Oproer in Utrecht: veganistische brewpub opent deuren

OproerAfgelopen weekend opende Oproer, de eerste brewpub van Utrecht, zijn deuren. Een brewpub is een kroeg in een brouwerij. Of een brouwerij in een kroeg, net wat je wil. Feitelijk is de Jopenkerk dus ook een brewpub. In Amerika zie je ze heel veel en de bieren van Oproer zijn ook Amerikaans georiënteerd. Maar dat kan geen verrassing zijn: de kroegbazen waren tot nu toe de eigenaren van Rooie Dop en Ruig, twee Utrechtse biermerken die niet bang waren voor een handje hop extra in de brouwketel. Die merken zijn nu ter ziele en in ruil daarvoor heeft Utrecht een echte brouwerij erbij. Met een bijzondere insteek want al het eten in de brewpub is veganistisch. Bier zonder vlees? Kan dat wel? En hoe smaakt dat bier eigenlijk? Allemaal vragen waarop wij het antwoord zochten.

24/7 session IPA

Een session-bier heet zo omdat je dat een hele sessie (drinkavond) kan drinken zonder onder de tafel te eindigen. Session-bieren hebben dus weinig alcohol en van deze IPA met zijn 3,9% kun je er wel een paar op. Maar weinig alcohol krijg je meestal door weinig mout te gebruiken en dan heb je ook weinig (mout-) smaak en weinig mondgevoel. En dat is met dit bier ook zo. De prijs die je betaalt is een wat slap bier.

Maar daar komt de hop om de hoek kijken. Hop, de specialiteit van Oproer, maakt deze Session IPA tot een heel acceptabel bier. Hij is zo goed en ruim gehopt, dat je het mondgevoel nauwelijks mist. En ook het gebrek aan mout in de smaak mis je niet echt. Of misschien vergeef je het dit bier juist, omdat het een lekkere, hoppige doordrinker is. Want dat is dan weer het voordeel van een licht bier: je slaat ze makkelijk achterover.

sterren_35

 

 

 

Vaten OproerOproer ligt op het terrein van DB’s, de opnamestudio’s waar veel lokale bands oefenen en muziek opnemen. Pal naast NS-station Utrecht Zuilen. De hele omgeving komt wat industrieel-erfgoed achtig over en eigenlijk is dat prima voor een brewpub. De inrichting zelf is wel erg minimalistisch. Denk aan de gymzaal vroeger op school, die is omgebouwd tot de jaarlijkse schooldisco. Maar dan met een brouwerij erin.

IPA Uber alles

Bier OproerEen IPA die gehopt is met Duitse hop. Interessant! Ook interessant is het alcoholpercentage van 9,5%. Het is dan ook een double IPA en dan mag er lekker veel alcohol in. Toch proef je dat eigenlijk niet. Ook deze IPA heeft niet echt veel mondgevoel. Het zou zomaar een gewone IPA kunnen zijn. Geen alcoholgeur, geen moutige smaak, het is een beetje het kenmerk van Oproer.

Maar dan die hop. De IPA Uber alles is een fantastisch gehopte IPA. Ja, dat Duiste proef je alleen als je een enorme bierkenner bent maar de mindere drinkgoden onder ons kunnen ook genieten. Geen citrus en dan toch heel mooi gehopt en een genot om te drinken. Dat hebben maar weinig IPA’s.

sterren_35

 

 

 

Veganistische burger OproerVolgens Oproer hoeven bier en vlees helemaal niet samen te gaan. Bier en soja kan ook. En terwijl we ‘Tuurlijk!’ zeggen, bestellen we toch altijd een hamburger. Nou, dat kan dus niet bij Oproer. Want er is geen vlees. De keuken is veganistisch en je zult het ermee moeten doen. Wij bestelden gewoon toch de hamburger maar die was gemaakt van plantjes. Nepvlees dus. En hoe erg is dat?

Nou, helemaal niet zo erg. De hamburger was goed gemaakt met de juiste toppings en garnering. En een goed broodje. En aardappelpartjes. Erg smaakvol allemaal en lekker. En het past goed bij die mooie 24/7 session IPA. Alleen dan de burger zelf. Sja, hoe goed al dat vegetarische vlees ook is, je mist toch de echte smaak. Echt vlees, vet en sappig. Want juist dat gaat zo lekker samen met bier.

Veganistisch eten bij bier is goed te doen bij Oproer maar verwacht geen culinaire openbaringen. Als je nu geen vegetariër bent zit je ook na een bezoek aan Oproer gewoon weer aan de worst, bij je volgende biertje.

Black Flag

De Black flag is een cascadian dark ale en wij weten ook niet wat dat betekent. In de praktijk is het een zwarte IPA, dus veel gebrande mout. Donkere mout in een IPA kan leuk zijn en dat is deze Black Flag dan ook. Het is een solide donkere IPA. Maar ook bij dit bier is het vooral weer de hop die het bier goed maakt. Veel Amerikaanse hop is lekker in een IPA, zeker in combinatie met de zwarte mout.

sterren_3

 

 

 

Blond Enigma

Plees OproerDe Blond Enigma is… alweer een IPA. Nou hoort dat bij de Amerikaanse stijl van Oproer maar een beetje eenzijdig is het wel. Ook al omdat de Enigma het minst interessant is. De bieren van Oproer zijn afhankelijk van hun hop en als dat het laat afweten, dan blijft er niet zoveel over. Dat vonden we het nadeel van dit bier. Best aardig maar de volgende dag kun je de smaak van dit bier niet meer herinneren. Niet echt de bedoeling.

sterren_2

 

 

 

Imperial Oatmeal Stout

Alweer een zwaar bier van 9,5% maar met die naam mag dat natuurlijk. Toch vonden we ook hier het mondgevoel wat tegenvallen. Je verwacht toch een beuk en een alcoholgeur waarvan de brandweer zenuwachtig wordt. Maar dat valt wel mee. Echt slap is hij natuurlijk niet maar voor een bier dat zich ‘Imperial’ noemt missen we wel wat sensatie. Hij is hooguit wat aan de zure kant maar verder miet erg uitgesproken. En ook die havermout komt niet echt uit de verf.

 

sterren_25

 

 

 

Conclusie

Je moet wel van hop houden, als je een bezoek brengt aan Oproer. Maar dan zit je ook goed. Wat bier betreft is het in ieder geval interessant genoeg. En wat eten betreft eigenlijk ook want die veganistische insteek geeft een leuke draai aan foodpairing met bier. Hoewel het voor ons nog wel even duurt voor we onze worst laten liggen voor iets plantaardigs, tijdens het bierdrinken.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Oproer in Utrecht: veganistische brewpub opent deuren

 • februari 4, 2016 om 17:16
  Permalink

  Nou vermakelijk stukje. Krijg gelijk zin in bier.
  Bedankt voor de review, Groet

  Beantwoorden
 • april 28, 2017 om 14:54
  Permalink

  Leuk stukje. Ik moest erg lachen om de omschrijving van de disco in het schoollokaal. Ik ga er morgen heen, dus ik ben erg benieuwd. Ik ben niet een bijzondere hopliefhebber.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.