Perfect Pils: Budweiser Budvar

Heilige Roomse Rijk
Van alle Pilsen die er in Tsjechiƫ gebrouwen worden zijn er eigenlijk maar twee die redelijk in Nederland te krijgen zijn. Pilsner Urquell en Budweiser Budvar. En allebei graven ze marketingtechnisch flink in het verleden. Waar Pilsner Urquel kan bogen op de originaliteit moet Budvar het van wat andere zaken hebben. Dat ze een tijdje hofbrouwer voor de keizer van het Heilige Roomse rijk weet eigenlijk niemand meer.

Wat iedereen wel kan noemen is de knallende ruzie die ze hebben gehad met hun naamgenoot uit de Verenigde Staten. Beiden vonden ze dat ze de naam Budweiser mochten dragen. Vele rechtzaken- en vervelende ruzies hebben geleid tot een wat curieuze oplossing. In veel landen was Budvar de enige die de naam Budweiser mocht dragen. Budweiser USA werd daar verkocht onder de naam Bud.

Waarom?
Het is natuurlijk raar dat je ruzie wilt maken om de naam Budweiser. Het veel grotere en veel bekendere Budweiser van Anheuser Busch maakt namelijk een typisch Amerikaans pils. Flauw, smakeloos en vooral voor de massa. Als echt Tsjechische brouwer wil je daar toch niet echt mee geassocieerd worden.

Want Budvar lijkt op geen enkele manier op de Amerikaanse naamgenoot. Budvar is mooi geel, zoals een pils hoort te zijn. Veel kleine koolzuurbelletjes dansen door je glas. De schuimkraag torent boven je glas uit. Het is een feest om naar te kijken. Zo’n plaatje waar je vanzelf dorst van krijgt.

Veel mout, minder hop
Budvar is gehopt met Saaz, een oude nobele Europese hopsoort. En dat haal je er goed uit, het is niet overweldigend maar wel aanwezig. Saaz geeft bier een lekkere grasachtige hoppigheid. Er zit iets aards in de nasmaak, en zo ook bij Budvar. We hadden iets meer hopbitterheid verwacht maar die bleef uit.

Budvar is namelijk aan de moutige kant. Veel body en veel om op te kauwen. Hij is ook een beetje zoetige en broodachtig. Maar door de vele bubbels en de Saazhop toch prima doordrinkbaar. Eigenlijk alles wat je in een pils zoekt: Mooi, ruikt lekker, smaakt uitstekend en als je er een op hebt wil je er nog een.

Hoewel een ander bier zijn er toch overeenkomsten tussen Budvar en Urquel. Deze twee Tsjechische pilsgiganten zijn beiden doordinkbaar, goed gehopt maar vooral zijn ze beiden aan de moutige kant. En die karakteristieken zorgen voor hoge ogen in de Perfecte Pilsen van 2012.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Perfect Pils: Budweiser Budvar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.