Perfect Pils: Samuel Adams

Perfect Pils: Samuel Adams Boston Lager

De hele zomer is het kwakkelen en nu schiet het kwik zo’n beetje door het plafond. Maar het weer maakt ons niks uit. We blijven op zoek naar het perfecte pils. Eerder dronken we Urquell, Rothaus, Budvar en Brand Up en nu steken we de oceaan over. Naar Amerika.

Jaren ’80
In de jaren ’80 waren er een paar idioten  in hun keukens bezig om iets te brouwen wat echt ergens naar smaakte. Jim Koch, een telg uit een brouwersfamilie, wist dat net wat beter aan te pakken. In 1985 bracht bij Samuel Adams Boston Lager uit.

Samuel Adams
Samuel Adams was een bierbrouwer uit Boston. Hij ging failliet en gaf de Engelse kolonisator daarvan de schuld. In zijn woede stak hij schepen vol met thee in brand tijdens de Boston Tea Party en startte daarmee de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Een aansprekend persoon en het pils werd een succes. Nu heeft Jim Koch een brouwerij met 750 man in dienst en exporteren ze naar 20 verschillende landen. Een succespils mag je het dus wel noemen.

Koper
De kleur is wat meer koperkleurig dan je verwacht van een standaard pils. Een mooie witte schuimkraag maakt het plaatje af. Waar veel pilsen een schitterende kraag hebben met kleine belletjes is de Sam Adams wat grover en wat vlokkeriger. Hij blijft wel lekker lang staan.

Als je tegenwoordig een Amerikaans bier open trekt, knalt de citrus je tegemoet. Maar niet bij dit Pils. Het is in eerste instantie de mout die je ruikt, tegen het zoete aan. En die mout proef je meteen. Lekker broodachtig, zoals bij een Dekoninck. Na de zoetige mout knalt de hop erdoor heen. Geen citrus maar een bijna ouderwets lekkere hopsmaak.

Nadenkpils
Het is wat minder doordrinkbaar dat bijvoorbeeld een Duits pils. Je hebt ook wat meer om te proeven en over na te denken. Dit is geen bier wat je achteloos wegklokt in de zon. Hier geniet je van, hier ga je voor zitten, hier neem je de tijd voor. Echt een karakterbier met die kleur, die schuimkraag en die mooie smaken.

Glas
Nou hebben we in het verleden wel eens afgegeven op de glazen van Samuel Adams. Maar na ons Spiegelau avontuur zijn we helemaal om. De glazen kunnen ons niet duur en speciaal genoeg zijn. En toevallig hebben we een Samuel Adams glas liggen. Dus meteen maar de proef op de som nemen en twee Sam Adams tegelijk drinken. Is dit glas ook zo’n openbaring?

Euh ja, eigenlijk wel. Niet zo’n donderslag als de Spiegelau glazen maar wel weer een behoorlijke eye opener. Alle smaken zijn veel voller en duidelijker. De geur lijkt wat geconcentreerder en wat intenser. Tuurlijk smaakt het ook prima in het andere glas maar als je ze naast elkaar drinkt vraag je je af waarom je niet eerder bent overgestapt naar echt goede glazen.

Koop goede bierglazen en koop Samuel Adams, dan zit je gebeiteld deze zomer.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Perfect Pils: Samuel Adams

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.