Mommeriete: de heer en de vrouwe van Gramsbergen

We kozen Mommeriete tot de brouwerij van 2012. Ja, we waren zelf ook een beetje verrast. Maar we stonden in de kroeg en toen zei de baas: ik heb nog wel wat bijzonders voor jullie. En daar kwamen de flesjes Mommeriete. Had ‘ie zelf uit Overijssel gehaald. Met de auto over een modderpad. Of een ander sterk verhaal, daar willen we even vanaf zijn. Wij waren meer onder de indruk van die flesjes Mommeriete.

Mommeriete is van Gert en Carina. Ze begonnen een paar jaar geleden met brouwen kunnen nu de vraag naar hun bier bijna niet aan. Ze kunnen ook maar 2.000 liter per week brouwen. En toch maken ze allerlei verschillende bieren. Ja, zo kan de prijs van beste brouwerij je al bijna niet ontgaan bij bestetotnutoe.

In ieder geval was 2012 het jaar van Mommeriete want ze brouwen behoorlijk bijzondere bieren. Speciaal en lekker. Je moet wel je best doen om het te pakken te krijgen. Maar dat is ook wel een beetje de charme van bierdrinken op niveau.

Wij deden ons best en wisten twee flesjes op de kop te tikken. Tijd voor ons eerste goede voornemen van 2013: een fatsoenlijke test van Mommeriete.
Vrouwe van Gramsbergen
mommeriete-vrouwe-van-gramsbergenDe vrouwe van Gramsbergen is een winterbier. Met dat mooie rode etiket denken wij dan gelijk aan kerst en aan dronken zijn om elf uur in de morgen. Maar bij nadere inspectie is ook dit weer zo’n Anton Pieck etiket dat Mommeriete op al hun bieren plakt. Niks kerst, het is een gewoon winterbier dus.

De witte schuimkraag staat mooi op dit bruine bier en als je ruikt verdwijnen alle twijfels die je nog zou kunnen hebben over het alcoholpercentage. Die 9,5% zit er zeker wel in. En ook nu denk je weer aan kerst. De mout en de kruiden komen je tegemoet.

De smaak is dan weer vrij simpel. Natuurlijk redelijk zoet maar ook wat zurig en aan het eind van de slok proef je achterop je tong ook nog iets bitters. Balans zouden we het niet echt willen noemen want de smaken komen eerder na elkaar dan dat ze een geheel vormen.

Het doet allemaal behoorlijk Belgisch aan maar minder complex dan bijvoorbeeld een zwaar trappistenbier. En dat mis je eigenlijk wel een beetje. Zoveel alcohol, daar moet toch wat meer smaak uit te halen zijn. Het is wel een lekker bier maar eigenlijk denk ik de hele tijd aan een Rochefort 10. En dan vind ik een Rochefort 10 echt lekkerder. Winter of geen winter.
sterren_2

 

 

Heer van Gramsbergen
mommeriete-heer-van-gramsbergenGramsbergen is dan een klein plaatsje, het is groot genoeg voor een vrouwe en een heer. De heer van Gramsbergen is wat beroemder dan de vrouwe. Het is een Russian Imperial Stout. Dat is een sterk zwart bier en deze heeft maar liefst 11% alcohol. Dat mag ook wel want deze hartverwarmende bierstijl was oorspronkelijk, zoals de naam al aangeeft, voor de Russische markt bedoeld. Om het bier nog enigzins drinkbaar in Rusland te krijgen moest er veel alcohol in.

Op de Heer van Gramsbergen zit een compacte, witte schuimkraag en zo hoort het bij een Russian Imperial Stout. En wil je er als brouwerij een beetje bijhoren vandaag de dag, dan moet dit bier ook een waanzinnige smaak hebben. Anders red je het niet want er is veel concurrentie. Denk maar eens aan het Meesterstuk 2012 van Jopen.

Gelukkig zit dat wel goed. Wat een bier. De Heer van Gramsbergen heerst over je mond en geeft je smaakpapillen er flink van langs. Dit is geen biertje waarvan je er even drie wegdrinkt. Of die je bij het eten drinkt. Ook de schuimkraag houdt het trouwens al snel voor gezien bij al dit geweld. Wat overblijft is een inktzwarte opgave om leeg te drinken.

Goed, het is een rokerig bier en dat pakt helemaal niet slecht uit. Het combineert mooi bij de heftige smaak van het bier. Zwart en zoet, zoals een Russian Imperial Stout moet zijn. Olie, teer, honing. Dat zijn de smaken die daarbij horen. En die rokerigheid geeft net die onderscheidende twist die nodig is. Uiteindelijk proef je dan nog wat chocolade. En dan chocolade met kersen ofzo. Zoet en heerlijk wrang. Na elke slok moet je echt even bijkomen terwijl de nasmaak nadondert in je mond.

En dan die 11%. Gewoon alleen drinken op donkere avonden als je het even moeilijk hebt. Voor het slapen gaan.

sterren_4Mommeriete is een mooie brouwerij en het is niet voor niks dat we zo onder de indruk zijn. Ja, je moet er je best voor doen om het te krijgen maar dat doen Gert en Carina ook om er 2.000 liter van te maken.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Mommeriete: de heer en de vrouwe van Gramsbergen

  • februari 17, 2013 om 11:57
    Permalink

    Normaal hou ik het liever bij vrouwen, maar voor deze keer wil ik wel een uitzondering maken en voor de heer gaan 😉 Klinkt goed!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.