Perfect Pils: Rothaus Tannenzäpfle

We zijn bezig met een zomerse feelgood-serie over het perfecte pils. Wat is nou echt de top? Vorige week dronken we Pilsener Urquell en dat was meteen een mooie aftrap voor deze serie. Urquell is een prachtig pils en hoort absoluut bij de beste pilseners ter wereld. Vandaag een andere topper: Rothaus Tannenzäpfle.

Rothaus komt uit het zuiden van Duitsland niet ver van de grens met Zwitserland. Daar, in het Zwarte Woud, ligt het plaatsje Grafenhausen. En daar staat al sinds 1791 een brouwerij. In 1806 werd deze brouwerij staatsbezit en nu is de brouwerij nog steeds in handen van de deelstaat Baden-Württemberg.

Archaïsch
De eigendomsconstructie is niet het enige dat archaïsch is aan deze brouwerij. Het etiket is sinds 1956 niet meer aangepast en heeft bijgedragen aan de cult-status van dit bier. De afgelopen 20 jaar is Rothaus uitgegroeid van een kleine regionaal merk tot een bier dat algemeen verkrijgbaar is in Duitsland. Want wie wil er niet gezien worden met flesje met daarop Birgit Kraft, de vrolijke Badische dame met twee mooie pullen bier?

We hebben het al eerder gezien bij Vedett: als je een etiket maar lang genoeg onveranderd laat, wordt het vanzelf trendy. Maar waar Vedett zo smakeloos is dat het de naam ‘bier’ niet mag dragen, daar is Rothaus Tannenzäpfle een prachtig pils. We dronken het voor het eerst tussen kaartende bejaarden in een derderangs hotel in de Vogezen. En daarna weer in Berlijn. En steeds waren we verrast: wát een goed bier is dit.

Het gekke aan Rothaus is dat je niet precies snapt waarom het zo’n goed bier is. Ja, je kan de smaak mooi beschrijven, zoals we in januari hebben gedaan. Mooi moutig in het begin, en daarna de hop die zo’n heerlijk plakkerige nasmaak geeft waardoor je gelijk zin krijgt in een volgende slok. En Rothaus ziet er natuurlijk prachtig uit. Lichtgeel met een mooie schuimkraag. Echt Duits.

Het beste Duitse pils
Misschien is dat het wel: Rothaus is het beste Duitse pils dat we kennen. Duits bier was nooit helemaal ons ding maar met Rothaus snap je wat de liefhebbers bedoelen. Prachtig in balans, perfecte kwaliteit. Het verschil is dat Rothaus ook nog eens echt lekker is. Licht als in goed doordrinkbaar, niet als in weinig smaak. Daarmee laat Rothaus andere Duitse pilsen als Warsteiner en Bittburg heel ver achter zich.

Vergeleken met andere echte toppers valt op dat Rothaus niet erg uitgesproken maar wel erg lekker is. Er is gewoon niks dat niet klopt aan dit bier. Alleen als je op zoek bent naar pils met een heel uitgesproken smaak kun je dit bier laten staan. Dit is een klassiek pils met klassieke hopsoorten en een klassieke vergisting. Rothaus Tannenzäpfle hoort in de top 5 van elke pilsdrinker.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Perfect Pils: Rothaus Tannenzäpfle

 • juli 23, 2012 om 09:33
  Permalink

  Heren, mag ik jullie wijzen op mijn favoriete Duitse pils; Jever. Een topper!

  Beantwoorden
 • augustus 14, 2012 om 10:51
  Permalink

  De Rothaus is mijn All-Time-Favorite! Ik heb ruim een halfjaar in Konstanz aan de Bodensee gewoond. En daar was gelukkig de Rothaus Zannentapfle goed te verkrijgen.

  Ik heb nu de luxe dat mijn broer voor zijn werk wekelijks in Stuttgart moet zijn. Dus als hij weer eens langskomt dan staan er steevast 2 kratten Rothaus in zijn achterbak.

  Beantwoorden
 • Pingback: Perfect pils:Samuel Adams » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.