Old Speckled Hen tegen Hobgoblin: wat is de beste ale?

Wij dus naar de Lidl maandag. Lekker Hobgoblins inslaan voor weinig. En genieten!

En een paar dagen later waren we toevallig bij de slijter. En daar stond hij. In zijn mooie kleurloze flesje. De Old Speckled Hen. Die andere ale. Die we ook zo graag drinken. Terwijl we daar zo stonden te staren hadden we maar één vraag: welke is beter?

Een Old Speckled Hen en een Hobgoblin. Het zijn de twee beste ales die je in Nederland bij een beetje goede slijterij kunt krijgen. Eigenlijk zou je het niet moeten doen. Maar we doen het toch: twee mooie Pint-glazen op tafel en eens zien wat de beste ale van Nederland is. Wie scoort de meeste punten in de bestetotnutoe ale-test?

Bij het inschenken geven de twee ale’s elkaar niet zoveel toe. Old Speckled Hen is wat lichter en meer oranje van kleur. Hobgoblin is donkerder en meer robijnrood. Wat betreft schuim doen ze het allebei goed: mooie witte schuimkragen, zo zien we het graag. Hobgoblin is wel iets mooier, dus wint nipt op punten.

Het zijn echte ale’s en dat kun je ook proeven. Prachtige, fruitige smaak. Old Speckled Hen is frissig en zurig. Dat ruik je en dat proef je. Hobgoblin is iets meer gebalanceerd omdat er ook wat moutigheid inzit. Je ruikt en je proeft die moutige, hooggistende smaak. Een heel klein beetje van wat je ook in Belgisch bier proeft.

Welk bier smaakt beter? Moeilijk, moeilijk. Op een warme dag waarschijnlijk de frisse Hen maar de goblin is toch wat gebalanceerder. Wat meer smaak en we houden wel van dat beetje moutighed. Ook nu gaan de punten nipt naar de trol.

En waarmee loop je het liefste weg van de slijter? De Old Speckled Hen wint met een mooi doorzichtig flesje maar dat heeft ook een nadeel: kleurloos glas kan de smaak beïnvloeden. Verder is het etiket wel erg rechtoe-rechtaan,

De Hobgoblin is helemaal niet rechtoe-rechtaan. Een mooie trol met lange spitse neus siert het etiket op een heel mooi flesje. Met een plaatje van een trol kun je bij bestetotnutoe niet verliezen, dat is gewoon duidelijk. De Hobgoblin wint ook deze slag.

OK, optellen en aftrekken en dan… Dan wint de Hobgoblin.

Ai.
Moeilijk.
Onze geliefde Hen delft het onderspit.
We kennen hem al zo lang en nu moeten we met pijn in het hart toegeven dat hij niet de beste ale is die we kennen.

Maar eerlijk is eerlijk, de Hobgoblin is gewoon iets beter. Vinden we iets lekkerder. Ziet er beter uit.

Dus als, áls we moesten kiezen…
Wat we nooit zullen doen…
Sorry Hen
Gefeliciteerd Goblin.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

5 gedachten over “Old Speckled Hen tegen Hobgoblin: wat is de beste ale?

 • Pingback: Rare Schotten en hun nietszeggende kruisbessenbier » bestetotnutoe.nl

 • november 12, 2010 om 19:13
  Permalink

  Ik heb deze twee bieren voor het eerst in 2008 in engeland gedronken. Kocht ze bij de supermarkt. Ik kwam terug in nederland en vond ze in de ah en bij de slijter. Maar nu verkopen supermarkten zowat geen losse flesjes zoals de sprenkled old hen en hobogolbin.. Erg jammer want ik ben toen verliefd geworden op die bieren. Ook de south ham’s brewery uit de tap.. maar die is nooit als export verkocht..

  Beantwoorden
 • februari 13, 2012 om 23:00
  Permalink

  Zit ik zo’n Hobgoblin te drinken na een zwaaaare vergadering van mijn VVE en tik ik die naam in in google… kom ik op deze site. Wat een missie! Wat een helden! En zo voor het collectieve goed, zo onbaatzuchtig! Ik ga nu snel ook die ouwe vlekke-kip ergens opsnorren, maar voorlopig ben ik tevreden met mijn enge dwerg. De Kenners geven me immers gelijk! (hij is inderdaad ook erruggg lekkerrrr…).
  Proost, groet, Ton.

  Beantwoorden
 • Pingback: Zijn de ale's van de Lidl lekker? bestetotnutoe.nl zocht het uit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.