Nog meer bokbier van 2011

Vorige week hadden we de Amstel, Grolsch, De Leckere en nog wat andere bokken gedronken. Dat is natuurlijk lang niet alles. We drinken dapper door. Deze week nog meer bokken. We trappen af met de Hertog Jan.

Hertog Jan
Ai ai dat begint niet goed. De Hertog Jan bok stinkt. En hij stinkt niet op een goede manier, zoals een goede Franse kaas. Nee hij  ruikt gewoon echt smerig. Azijn met een hint van kots halen we er uit. Oke, ogen dicht, adem in en drinken. Helaas, de smaak komt precies overeen met de geur.

Er is heel erg mis met deze bok. Hopelijk voor Hertog Jan is het een vies flesje geweest want als de rest ook zo is…..

La Trappe Bok:
Twee weken geleden dronken we de La Trappe en toen was ie ronduit smerig. Karton was eigenlijk het enige wat je kon proeven. Maar we gaven hem een herkansing en deze was beduidend beter. Foute batch bij La Trappe?

Vorig jaar stelden we onze vraagtekens of de La Trappe Bok wel een echte bok was. We vonden hem te veel lijken op de La Trappe Dubbel. Is het dit jaar ook zo? Hij ziet er in ieder geval goed uit. Tikje te donker maar nog wel robijnrood met een mooie witte schuimkraag. Hij ruikt erg lekker, pittig en hoppig. We missen wel een beetje de zoetheid in die geur.

Bij de eerste slok merk je dat deze bok mooi overeenkomt met de geur. Een heerlijk pittig biertje met een heel kleine hint van zoethout. Wat we wel missen is het zoetje wat bij een bok hoort.
Tjsa ook dit jaar heeft La Trappe een heel erg mooi bier gebrouwen. Maar ook dit jaar is het weer geen bok.

Bavaria Hooghe Bock
Ook dit jaar komt Bavaria weer met zijn bovengistende bock. Met een pseudo ouderwetse spelling proberen ze hier een soort historisch bier van te maken. Helaas is bokbier van oorsprong ondergistend. Ouderwetse naam voor een nieuw bier. Ach ja, zo’n marketing afdeling moet ook wat te doen hebben.

Je ruikt meteen dat het bovengistend is. Het doet een beetje denken aan sherry met een beetje fruit. Mooie kleur met een goede schuimkraag.
Nou moeten we natuurlijk ook wat zeggen over de smaak. Ach ja, die is wel oke. Lekker hoor maar je proeft continu dat het bovengistend is. En daar is helemaal niks mis mee maar wij vinden dat een bok een cleane smaak moet hebben. Er speelt gewoon te veel in dit bier. Zoet, bitter, fruit, gist, zuur het is gewoon te veel voor een bier.

Texels Bock
In 2009 uitgeroepen tot lekkerste bock van Nederland. Nou zijn er zo veel verkiezingen tot ‘Lekkerste bok’ dat het raar is als je er nog nooit een van hebt gewonnen. Maar goed, we laten ons er niet door van de wijs brengen. Nieuw jaar, nieuwe bok. Hij is troebel en dat vinden wij altijd leuk. Heb je het idee dat je iets authentieks aan het drinken bent. Jus met stukjes verkoopt ook altijd goed.

Mooie cremekleurige schuimkraag die goed blijft staan. En het is eigenlijk gewoon een lekkere bok. Niet spectaculair maar gewoon goed. Ietwat dun en de nasmaak kan wat hard zijn maar dat zijn details. Laten we deze uitroepen tot ‘Beste middenmoter van 2011’. Kan ie dat volgend jaar op het etiket zetten.

La Chouffe
La Chouffe heeft 6,66% alcohol. Hoe koel is dat? De kleur is donkerbruin met een rode gloed. De schuimkraag is wit en vlokkerig maar snel weg. Dan maar ruiken. En dat is nou hoe een echte bok ruikt. Bruinig, geurig, een beetje alcohol maar niet teveel.

Dan maar drinken. En ook dan proef je een echte bok. De standaard bok. Hoe het moet. Nee, we worden niet gesponsord. La Chouffe bok is gewoon hoe een bokbier moet smaken. De referentiebok. Zoetig maar niet mierzoet. Rijk van smaak maar niet bloemig. Bitter in het begin en eindigend in een fantastische, hoppige nasmaak. En hoe meer je drinkt, des te lekkerder hij wordt. Eigenlijk kunnen we maar één nadeel bedenken: hij komt uit België.

We zijn natuurlijk nog lang niet klaar met de bokken. Volgende week gaan we vrolijk verder.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

9 gedachten over “Nog meer bokbier van 2011

 • oktober 18, 2011 om 13:29
  Permalink

  Ik had van de week ook al een mislukte Hertog Jan Bock: geen schuimkraag. Als ik me het etiket goed herinner was dat ook een bovengistend bier. Meer kans op ellende.

  Beantwoorden
 • oktober 18, 2011 om 13:44
  Permalink

  Hertog Jan van de tap smaakte me nog prima afgelopen zaterdag. Ik kan me ook geen kotslucht herinneren.

  Beantwoorden
 • oktober 18, 2011 om 14:56
  Permalink

  Zo zie je maar weer dat over smaak veel getwist kan worden. :)Persoonlijk vond ik de Chouffe namelijk wat te plat en niet vol genoeg.

  Beantwoorden
 • oktober 18, 2011 om 17:05
  Permalink

  @Peter: je hebt daar wel een punt. La Chouffe is inderdaad niet heel sterk van smaak. Maar de balans is wel heel goed en dus vonden we dit wel een top-bok.

  Beantwoorden
 • oktober 20, 2011 om 13:32
  Permalink

  Gisteravond een flesje Hertog Jan gehad. Wat een verschil met het tapbier! Hierbij vergeleken was de Grolsch Herfstbok die ik daarvoor had zelfs lekker!

  Beantwoorden
 • oktober 20, 2011 om 16:42
  Permalink

  Jammer dat die HJ zo slecht is van de fles. Ik vond hem voorgaande jaren van de tap namelijk ook erg lekker.

  Beantwoorden
 • oktober 21, 2011 om 18:47
  Permalink

  Ik zag de Jopen Bok bij de AH, gaan jullie die ook testen? Ben benieuwd naar de nieuwe reek bok bier testen volgende week.

  Beantwoorden
 • november 13, 2011 om 23:47
  Permalink

  Net als Peter vond ik de Chouffe niet uitgesproken genoeg van smaak, maar ik ben van plan ‘m deze week eens net onder kamertemperatuur te proberen. Hoe koud drinken jullie je bokken eigenlijk het liefst?
  Ik zit nu trouwens weer te genieten van een niet al te koude Amstel, waarin ik het “zoetje” wel degelijk proef. Heerlijk!

  Beantwoorden
 • november 15, 2011 om 20:49
  Permalink

  Ik drink mijn bier over het algemeen nogal warm. Onze trapkast is vrij koel. Het zal wel een graad of 15 zijn denk ik.
  Als ik ze in de koelkast leg mis ik altijd veel smaak.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.