Perfect pils: Pilsener Urquell
Vroeger hadden we een mooie serie voor de pilsdrinker die in de kroeg niet wilde onderdoen voor speciaalbierdrinkers: pils om mee weg te komen. Goeie pilsen met een verhaal. Echt bier van echte brouwerijen en ook nog eens een echte smaak.
Toch blijven sommige pilsvragen bierdrinkers bezighouden: kan pils echt lekker zijn? En is pils speciaal genoeg voor speciaalbier? En wat is nou echt heel goed pils? Die eerste twee vragen kunnen we niet beantwoorden maar die laatste wel. Wat is nou pils van wereldklasse? Echt goed pils? De top?
Het is dus tijd voor een gloednieuwe bestetotnutoe zomerse feeldgoodspecial: Perfect Pils. Onze zoektocht naar het allerbeste pils. We drinken de beste pilseners die we kunnen vinden. En dan zullen we zien welke de beste is.
Pilsener Urquell
Met welk bier kunnen we beter beginnen dan met Pilsener Urquell. Het eerste pils ooit. Gebrouwen in, waar kan het ook anders, Plzen. Met dit bier begon pils als de bierstijl die nu de hele wereld heeft veroverd. Overigens valt er op dit verhaal heel wat af te dingen. Zie voor een hele uitgebreide analyse de post van onze collega-blogger Des de Moor.
Maar nu naar het bier zelf. We hebben al eens eerder over Urquell geschreven. Urquell ziet er prachtig uit. Goudgeel, bijna lichtgevend. Mooie witte schuimkraag. Door de zachte Saazerhop heeft Urquell geen sterke geur maar wel een heel mooi, gebalanceerd karakter. En die hop blijft ook heel lang hangen. Echt een fantastisch, smaakvol en gebalanceerd pils.
Maar waarin onderscheidt Pilsener Urquell zich van andere toppers? Dat zit het toch voor een groot deel in de moutsmaak. Urquell’s hoofdbrouwer, Václav Berka, heeft ons eens uitgelegd dat Urquell hun pils niet helemaal laat uitgisten. Het alcoholpercentage is ook maar 4,4%. Er blijven dus onvergiste suikers over en die geven dit bier extra smaak. En dat proef je echt heel goed. Het is wat zurig, wat zoetig, en het geeft dit pils die extra smaak waardoor de balans met de hop zo ontzettend mooi is.
Het volgens Urquell zelf ‘allereerste pils ter wereld’ lijkt wat op Duits pils in uiterlijk en kwaliteitsbeleving. Maar Pilsener Urquell heeft veel meer smaak dan het gemiddelde Duitse pils. Daarmee heeft dit bier een hele goeie balans. Tel daarbij de prachtige kleur en schuimkraag op en je hebt inderdaad een perfect pils.
Maar we zijn er nog niet. De zomer is nog lang. Volgende week drinken we een echt Duits pils: Rothaus.
Pingback: Perfect Pils: Samuel Adams » bestetotnutoe.nl