Nog een kleine bestetotnutoe winterbierentest

We hebben er al een aantal gehad, maar nog lang niet allemaal. Alle winterbieren testen gaan we niet redden, hoe graag we dat ook zouden willen. Zelfs ónze levers hebben een limiet. Maar we hebben er nog wel een paar voor je getest. Hoe ze smaakten? Heel wisselend.

We starten met een Winterkonick van, je raadt het al, Koninck. Niet te zwaar met 6,5%. Qua smaak is het niet echt interessant. Kruidig? Nou nee. Zoet? Dat dan weer wel. Ruikt eigenlijk nergens naar. Tsja, wat zullen we hier eens van zeggen? We dronken we het biertje op en waren het meteen weer vergeten.

Als tweede namen we een Anchor Christmas Ale. En wel van de tap. We houden erg van Anchor. Probeer vooral hun Humming Ale, erg lekker. Maar deze viel ons wat tegen. Hij ruikt enorm naar kruidnagelen en nog meer naar nootmuskaat. Veel meer proef je ook niet. Een mooi uitgebalanceerd bier? Totaal niet. Het is meer alsof een VOC-schip met specerijen op de klippen is gelopen.

Nog een van de tap, St Feuillien Cuvée de Noël. Tegen de tijd dat je de naam hebt uitgesproken is de avond alweer voorbij. Gewoon wijzen naar de tap dus. Waar de Anchor volledig uit balans was, is deze dat juist wel. Kruidig, bitter en verwarmend. Alle ingrediënten die je zoekt in een kerstbier.

Als laatste namen we een Gordons X- mas ale. Geen gelul, hij knalt erin met 8,8 %. Als je eraan ruikt, ruik je mout en alcohol. Een flinke schuimkraag. Hij smaakt precies zoals hij ruikt. Zwaar, zoet en kruidig. Hij plakt aan je mond als kauwgum aan de stoep. Balans? Totaal niet. Goed gemaakt bier? Absoluut niet. Iets wat we het hele jaar in de koelkast willen hebben? Nee, alsjeblieft niet. Is dit wat we willen drinken met kerst? JAAAAAAAA! Wees nou eerlijk, kerst is decadent en over de top. Die ellendig versierde kerstboom wil je ook niet het hele jaar hebben staan. Die flikkerende kerstman op je dak laat je in januari ook niet staan.
Dit drink je alleen in de week voor kerst. En dan nog eens heel veel. Daarna drink je het niet meer. Behalve als de kerst weer voor de deur staat.

Maar wat is de top 10van  beste kerstbieren voor dit seizoen?
1- Gordon’s X-mas Ale. Met stip, maar alleen drinken tijdens kerst.
2- Winterbier van Texelse bierbrouwerij. Een erg lekker bier. Kruidig en warm.
3- St Fueillien Cuvée de Noël. Een goed kerstbier, mooi in balans en precies wat je wilt hebben.
4- Wintervrund van Gulpener. Ook deze is gewoon een goeie. Net iets minder dan de St Feuillien.
5- N’Ice Chouffe van La Chouffe. La Chouffe heeft een erg kenmerkende gist. Die proef je in al hun bieren, zo ook in deze. Je moet er van houden.
6- Jopen Ongelovige Thomas. Een erg lekker bier. Kun je blind kopen. Maar een kerstbier? Nee, wij vinden van niet.
7- Palm Dobbel. Al heet een Palm anders, uiteindelijk blijft het een Palm.
8- Winterkoninck. Hetzelfde probleem als de Palm. Het blijft een Koninck en dat blijf je proeven.
9- Anchor Christmas Ale. Alsof je het kruidenrekje in je bier hebt laten vallen. Jammer.
10- Affligem Christmas. Bier dat naar cola smaakt moet je niet drinken.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Nog een kleine bestetotnutoe winterbierentest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.