Pelgrims in de kroeg

De Pilgrim Fathers, dat waren die godsdienst-idioten die Engeland moesten ontvluchten en via Nederland in Amerika terecht zijn gekomen, toch? Dat klopt, in Engeland waren ze niet echt welkom. Ze vonden de kerk daar nog niet streng genoeg en trokken in 1620 via Nederland richting het Nieuwe Land.  Daar strandden ze bij Plymouth Rock. Het schitterende verhaal gaat dat zij daar terecht kwamen omdat hun bier op was. Dat is nog eens liefde voor het bier: ik verzet geen stap meer totdat er weer bier is.

Onze kritische lezer Peter wist ons echter te vertellen dat dit onzin is en dat het stomweg een storm was geweest die hen uit koers had gedreven. Maar wij stoppen pas als we de bodem van elke glas en verhaal hebben bereikt. Tijd voor onderzoek dus.

De Pilgrim Fathers vertrokken vanuit Delfshaven richting Southampton in Engeland. Daar gingen ze aan boord van de Mayflower en voeren richting Amerika. Van een rijke sympathisant die werkte bij de London Company, kregen ze een stuk land in North Virginia (grondprijzen lagen nog iets anders toen). En inderdaad, door een aantal stevige stormen op de Atlantische oceaan, raakten ze uit richting.

Het eerste land dat ze zagen, was Cape Cod in Massachusetts. Dat was een stuk noorderlijker dan de bedoeling was. In eerste instantie wilden ze nog zuidelijker te varen, maar de route bleek te gevaarlijk. En nu komt het bier om de hoek kijken. Het was inderdaad op. Nu was een pul bier in die tijd wat een glas water nu is. Water was niet echt drinkbaar want het was slecht en zat vol bacteriën en andere ellende. Bier was in ieder geval veilig om te drinken.

“We could not now take time for further search or consideration, our victuals being much spent, especially our beer, and it being now the 19th of December” Pilgrim Father’s Journal, December 19, 1620

Dat ze niet verder voeren had dus inderdaad te maken met de biervoorraad. Maar het is niet zo dat ze stopten bij de eerste de beste kroeg en daar zijn blijven plakken. Ze konden simpelweg niet verder omdat ze anders waren gestorven aan bedorven water. Daarnaast hadden ze mooie plek gevonden om een kolonie te stichten. Een mooi stuk land dat al bewerkt was door de Indianen die ondertussen waren gestorven aan Westerse ziekten.

Dus: storm, geen bier meer en de juiste plek. Geschiedenis is altijd uitgebreider dan je denkt.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Pelgrims in de kroeg

  • mei 18, 2011 om 14:04
    Permalink

    De discovery docu ‘how beer saved the world’ zit vol met dit soort verhalen. Echt een aanrader als je bier zalig wil verklaren tegenover leken.

    Kleine voorbeeld uit deze docu: Zonder bier geen pasteurisatie, piramides, etc.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.