Natte hop?

Amerika. Alles is groter, sneller, harder, beter en vernieuwender. Eigenlijk alles maar dan met -er er achter. Met Amerikaanse brouwers werkt het precies hetzelfde. Bieren moeten hoppiger, zwaarder, raarder en vooral anders(er). Eén van die veranderingen is hop.

We hebben het regelmatig over Amerikaanse hop en hoe die naar citrus en grapefruit smaakt. Maar nu hebben de Amerikanen iets nieuwe bedacht. Natte hop, of zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen: Wet hops. Natte hop is eigenlijk gewoon verse hop. Normaal worden de hopbloemen namelijk gedroogd om de bitterheid en geur wat te concentreren en de houdbaarheid te vergroten. Maar niet in Amerika. Daar gebruiken ze dus verse hop. Puurder kun je niet brouwen.

We zijn uiteraard enorm benieuwd en kochten een fles Great Divide Fresh Hop. Een pale ale met een bescheiden alcoholpercentage van 6,1%. Die zou prima in onze kleine lichte bierentest meekunnen. De brouwers laten de hop zodra hij is geplukt, ’s nachts invliegen om de volgende ochtend te brouwen. Een mooi verhaal. Maar praatjes vullen geen gaatjes. Daarom de test:

Hij schenkt mooi in, oranje blond met een flinke schuimkraag. Hij ruikt zoals 90% van alle Amerikaanse bieren die we drinken: naar citrus. Maar dan de smaak: heerlijk. Een mooie pale ale die je lekker kunt doordrinken. Echt een mooi gebrouwen bier. Zoals te verwachten veel citrus, veel koolzuur en ook een beetje fruitig. Dit is wat je wilt drinken op het terras in de zon.

En die hippe, natte hop dan? Geen flauw idee. Wij proefden niet veel anders dan bij gedroogde hop. Een hoop poeha en een mooi verhaal. Maar de Great Divide Fresh Hops heeft, zoals de meeste Amerikanen, grote verhalen en weinig inhoud. Doet verder niet af aan het zeer goed gebrouwen bier. Bestel het dus maar gewoon.

Lees ook:
Hoppig. Hoppiger. Hoppigst.
Wat is hop?
Bier en chocola: een verrassend goeie combinatie

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Natte hop?

 • Pingback: Bier met hopscheuten? Dat kan best lekker zijn » bestetotnutoe.nl

 • april 21, 2011 om 22:52
  Permalink

  Complimenten voor deze website, laat ik daar mee beginnen.

  Helaas, probeer het volgensd jaar opnieuw, en neem wellicht,. als je het heel goed wil doen een bier uit wat minder exotische oorden.
  Wet hopping, of fresh hopping is geen Amerikaanse uitvinding, maar een eeuwenoude engelse traditie, en je mag er donder op zeggen dat er vroeger ook veel vlaamse brouwerijen geweest zijn die het toepassen. In engeland word er veelal gesproken van “harvest ale”
  Het truukje is het gebruik van hop, in minder dan 24 uur naa de oogst. Op deze manier heb je om te beginnen tot 5 maal minder hop nodig om dezelfde bitterheid te verkrijgen, maar sluit je vooral alle kans op oxidatie uit.
  Hop oxideert, zowel voor, als na het brouwproces. Om alle voordelen, alle fruitige, grassige of welke hopkarakteristieken dan ook, goed te proeven is het bij hoppige bieren, en denk dan vooral aan IPA’s, die hun volledige bestaansrecht te danken hebben aan hun hoppigheid, moet je ze erg vers drinken. Is het je ooit opgevallen dat veel Amerikaanse IPA’s een caramellige smaak hebben? Dat is geoxideerde hop. Het bier doet er even over om de oversteek naar de oude wereld te maken. Het verschil tussen laten we zeggen een Emelisse double IPA en een Flying Dog in dezelfde klasse is enorm wat dat betreft. Nog beter is het geluk hebben tegen een vaatje op een festival aan te lopen,speciaal geprepareerd voor de gelegenheid, en zodoende vers gedryhopped. Elke volgende geimporteerde dryhopped IPA zal je tegenstaan.
  Dit stuk is in maart geschreven, je Fresh hop IPA was al veel te oud om alle voordelen mee te krijgen, alhoewel het uitsluiten van oxidatie voor het brouwproces ervoor zorgt dat je net iets meer tijd hebt dan bij een minder fresh hop gebrouwen IPA om de fles open te trekken.
  Proost!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.