Opkomst Amerikaans bier: Hopheads winnen van mannen met snorren

Vorige week zaterdag stond er een geweldig interessant artikel in Het Parool. Het staat ook online. Het gaat over hoe in Amsterdam het Belgische bier langzaam wordt verdreven door Amerikaans bier. Belgisch bier is voor oude mannen met snorren, Amerikaans bier is trendy.

Belgen maken ouderwetse bieren en Amerikanen maken hoppige IPAs. Dat zijn India Pale Ales. Hoppige, bovengistende bieren die hun oorsprong hebben in het Engeland van de 18e eeuw, maar inmiddels een heel eigen bierstijl zijn gaan vormen.

Als je een vaste lezer van bestetotnutoe bent, kan dit geen verrassing voor je zijn. Wij zijn zelfs ons blog begonnen met dit soort bier. Amerikaanse bieren hebben de Nederlandse speciaalbiermarkt flink opgeschud.

En niet alleen de Nederlandse biermarkt. Vooral in Scandinavië zijn heel veel micro-brouwerijen ontstaan die geïnspireerd zijn door hun Amerikaanse collega’s. Zij brouwen ook vooral IPAs en het liefst met Amerikaanse hoprassen met een sterke citrussmaak. Mikkeler is een mooi voorbeeld.

Maar ook elders is Europa verovert de Amerikaanse bierstijl de kleine brouwerijen. Duitsland, Frankrijk, Italië, noem maar op. Moeilijk te krijgen natuurlijk. Je moet echt naar speciaalbierwinkels. De impact is nog beperkt maar overal zie je kleine brouwerijen dit soort bier brouwen.

Is Belgisch bier nu afgeschreven? Welnee. Laten we vooral de know-how van de Belgische bierindustrie niet onderschatten. En er zijn zo veel brouwerijen met heel creatieve brouwers. Die kunnen makkelijk mee met nieuwe trends. Kijk maar naar de Struise Brouwers. En het lijkt erop dat onze zuiderburen langzaam wakker worden geschud.

Toch kun je wel zeggen dat de Belgen voor het eerst last hebben van de wet van de remmende voorsprong. Met hun rijke biercultuur konden ze redelijk makkelijk pilslanden als Nederland en de VS veroveren. Maar het is nu echt niet meer zo dat Belgisch bier vanzelfsprekend beter is dan bier uit andere landen.

Ook zijn de Belgen blijven hangen in hun traditionele aanbod. Weet je nog wat De Koninck deed toen ze in de problemen zaten? Vernieuwend bier brouwen? Nee hoor, ze gingen een tripel maken. Alsof we er daar niet genoeg van hebben. Even later werden ze overgenomen.

Grappig is wel dat Amerikanen juist terug grijpen naar de Belgische biercultuur. Op het op Amerika gerichte Ratebeer staan de zeer klassieke Belgische bieren zoals Westvleteren en Rochefort hoog in de top 50. Pierre Celis is al jaren geleden met veel succes in Amerika gaan brouwen. Brouwerij De Ommegang ligt niet in Vlaanderen, maar in New York. Saison is tegenwoordig hip and happening in Amerika. Flying Dog brouwt een uitstekende IPA met Saisongist (en gewoon te krijgen in Nederland, bij proeflokaal In De Wildeman).

In Nederland vinden we het kennelijk belangrijker om te praten over bier dan het te maken. In Amerika maken ze het eerst en praten er daarna over. Daarom is Amerika het beste bierland ter wereld. In Nederland en België doen we eigenlijk maar twee dingen. Of we houden krampachtig vast aan onze oude vertrouwde stijlen of we gaan stijlen kopiëren. In sommige gevallen gaat dat goed, maar soms blijft het bij een slap aftreksel.

Misschien moeten we wat minder gaan praten en meer gaan brouwen?

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

5 gedachten over “Opkomst Amerikaans bier: Hopheads winnen van mannen met snorren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.