Pils om mee weg te komen: Chateau Neubourg

Daar sta je dan in de kroeg. Eigenlijk wil je gewoon pils bestellen maar iedereen heeft een mooi speciaalbiertje. Dan kun je niet echt aankomen met een simpel pilsje, of wel? Nou, zeker wel! Pils kan ook heel speciaal zijn! Er zijn ook hele mooie pilseners met een mooi verhaal. We hebben er al veel voorbij zien komen en vandaag is het de beurt aan Chateau Neubourg.

We zien je denken: eindelijk eens iets bijzonders uit Frankrijk. Maar nee, het is gewoon Nederlands pils van Gulpener. En dat Chateau heet ook gewoon Kasteel Neubourg. Nou ja, ze hebben er in ieder geval wat sjeu aan gegeven. Dat zie je ook aan het kobaltblauwe flesje. Heel erg blauw. En ook nog een mooie longneck.

We zien ons al staan in alle sjieke clubs. Met dat mooie blauwe flesje. Daarmee kom je wel weg met je pilsje. Je ziet er ook goed je lijntje coke op, onder de blacklight. Wij zijn wel blij met onze coole Neubourgs terwijl we alle trendy tenten van Zuid-Limburg onveilig maken.

Maar dat blijkt toch niet helemaal de bedoeling. Gulpener is gewoon een hele nette brouwerij die al Maatschappelijk Verantwoordelijk was toen dat begrip nog moest worden uitgevonden. Chateau Neubourg is dan ook niet gemaakt voor allerlei disco’s, maar juist om rustig van te genieten. Met de zon op je bol in de Limburgse heuvels. Of terwijl je een bourgondisch maal eet. Dat soort werk.

En hoe smaakt die Neubourg dan, als je daar zo zit in dat dure restaurant? Nou, dat valt niet tegen. Kleur en schuimkraag zien er goed uit. Maar veel tijd om er naar te kijken heb je niet want je ruikt dit bier al meteen. Wat een aroma! Je merkt al meteen dat er genoeg hop in zit. En daar houden we wel van.

De smaak wordt ook gedomineerd door de hop en dat moet je wel kunnen waarderen. Als je meer van een zacht en moutig bier houdt, zoals een Hertog Jan, dan vind je een Chateau Neubourg waarschijnlijk te bitter. Want veel mout proef je niet. Dat is ook vast niet de bedoeling want dit bier moet culinair meekunnen. En bij een pittig en smaakvol diner red je het niet met een zacht en subtiel biertje.

Een culinair bier dus. En dat is prima want je weet vast wel dat we graag eten als we drinken. Maar van ons hoeft het niet daarbij te blijven. Wij willen nog best wel Neubourgs drinken in een trendy club. Maar ik weer niet of we dat een hele avond vol gaan houden. Misschien gaat die aromatisch-bittere hopsmaak dan toch vervelen.

Is Chateau Neubourg een pils om mee weg te komen? Jazeker! Vooral bij het eten maar ook voor in de kroeg. Of je het de hele avond vol houdt weten we niet maar het is in ieder geval een mooi en uitgesproken bier. Met een verhaal. Dus niks om je voor te schamen.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

11 gedachten over “Pils om mee weg te komen: Chateau Neubourg

 • januari 7, 2011 om 12:06
  Permalink

  Vind het ook een lekkere pils. Zeker om te beginnen is een iets meer uitgesproken pils goed toeven. Om later, na 3 lekkere pils over te schakelen op het kwantitatieve werk.

  Beantwoorden
 • januari 7, 2011 om 13:28
  Permalink

  Bedankt voor het proeven van mijn favoriete pils. Ik vind hem iets geraffineerder dan de Brand Up, daarmee boedoel ik eigenlijk een mooiere balans tussen bitter en moutig. De fles en het mooie glas maken het echt af. Een Neubourg vind ik vooral als aperitief heel goed smaken, dus voor het culinaire werk echt gaat beginnen. Om Neubourg nou te gebruiken om gewoon dronken te worden is zonde, dat kan ook met Heineken, Amstel of Bavaria.

  Beantwoorden
 • januari 8, 2011 om 11:44
  Permalink

  Ik erger me dood aan de nutteloze passage over lijntjes coke icm ons prachtige pils. Daarmee degraderen jullie niet alleen dit pils en dit artikel, maar bovenal jullie zelf.

  Jammer, want anders was het een mooi verhaal over een prachtig blauw geniet bommetje geweest!

  Beantwoorden
 • januari 8, 2011 om 14:22
  Permalink

  Sluit me helemaal bij de vorige spreker aan. De belachelijke combi van dit hoogstaand, bijzonder stijlvol en goedsmakend bier met snuifzooi slaat nergens op. Bij een goede champagne denk je toch ook niet aan een spuit met weet ik veel wat voor troep? Zou bijna denken dat de schrijver van die beoordeling uit eigen ervaring spreekt. Vanuit het mooie Gulpen zal ik mijn fatsoen wel bewaren en schrijven waar het over gaat: een mooi, stijlvol en smaakvol biertje. Gelukkig wat krachtiger dan een simpel Amsteltje maar Bourgondisch genieten kan nu eenmaal ook alleen maar in het Zuiden..

  Beantwoorden
 • januari 10, 2011 om 14:41
  Permalink

  Prachtig dat één klein ironisch zinnetje over een lijntje coke alweer twee mensen op de kast kan krijgen. Hulde voor het leuke verhaal!

  Beantwoorden
 • Pingback: bestetotnutoe neemt je mee in vogelvlucht in de wereld van hop » bestetotnutoe.nl

 • januari 11, 2011 om 10:25
  Permalink

  @Paul en Herman: wel erg hypocriet jongens. Net als cocaïne is alcohol gewoon een harddrug. In de top 10 gevaarlijkste harddrugs staat het door jullie geprezen alcohol op 5. Cocaïne overigens op 2 na heroïne.

  Beantwoorden
 • september 2, 2011 om 23:27
  Permalink

  Een heerlijke pils, altijd genieten. En volgens mij heeft dat lijntje coke niet de bedoeling dat het ermee geassocieerd moet worden. Het is om aan te tonen hoe duidelijk zo’n lijntje zichtbaar is op zo’n opvallend blauw flesje.

  Beantwoorden
 • januari 3, 2012 om 15:48
  Permalink

  Vorige week voor het eerst een Neubourg mogen proeven. Met de vrouw in een goed restaurant met Bib-gourmand notering gegeten. Neubourg op de tap.

  Perfect pils voor bij een zeer overheerlijke maaltijd. Waarschijnlijk mijn favoriete pils tot nu toe…

  Beantwoorden
 • Pingback: Maar hoe smaakt het? Bestetotnutoe weet het.

 • mei 16, 2020 om 21:14
  Permalink

  Jammer dat de smaak op fles zoveel minder goed is als op tap!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.