Perfect Pils: Brand Up

Zo, tijd voor Neerlands trots. We hebben het al vaker beweerd: Brand Up is het beste Nederlandse pils en iedereen die het daar niet mee eens is, zien we graag eens in de kroeg voor een vergelijkend warenonderzoek. Maar belangrijker voor nu: hoort Brand Up bij de bete pilsen ter wereld? Is Brand Up zó goed?

De zomer breekt dan eindelijk een beetje door en we gaan dus vrolijk verder met onze zoektocht naar het perfecte pils. Niet alleen met de bedoeling dat ook echt te vinden maar natuurlijk vooral om een leuke zomer te hebben. Vol met toppilsen.
Up / Urtyp
We dronken al Urquell, Budvar en Rothaus. Nu zijn we aangekomen in het Limburgse Wijlre. 60 jaar geleden maakte Brand daar voor het eerst de Up. Of Urtyp. Die laatste naam refereert aan een het oerrecept van pils uit 1840 waar dit bier van Brand van afgeleid zou zijn. Met alle respect maar dat verhaal nemen we graag met een korrel zout. Alle bierbrouwers vinden van zichzelf dat ze het ‘orginele’ pils maken dus dat geloven we wel.

Een Brand Up is anders dan andere pilsen. Met 5,5% alcohol zwaarder dan andere Nederlandse pilsen en dat proef je ook. De normale pils van Brand is al een smaakvol bier maar de Up gaat verder. Er zit meer smaak aan dit bier en vooral meer hop. En dat is best een mooie sensatie. Aan de ene kant een moutig en smaakvol pils, aan de andere kant een behoorlijk heftige hopsmaak.

Een flinke schep hop
Het gewone pils van Brand is eigenlijk al het meest bittere en hoppige van alle grote pilsmerken. Maar de Up doet er nog een flinke schep hop bovenop. Brand Up is serieus bitter. Maar dat kan hij dus prima hebben. De extra mout geeft veel extra smaak en natuurlijk een half procent extra alcohol. Daarmee is een Brand Up een heel bitter maar ook een heel gabalanceerd pils.

Speciaalbier in pilsvorm
Maar hoe doet deze Nederlandse topper het in vergelijking met andere perfecte pilsen? Wat opvalt met de bieren uit Tsjechië en Duitsland is natuurlijk de doordrinkbaarheid. Een Brand Up sla je niet zomaar achterover. Het is echt een bier. Een soort speciaalbier in pilsvorm. Dat betekent dat er heel wat te beleven is op smaakgebied. Maar is dat wel wat je wil als je pils drinkt?

Brand Up is een zware jongen in meerdere opzichten. Minder subtiel dan een Rothaus of een Budvar. En met nog veel meer smaak dan een Urquell. Dat is lekker maar waar kies je voor op als je dorst hebt op een warme dag? Misschien is Brand Up dan net iets te zwaar en net iets te scherp om het perfecte pils te zijn.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

5 gedachten over “Perfect Pils: Brand Up

 • augustus 14, 2012 om 10:46
  Permalink

  He Arnoud,
  hoe zie je de Brand Up t.o.v. de Chateau Neubourg van Gulpener?

  Beantwoorden
 • augustus 14, 2012 om 11:10
  Permalink

  Chateau Neubourg is vooral heel erg hoppig en wat mij betreft meer gemaakt om samen te gaan met eten. Brand Up is ook heel hoppig maar daarnaast ook moutig. Er is dus wat meer balans. Brand Up is ook zwaarder en drink je wat minder makkelijk weg.

  Beantwoorden
 • augustus 14, 2012 om 12:43
  Permalink

  Ik zal ze eens naast elkaar drinken… Hier in Maastricht wordt de Neubourg veel gedronken tijdens Netwerk borrels. Ziet er vooral sjiek uit in zo’n hoog slank glas. Daarbij is het natuurlijk ook een erg lekkere pilsner

  Beantwoorden
 • Pingback: Perfect pils:Samuel Adams

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.