Orval

Goed, nog geen Westvleteren dus. Niet voor degenen die zo slim zijn mee te doen met de prijsvraag. Maar ook voor ons niet. Zijn we nu dan verstoken van Trappist? We dachten van niet, hier bij bestetotnutoe. Want er zijn nog veel meer lekkere Trappisten. Bijvoorbeeld Orval.We gaan nog heel veel Trappisten uitproberen en we beginnen gelijk bij een absolute topper. Wij hebben namelijk een enorm zwak voor Orval. Orval is namelijk de vpro onder de trappisten. Als de monniken auto zouden rijden, toerden ze bij Orval rond in een Citro├źn. Bij Orval is alles anders dan bij de anderen.

Dat begint al bij het flesje. De ronde, vrouwelijke vorm is alleen gemaakt door Orval. Niemand anders heeft dit flesje. En dan zit er wel statiegeld op. Maar staar niet te lang naar het flesje want het beste van het flesje zit erin. Uitschenken dus, het liefst in die stoere hoekige Orval-bokaal. Ook al een design-statement.

De meeste Trappisten houden een min of meer klassieke indeling aan: blond, dubbel trippel en dan nog een zware uitsmijter als de onbereikbare Westvleteren 12. Maar Orval maakt geen van deze biersoorten. Orval maakt Orval en dat is dus hun enige bier. En die lijkt op helemaal niks dat andere maken en ook op niks dat je al eerder dronk. Oke, voor de mierenneukers onder ons: ze maken nog wat anders maar dat kan je niet kopen.

Orval is bitter. Bittere bieren zijn de laatste tijd een hit maar Orval was al bitter in de jaren ’30 van de vorige eeuw. En Orval zal ook nog wel bitter zijn in de jaren ’30 van deze eeuw. Want Orval is de trendsetter die wars is van trends.

Orval is een beetje donkerder dan pils en heeft een stevige schuimkraag. En de smaak is dan wel bitter maar er zit nog veel meer in. En dat maakt Orval zo lekker en leuk om te drinken maar het is zo moeilijk te omschrijven wat je proeft. Maar dat hoeft ook niet want daar hebben we meer mensen voor.

Als je niet van bitter houdt zal Orval niet je favoriete bier worden. En dan heb je pech. Het kan de monniken van Orval (en ons ook) geen klap schelen. Ze brouwen Orval. Punt uit. Klaar.

Orval is dan een beetje vreemd, het is wel erg lekker.
Is die slogan al in gebruik?

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Orval

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.