Oktoberfest

Oktoberfest? Maar het is nog niet eens september? Klopt, maar het Oktoberfest is helemaal niet in oktober, het is in september. Voor het grootste gedeelte dan. Dit gaan ze los in München op 16 september 2011 en rollen ze op 3 oktober hun bed weer in. Maar goed, what’s in a name? Als zij hun Septemberfestival Oktoberfest willen noemen? Van mij mogen ze.

Het Oktoberfest wordt vaak het grootste bierfestival ter wereld genoemd. Dat klopt ook wel. Elk jaar komen er meer dan 6 miljoen mensen op af. Er gaat meer dan 7 miljoen liter bier doorheen. Al die mensen zitten aan de welbekende lange tafels in Bierhäuser. Een Bierhaus is een grote tent, maar dan een hele grote tent. De grootste tent kan meer dan 10.000 man kwijt. In totaal staan er 14 grote tenten en 21 kleinere tenten. Het is zo groot dat je eigenlijk een plek moet reserveren in zo’n tent.

Lederhosen
Iedereen kent de plaatjes wel. Mannen in Lederhosen, zeer rondborstige vrouwen in Dirndl die rondlopen met grote bierpullen. En groot zijn ze. Er gaat een volledige liter in. Dan kijk je wel anders naar je serveerster als die met tien van die pullen aan komt zetten. Als je in de weg staat kan je een rotschop krijgen. En terecht, met tien liter bier in je handen moet iedereen maar opzij. Goedkoop is het trouwens niet, verwacht ongeveer € 9,- voor een pul bier. Die noemen ze daar Mass.

Voor die prijs mag je dan ook wel wat verwachten. Helaas gaat het Oktoberfest daar mank. Oke, wellicht is dat iets te scherp. Kwalitatief zit het wel goed met het bier. Het is de regel dat er alleen brouwerijen uit München mogen meedoen. Wil je dan 7 miljoen liter wegzetten dan moet je nogal wat produceren. Kleine brouwerijen vallen dus al snel af. Alleen de grote jongens spelen hier mee. En zoals met vrijwel elk groot Duits bier is het qua kwaliteit tiptop in orde. Degelijk maar absoluut niet spannend.

Knalfeest
Goed, er is kwantiteit en kwaliteit. Maar is er ook diversiteit? Daar zijn we ook snel uit, dat antwoord is nee. Op het Oktoberfest drinkt iedereen Märzen (ook wel Oktoberfestbier genoemd). Een laaggistend, donkerblond bier van net iets meer dan 5%. Lekker moutig met lekker veel hop. Ze gebruiken vaak de klassieke hopsoorten zoals Tettnang en Hallertau. Vroeger brouwden ze het bier in maart en gingen de vaten daarna de kelders of grotten in. Daar bleven ze lekker koel. Gedurende de zomer dronk iedereen die krengen leeg. Wat er in september nog over was moest op. En hoe beter dan met een knalfeest. Voila: Oktoberfest.

Goed, groot is het wel. Sterker nog, het is enorm. En ja ze hebben er goed bier, wel allemaal hetzelfde maar toch goed bier. Dus als je van diepe decolletés en/of van mannen in korte broeken houdt, moet je zeker naar het Oktoberfest. Wil je vernieuwend, leuk, in betrekkelijke rust, verschillende bieren proeven? Sla dan het Oktoberfest maar over. Massen lenen zich niet voor subtiele proeverijen.

Maar ja, misschien moet je er toch gewoon maar naar toe. Soms moet je gewoon plat en ranzig. Proost.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.