Maar Mongozo kan niet tippen aan een echt lekker pils. En biologisch, daar zijn we helemaal voor. Maar rijst in je Belgische bier gooien om dat fair trade labeltje te krijgen, dat is gewoon marketingbullshit. Weg met die rijst Mongozo! Wij drinken bier en geen slappe marketingverhalen.

Lees ook:

Pilsen om mee weg te komen: Gulpener
Pils om mee weg te komen: Pilsener Urquell
Pils om mee weg te komen: Brand Up

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Pils om mee weg te komen: Mongozo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.