Nieuwe brouwerij Maximus is een aanwinst voor Utrecht

Bestetotnutoe komt uit Utrecht. En hoewel dat op zich niet zo’n prestatie is, zijn we er toch best trots op. Dus als er in onze eigen stad een hele nieuwe brouwerij komt, dan is dat natuurlijk fantastisch. Vorige week was het dan zover: brouwerij Maximus opende zijn deuren in Utrecht.

Nou ja, Utrecht. Zeg dat maar niet te hard als je over de Oudegracht loopt. Maximus zit in Leidsche Rijn en dat is de Vinex-wijk aan de andere kant van de A2. Niet een deel van de stad waar de gemiddelde Utrechter vol vuur en passie over spreekt.

Leidse Rijn ziet er uit als een goedkoop vakantiepark in november. En Maximus ligt er middenin. Wat moet een brouwerij daar? Nou, misschien meer dan we denken. Een brouwerij kan wel eens precies zijn wat deze wijk nodig heeft. Er is niet zoveel te doen in Leidse Rijn en dan is een brouwerij met een proeflokaal natuurlijk erg welkom. Veel concurrentie van bestaande horeca is er in ieder geval niet.

Brutus: American amber styled lager
‘Lager’ betekent ondergistend en een Amber is een hooggistend bier, zoals bijvoorbeeld Palm. Dat kan dus niet samen maar Maximus doet dat wel. Als je hem inschenkt zie je een echt amberkleurig bier en geen pils. Toch is het wel een echt laaggistend bier. Volgens het etiket moet dat de doordrinkbaarheid vergroten.

En inderdaad, Brutus is een makkelijk te drinken bier. 6% alcohol, meer dan een Palm of een De Koninck maar nog niet te veel. En dan de frisse en scherpe smaak van een ondergistend bier, dat is best bijzonder. Het smaakt echt anders dan een bloemige Palm. Mooi hoppig, bitter en wrang in de nasmaak. En complimenten voor de schuimkraag die de hele tijd blijft staan.

Sociaal project
Je hebt overigens de bieren van Maximus al kunnen proeven. Hun eigen brouwerij is dan net open, brouwen deden ze al langer in andere brouwerijen. Gebruik maken van dit soort leenconstructies lijkt een beetje de standaard te worden voor kleine brouwerijen: eerst je merk van de grond krijgen en dan pas zelf een brouwerij openen.

Een ander beproeft model is het inhuren van mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. De brouwerij als sociaal project. De Prael doet dat, De Zeven Deugden doet dat en nu Maximus dus ook. De bierbrouwerij als sociaal project. Wij zijn helemaal voor.

Stout 6 en 8
Geen gezeur. Maximus brouwt twee stouts. Een zware en een wat lichter broertje. Uiteraard is de 8 zwaarder dan de 6, zo moeilijk is het niet. De 6 laat wat punten liggen. Een stout is voor ons vol en bitter. Je moet er een beetje op kauwen voordat je doorslikt. En dat mist helaas bij de 6. De smaak zit er wel maar komt er gewoon net niet uit, hij blijft wat waterig. Je ziet het eigenlijk al bij het inschenken. Een goede stout is een beetje olieachtig en wat aan de dikke kant. De 6 glijdt net iets te makkelijk je glas in.

Gelukkig heeft ie zijn grote broer om dat probleem uitstekend op te lossen. De 8 heeft net dat beetje extra body om alles naar boven te halen. Waar je bij Stout 6 continu het idee hebt dat er iets mist heb je dat bij de 8 totaal niet. Mooi zwart, een schuimkraagje waar een espresso jaloers op mag zijn en een heerlijke hoppigheid. Die hoppigheid gaat uitstekend met de gebrande mout en het zware alcoholpercentage. Geen bier om zo maar even achterover te slaan. Hier ga je voor zitten, lekker bij de open haard met een boek.  

Aanwinst
Het verbaast je vast niet dat wij Maximus een aanwinst voor de stad (nou ja) Utrecht vinden. Opgezet door locals met passie voor bier. Die passie proef je ook in wat ze brouwen: mooie bieren met karakter. Daarvan kunnen we er in Utrecht geen genoeg van hebben. Maximus is ook een mooie aanvulling op de andere Utrechtse brouwerijen als De Leckere, die een heel breed assortiment heeft, en de café-brouwerij Oudaen. En tot slot zit het toch nog nieuwe stadsdeel Leidse Rijn te springen om een leuke brouwerij met proeflokaal als Maximus. Naar verluid hebben de eerste prettig verraste buurtbewoners zichzelf al tot stamgast gebombardeerd.

 

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Nieuwe brouwerij Maximus is een aanwinst voor Utrecht

  • februari 1, 2013 om 18:54
    Permalink

    Ach, Utrecht heeft een rijk bierverleden. Maar toen was de tijd en de consumptie ook anders. Ik gun het de mannen van harte dat ze zullen slagen in hun missie, maar ben reuze benieuwd hoe het er over 10-15 jaar voor staat. Alleen van de stad Utrecht zullen ze niet kunnen leven, mits ze voldoende fustbier kunnen slijten aan de lokale horeca. Van veel slijters kun je al niet meer spreken. En een produkt als wat deze heren brouwen zou ik zeker niet aan het supermarktkanaal aanbieden. Veelal is het zo: supermarkt in – horeca uit.
    Groter groeien betekend enorme inspanningen leveren, en dat kost veel tijd en geld.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.