Oud en Nieuw, welke bieren neem je mee naar een feestje?

Oud en Nieuw

Het is er weer. Oud en Nieuw. Hoog tijd voor een feestje! We gaan ervan uit dat je daar tenminste voor bent uitgenodigd. Want dan gaan we je helpen met welk bier je mee moet nemen. Geen uitnodiging? Dan zit je toch sneu alleen op de bank en maakt het niet zo veel uit wat je drinkt. Je gaat toch huilend het nieuwe jaar in.

Oke, je hebt wel die uitnodiging in je zak. Wat neem je mee? Je wilt natuurlijk geen champagne drinken want dat is slechte witte wijn met bubbels. Je zal dus zelf iets mee moeten nemen. We willen dan natuurlijk ook nog eens het bierevangelie verkondigen en zo veel mogelijk van de ketterse wijndrinkers bekeren tot het bier. Maar wat neem je dan in godsnaam mee….?
Geen nood, we gaan je redden.

Sorachi AceHet “We drinken alleen maar veel te dure champagne” feestje

Ja, geef maar toe, daar was je vorig jaar. Zo’n feest waarvan de gastheer een echte wijnkelder heeft. Zo’n man die “een leuk klein wijngaardje” kent die verder nog niemand kent. Een fles champagne moet minimaal €150,- kosten anders is het bocht.

En daar ga jij heen met je flesje bier. Wat neem je mee?  Je neem de Sorachi ace van Brooklyn Brewery mee. Ziet er al kek uit in een grote fles met een echte kurk d’r in. Daar heb je die wijnsnob al mee te pakken.

De Sorachi Ace is een saison met Sorachi hop. Zeg maar een Belgische stijl met Japanse hop. En gek genoeg gaat dat heel goed samen. Hij knalt enorm, dus die dure kroonluchter knal je zonder problemen aan gruzelementen. Hou wel je glas erbij want hij schuimt nogal. Gekke is dat hij misschien wel naar Champagne ruikt. Hij is droog en wat zurig. Als je een slok neemt trekt ie mooi samen op je tong. Maar net daarna laat hij die champagnesmaak los en proef je ook wel een mooie body. Aan het eind een beetje bitter maar niet te veel. Bij het proeven riepen ze in huize Beste Tot Nu Toe dat ie wat cider-achtig aandeed.

Moet je dus je avond doorbrengen met een stel wijnsnobs? Neem deze fles mee. Geheid dat ze om zijn. Hiermee krijg je de meest verstokte champagnedrinker nog aan het bier.

Noordt Oud en NieuwHet “Ik koop alleen kratjes bier in de aanbieding” feestje

Je oom, je oom op het platteland met een zuipkeet op het erf. Soms moet je er heen, en omdat het het platteland is kom je ook de hele avond niet meer weg. Op weg erheen hoop je maar dat Grolsch dit keer de goedkoopste was maar je weet eigenlijk al dat het weer Jupiler gaat worden.

Hoe krijg je deze familie om? Simpel, met het Oud en Nieuw Pakket van Brouwerij Noordt. Twee grote flessen bier in een geinige doos. De een heet Oud en de ander Nieuw. Het zijn twee verschillende bieren maar wel bedoeld om samen te drinken.

Noordt Oud
Uiteraard begin je met Noordt Oud. Een bier met een enorme hoeveelheid ingrediënten en een saison gist. Dat boeit je oom helemaal niks, die is al onder de indruk dat het 8% is. Lachen man, lekker biertjes proeven. Je oom vindt dit gewoon lekker. Niet heel heftig van smaak, drinkt makkelijk weg. Net een beetje pit om het voor jou ook leuk te houden. Tip: drink niet de hele fles leeg.

Noordt nieuw
Het nieuwe jaar gloort. Na 12 uur trek je de volgende open. De Nieuw is iets lichter dan de Oud. Doet wat denken aan een Palm of Koninck. Zacht en rond, precies zoals je oom ze lekker vindt.

En nou komt de gein. Je kan ze mixen! Daar gaat je hele familie los. Allemaal net even iets andere verhoudingen en tegen elkaar opbieden. “Die van mij is veeeeeel lekkerder!!!” “Nee man, lul niet, deze is beter!”
En ondertussen kan jij ergens in een hoekje rustig van je Oud en Nieuw genieten.

Avec les Bons VoeuxHet “we drinken alleen maar kwaliteitsbier” feestje

Das natuurlijk eigenlijk het feestje waar je wilt zijn. Iedereen die de hele avond het ene na het andere geweldige bier van de ene geweldige kleine brouwerij drinkt. Heerlijk!
Maar laten we elkaar even eerlijk aankijken. Na vijf bieren weet je echt niet meer wat je drinkt. Dan is alles lekker. En wat trek je dan op zo rond 12 uur? Avec les Bons Voeux van brasserie Dupont. Bekend van hun geweldige saison, maar ze brouwen ook deze. Ooit begonnen als een kerst en oud&nieuw bedankbier voor een paar relaties, is het nu standaard opgenomen in hun assortiment.

En terecht, wat een bier. Zurig, bitter, stalachtig. Denk aan hun Saison Dupont maar dan met doping. Heftig en compromisloos bier. En dat heb je nodig want na al dat speciaalbiergeweld proef je iets anders echt niet meer. En hoe kan je nou beter het nieuwe jaar in dan “Met de Beste Wensen”

Gelukkig Nieuwjaar!

We wensen jullie allemaal een geweldig oud en nieuw feest toe. Veel plezier en doe voorzichtig met vuurwerk!

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.