Pils is wél lekker!!!

Pils is lekker
Sorry. Zo, dat is eruit. En gemeend ook nog. We hebben ons er inderdaad schuldig aan gemaakt. Ten minste ten dele. Pils is namelijk ontzettend lekker bier. Aan de ene kant zetten we ons aan alle kanten in om pils te promoten. In onze serie “Pils om mee weg te komen” hebben we open en eerlijk naar verschillende pilsen gekeken. Echt lekker pils is vol van smaak, heeft een goede moutsmaak. De bitterheid mag niet overheersen maar moet precies in balans zijn. Een mooie bloemige en grasachtige hopsmaak maakt het af. Oh ja, en een flinke schuimkraag. Het oog wil ook wat. En geef toe, een flinke hap in een mooie hoppige pilskraag is een van de beste dingen die er is.

Maar niet alle pils is lekker
Aan de andere kant hebben te denigrerend over deze bierstijl gedaan. Ook wij hebben alle pilsen over een kam geschoren. En dat is natuurlijk niet eerlijk. Zoals elke bierstijl zijn er goede en slechte voorbeelden. Alleen lijkt het bij pils veel te veel door te slaan naar de negatieve kant.

Eenheidsworst
Want laten we eerlijk zijn, pils is zo vaak door de eenheidsworstmolen gegaan dat het merendeel niet van elkaar te onderscheiden is. Iedereen roept om het hardst dat hij of zijn een favoriet pils heeft, bij een blinde test valt driekwart door de mand. In Nederland smaakt alle pils naar Amstel.

De Wereld
Buiten Nederland is het niet veel beter. De pilsplas in Amerika is voor 99% gevuld met een scala aan light bieren. Als het ook maar neigt naar smaak komt het de markt al niet eens meer op. Japan heeft iets geweldigs uitgevonden. Dry beer, bier zonder nasmaak. Grote hit onder de massa Japanners. Het talent van de Belgen ligt zeer zeker niet bij pils. Waar ze het een na het andere lekkere bovengistend bier brouwen gaan ze met pils keer op keer de mist in.

Tsjechië
In deze woestenij was echter altijd ééen lichtpuntje: Tsjechisch bier. Altijd van uitstekende kwaliteit en altijd met een mooie volle pilssmaak. Maar ja, wat wil als je het hebt uitgevonden. Daar zouden wij ook trots op zijn. Maar ook zij buigen voor de commercie. Kennelijk wil de gemiddelde bierdrinker een mooi helder pils. En ze willen graag exporteren. Dus het bier gaat door een filter en door de pasteuriseringsmachine. Bij de Budvar brouwerij kun je gelukkig nog wel ongefilterd en ongepasteuriseerd pils drinken. Geloof ons, dat pils alleen is de trip al waard.

Maar…..
Maar waren de Tsjechen vroeger het dappere dorpje dat standhield, dat is gelukkig aan het veranderen. Steeds meer brouwerijen durven het aan om pils te brouwen. En voor ons met veel succes. De 77lager van Brewdog is aan absolute klassieker, de Sam Adams uit Boston kan je blind kopen. En ja, Nederland heeft ook een paar pareltjes. Onze liefde voor Brand UP hebben we nooit onder stoelen of banken gestoken. We zijn niet gek van het flesje, maar een Château Neubourg zullen we nooit afslaan. Pils zit in de lift en deze lift gaat omhoog. Dat is de enige richting waar pils heen moet.

Dus bierdrinkers van de Wereld: drink beter Pils!!!

 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Pils is wél lekker!!!

 • augustus 9, 2011 om 17:02
  Permalink

  Er is niks mis met pils als stijl maar als het gaat om Amstel, Bavaria of Grolsch dan is dat gewoon niet lekker genoeg. Als ik al pils wil (uit Nederland) dan graag Christoffel. Daar zit echt smaak aan en heeft ook een mooi flesje trouwens. Maar in welk cafe vind je dat? En DAAR zit hem natuurlijk vaak het probleem. Als goed pils niet beschikbaar is, dan nog altijd liever een Duvel (en dronken naar huis) dan een metaalwater van onze Nederlands marketingbrouwers.

  Beantwoorden
 • augustus 11, 2011 om 23:30
  Permalink

  Vergeet “drie hoefijzers klasiek” van de Beierd te Breda niet 😉 Kleine schaal, heerlijk ambachtelijk pils!

  Beantwoorden
 • augustus 16, 2011 om 14:48
  Permalink

  Als we het toch over de Beyerd gaan hebben, neem eens een Dirk! Dat is de Beyerd’s versie van Brand Up.

  Beantwoorden
 • augustus 31, 2011 om 21:38
  Permalink

  Mag ik hier nog 1 tip aan toevoegen:

  Rothaus Tannen Zapfle!

  De absolute koning onder de pilsners… te lekker gewoon!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.