Oud en nieuw

Westvleteren halen
Toen we nog jong en mooi waren zijn we ooit naar Westvleteren gereden. Dat kon toen nog. Je moest even bellen, dan kreeg je een bandje met een sympatieke Vlaamse pater die vertelde wanneer Westvleteren 12 te krijgen was. Wij uren- en urenlang door het Vlaamse land gereden.

En jawel, daar lag het klooster. In authentieke Vlaamse stijl: grote lelijke stenen muur erom heen met een parkeerplaats op een winderig stuk platteland. Waarschijnlijk heeft dat klooster ook nog lelijke rolluiken.

Maar goed, wij hebben onze auto volgeladen met Bakskes en zijn weer uren en uren teruggereden. Mijn bakskes waren in no time op. Arnoud echter, calvinistisch als hij is, had nog wat achter de kast verscholen. Na zo’n 10 jaar bewaren een mooie tijd om eens open te trekken. En helemaal een mooie tijd om eens te kijken of de tijd lief is geweest voor de Westvleteren. Dus naar Bert’s Bierhuis voor een vergelijkend flesje veel te dure nieuwe Westvleteren.

Jonge Westvleteren
De nieuwe Westvleteren was in een woord geweldig. Maar de echte bestetotnutoe fan wist dat natuurlijk al. Hij is verwarmend, alcoholisch, fruitig, beetje bitter en tegelijk een beetje zoetig. Schitterend fijne schuimkraag. Westvleteren danst door je mond. Het is een briljant gebalanceerd bier, zo veel smaken en niks schiet er boven of onderuit.

Oude Westvleteren
En dan de oude Westvleteren. Bij het inschenken merk je al verschil. De oude is dikker, bruiner en heeft veel minder koolzuur. Sterker nog, hij heeft vrijwel geen koolzuur. We moeten het dus doen zonder schuimkraag.

De geur die je neus in kringelt is complex. Het is lastig te omschrijven maar hij ruikt nogal bruin. Hij ruikt naar leer en tabak. En naar Port en rozijnen. Doe je ogen dicht en denk aan je opa. Zijn oude chesterfield stoel, dat is hoe een 10 jaar oude Westvleteren ruikt.

Bij het proeven haal je de port er meteen oud. En in de achtergrondproef je chocola. Hij smaakt beduidend minder stoffig dan hij ruikt. Waar de jonge Westvleteren je mond in bruist, stroopt deze naar binnen. Hij is dik en donker. De hopbitterheid is compleet verdwenen, de zoetigheid niet en die proef je goed. Hij lijkt wel iets vlakker dan de jonge Westvleteren.

Oud en nieuw
En nu wil je weten welke beter is. Dat is de jonge Westvleteren. Dat is een complex bier dat toch gebalanceerd en uitstekend drinkbaar is. De oude is lastiger en moeilijker drinkbaar. Je moet er echt zin in hebben en en voor gaan zitten. En dan is hij geweldig, maar het is wel een smaak waar je van moet houden. En laten we wel wezen, iedereen houdt van een jonge Westvleteren. Was die nou maar makkelijker te krijgen.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Oud en nieuw

 • februari 6, 2012 om 12:59
  Permalink

  Nou is 10 jaar opleggen gelijk ook wel weer errug lang vind ik.
  Na een a twee jaar is het volgens mij wel mooi geweest. Momenteel heb ik wat kratten die zo’n 3 of 4 jaar staan (ik vergeet altijd de datum er op te kalken waarop ik ze in de kruipruimte zet, maar afgaande op de “houdbaarheids datum” zou dat de leeftijd moeten zijn).

  Zelfde verhaal bij die oudere flessen, bijna geen koolzuur meer en een zeer complexe smaak. Maar ik vind hem ook erg lekker.

  Laatst heb ik een veel ouder flesje Westvleteren 12 gedronken die ik apart had gezet en alleen mocht drinken als ik mijn avondstudie met succes had afgerond. De dag dat ik het heugelijke nieuws heb ontvangen heb ik hem dan ook gelijk soldaat gemaakt. Die was duidelijk over zijn top heen, maar smaakte me om andere redenen erg goed 😉

  Volgens mij wijzigt de smaak tot een jaar of 5 na bottelen, maar wordt die smaak na 3 tot 5 jaar minder. Maar ja, ik heb nieuwe en oude Westvleteren nog niet naast elkaar gedronken.

  Mijn tip is om, als je ooit weer contact hebt met een pater en bier kunt bestellen, enkele nachten een huisje te huren in het Heuvelland. Koop je nog wat andere bieren er bij van de lokale brouwers (er zitten er een boel), ga je lekker met wat vrienden proeven, fijn uit eten en wat dies meer zij. Ik kom er eens in de zo veel tijd met vrienden en dat bevalt goed. Oorspronkelijk om Westvleteren te halen, maar sinds de hallelujahs op internet is dat niet altijd het geval.

  Beantwoorden
 • mei 20, 2021 om 14:26
  Permalink

  Hallo,

  Goed jullie reactie te lezen, interessante smaaktest!

  Het toeval is : ik ben nog in het bezit van een giftbox van 6 stuks Westvleteren 12 met 2 bijbehorende glazen. Met een datum op de kroon van 02.09.14. is dit de THT datum neem ik aan , ik weet niet wat de producent als THT aangeeft?
  Wat te doen openen of toch maar aan een liefhebber aan te bieden? Heb geen enkele idee wat de “euro-score” zal doen.

  Beantwoorden
  • maart 23, 2022 om 12:08
   Permalink

   De datum op de kroon is inderdaad de THT datum. Bij de Westvleteren 12 en 8 wordt er door de abdij een THT datum gehanteerd van 3 jaar. In uw geval staat er 02.09.14 vermeld hetgeen betekent dat de flessen gebotteld werden op 02/09/2011. Op het ogenblik van uw artikel zijn de flesjes reeds 10 jaar oud.
   Ik zou zeggen, probeer eentje uit. Bevalt het je? Verder genieten! Zo niet, zal je wel gemakkelijk een liefhebber vinden.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.