Nog een bokbierentest: waar zijn de bokbieren gebleven?

De derde test van bokbieren alweer. Om onze levers te sparen drinken we niet alle bokbieren maar beperken we ons tot wat je kunt kopen bij de wat betere slijterij / bierwinkel. Het lijkt trouwens wel alsof er elk jaar weer meer herfstbokbieren op de markt komen. Moeilijk voor ons maar wel een teken van een mooie en levende Nederlandse biertraditie!

Duits & Lauret Dubbelbock

Rookbokken zijn in opkomst dit jaar. En waarom ook niet, je moet toch wat om je te onderscheiden. Ook het Utrechtse Duits & Lauret maakt een gerookte bok. Een dubbelbok. Op zich een moedige keuze want rookbier is al gauw vies. Wie drinkt er nou voor zijn plezier een asbak leeg? Maar een subtiele rooksmaak kan best lekker zijn en eigenlijk ook best aardig passen in een bokbier.

Maar rookbieren zijn nooit echt zoet en dat is deze bok ook niet. Je ruikt de rook al en je proeft het ook goed. Je moet toch wel een beetje onder de rook doorproeven om een bokbier te ontdekken. Zeker bij een dubbelbok verwacht je een sterke boksmaak maar die is er nauwelijks. Wat is er dan wel? Een mooi rokerig herfstbier. Niet te zoet, niet te bitter. Best goed maar niet echt een bokbier.

Gouverneur Dubbelbock

Nog een dubbelbock! En van Lindeboom nog wel. We vinden de Lindeboom bok erg lekker dus dat belooft wat. Wel jammer dat de Gouverneur-serie zo weinig vernieuwend is. Ook een dubbelbok kennen we natuurlijk al want Brand brouwt alleen maar de dubbelbok en dat is gelijk de standaard in zijn klasse. We dronken ze naast elkaar om te kijken welke lekkerder is.

De Gouverneur heeft een mooiere schuimkraag en is wat bruiner dan de robijnrode Brand. Hij ruikt ook minder zoet en wat kruidiger. En dan proeven. en dan weer proeven. Waar is de bok? Brand dubbelbock heeft een overweldigende boksmaak maar de Gouverneur smaakt helemaal niet naar een bok. Die smaakt naar kruiden. We drinken een kruidig herfstbier en we vragen ons af wat het woord ‘Dubbelbock’ op het etiket te zoeken heeft. Of wordt dit bier gewoon overklast door de Brand? We spoelen onze overpeinzingen weg met de Brand Dubbelbock.

Texels Bock

Van Texel komen altijd goeie bokken dus we zijn benieuwd. Ook deze bok is meer bruin dan robijnrood en er komt ook nog een mooie schuimkraag op. Dit is ook weer een bier van hoge gisting. Daar worden we meestal niet al te enthousiast van want voor je het weet drink je een dubbel in plaats van een bok. Maar dat is bij de Texels Bock zeker niet het geval.

Dit is een erg lekker bier. Hoewel niet van lage gisting toch lekker scherp en puntig, zoals een bokbier moet zijn. Er zit wel wat zoets in maar de bitterheid valt wel meer op. En toch is het een echte bok want die typerende boksmaak komt mooi naar voren. En dan die nasmaak. Die is mooi, heel erg mooi. een gebalanceerd en lekker bier dat je graag drinkt.

 

Steenbrugge Abdijbock

Hebben we het mis of doen de Belgen pas een paar jaar mee aan de Nederlandse herfstboktraditie? Wat ons betreft kunnen ze het beter laten bij een van hun vele eigen bierstijlen, want we zijn nog nooit onder de indrukĀ  geweest van een Belgische bok. En daar gaat deze ‘abdijbok’ helaas niks aan veranderen. Abdijbok, je moet er maar opkomen als marketingafdeling bij Palm, de eigenaar van Steenbrugge.

Het begint overigens best goed met een mooie en grove schuimkraag. En dan drink je voor de zoveelste keer een best wel lekker bier. Een mooi bier. Een mooi Belgisch bier. Voor mijn part zelfs een abdijbier. Maar geen bokbier. Er zit geen boksmaak in. Ja vooruit, nog een beetje in de aromatische nasmaak. Maar verder is dit is vooral een mooi donker en hooggistend bier. Lekker aromatisch ook. Vind je dat lekker? Koop dit bier. Ben je op zoek naar een herfstbok? Kijk dan vooral verder.

Christoffel Winterbock

Winterbock? Het is pas herfst. Toch is dit bier van 7,8% nu al te koop. Een donker en bruin bier zonder de traditionele rode kleur. Dan verwacht je een heel zoet winterbier maar dat is het toch niet. De nasmaak is zelfs vrij bitter. We hebben het hier natuurlijk wel over Christoffel, de wat alternatieve brouwer uit Limburg. De Subaru van de Nederlandse bierindustrie. Daar verwachten we ook wel iets aparts van.

Ook hier weer vraag je je af wat een brouwer nog moet doen om bier geen bokbier te mogen noemen. Dit wat bittere en trouwens best lekker wrange bier heeft eigenlijk niets met bokbier te maken. Geen typische boksmaak, geen zoete kick en dus niet eens robijnrood. Wat blijft er dan nog over? Een ietwat zoete sensatie in het begin. Uiteindelijk is ook dit gewoon een wat bitter herfst… uh, winter… Nou ja, een r-in-de-maandbier.

Conclusie

De Texelse brouwerij wint de derde test van bokbieren met overtuiging. Maar veel concurrentie hadden ze dan ook niet. Duits & Lauret koos tenminste nog voor een interessante insteek en dat maakt hun bier de moeite waard om eens te proberen. Van de andere bieren vraag je je af wat ze er nou mee willen. Vies zijn ze niet maar als we moeten kiezen drinken we toch het liefst een mooi bokbier dan een inspiratieloos herfstbier.

Binnenkort maar eens tijd voor een shoot-out met Texelse, Gulpener, Lindeboom, Brand, Hertog-Jan en Budels (als we die kunnen vinden).

Lees ook:

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Nog een bokbierentest: waar zijn de bokbieren gebleven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.