Meer bokbier 2012 getest: we houden van Lindeboom

Op 1 oktober renden we naar de supermarkt om de eerste bokbieren van het seizoen in te slaan. Hertog-Jan, Brand, Amstel en (bij nader inzien) Gulpener vonden we lekker. Nu de volgende bokbieren, die deels in de super en deels bij de betere bierwinkel te krijgen zijn.

Nou zijn er zó veel bokbieren dat we die niet allemaal kunnen (uh, en willen) proberen. En dus hebben we het alleen over de bieren die een beetje algemeen te krijgen zijn bij een goeie slijter of bierwinkel.

En voor de duidelijkheid: wat is een goed bokbier? Dat is volgens bestetotnutoe een donker bier met een duidelijke caramel-achtige boksmaak. Niet te rijk, niet te bloemig en met een behoorlijke zoete kick erin. Dat hoeft dus niet gelijk een zoet bier te zijn maar je moet er wel een beetje warm van worden na een wandeling in de natte bossen.

La Trappe Bockbier
Er zijn erg veel hooggistende bokbieren. De originele stijl is laaggistend en eigenlijk vinden we dat ook het lekkerst. Een scherpe, mooie, bitterzoete caramelsmaak. Een hooggistende bok wordt al snel een soort dubbel met een boksmaak en dat is bij La Trappe ook wel zo.

Gelukkig is La Trappe niet zoet. Maar de smaak is wel heel erg sterk en rijk. Die caramelsmaak ligt er goed bovenop. Maar is het daarmee ook een bok? We twijfelen een beetje. Dit soort bieren zijn wel erg lekker (vooral na koude boswandelingen in de herfst) maar we missen wel de kick van een laaggistend bier.

Bavaria Hooghe Bock
De Hooghe Bock is (natuurlijk) ook een bier van hoge gisting. En je merkt hetzelfde als bij concerngenoot La Trappe: een hele sterke smaak. Die bovendien behoorlijk zoet is. En ook weer die hele sterke boksmaak.

Net als je dit een heel zoet bier vindt, merk je dat hij toch ook nog behoorlijk bitter is. Een leuke en verrassende wending. Toch is er iets met die smaak dat ons niet helemaal bevalt. Maar ik kan er niet echt mijn vinger op leggen.

Grolsch herfstbok
Ook dit is een echte herfstklassieker. Maar niet omdat bij zo lekker is. Grolsch eindigt altijd onderaan onze bokbiertest. Ridicuul zoet en dan nog een hele vervelende chemische smaak. Niemand die we kennen vind Grolsch herfstbok lekker en daar gaat editie 2012 niet veel aan veranderen.

Want ook dit jaar is hij weer net zo vies als al die andere jaren. Wat is het toch een straf dit wanproduct te moeten drinken. Nieuw is dit jaar wel de geur en smaak van erwtensoep in dit bier. En ook dat maakt het er niet beter op. Toch hebben we het vermoeden dat Grolsch elk jaar weer het bestverkopende bokbier is. En dus zullen ze in Enschede wel een dikke middelvinger naar ons opsteken en volgend jaar weer zo’n bier uitbrengen.

Jopen bokbier
Ook Jopen maakt een bovengistend bokbier. Ze doen er ook nog rogge in. Nou weten ze in Haarlem wel raad met rogge want de instant-klassieker Jacobus Rye Pale Ale heeft ook rogge en dat geeft een heel mooie smaak. En ook hun bokbier krijgt er een lekkere balans van.

Je moet wel echt van bokbier houden om deze Jopen lekker te vinden. De smaak is erg sterk en die wordt ook nog versterkt door wat rokerige tinten. Er is wat minder caramel aanwezig en dit bier is ook helemaal niet zoet. Geen bier voor mietjes! Verder is er wel een mooie balans maar aan het eind blijft toch die lekkere bitter wrange nasmaak in je mond hangen.

Lindeboom Herfstbock
Niet echt een brouwerij waar je veel van hoort maar met bokbier doen ze gewoon mee. En hoe! Gelukkig weer eens een ondergistend bokbier. En dus scherp, krachtig en niet teveel smaken. Gewoon een goede smaak van een bok met die mooie bitterzoete kick er in.

En Lindeboom is een voorbeeld van hoe het moet. Een lekker zoetje in een niet zo heel zoet bier. Een uitgesproken boksmaak maar niet overdreven. Prachtig wrang en zelfs hoppig, zover een bokbier hoppig kan zijn. Een beetje als een Amstel Bock maar dan mooier, dieper en meer complex. En al helemaal zonder die wat chemische smaak van sommige andere bokbieren. Een absolute topper.

Alfa Bokbier
Mooi roodbruinig bokbier. Helaas is de schuimkraag snel weg. Een mooie zoetige smaak en ook dit bier is weer niet te zoet. De smaak is daarentegen niet erg aanwezig. Het is natuurlijk wel een bokbier maar erg uitgesproken is het allemaal niet.

Uiteindelijk houden we een beetje een onbevredigend gevoel over aan deze Alfa. De balans is dik in orde maar we vinden hem te slap. En de wat je dan wel proeft is niet bijzonder en eigenlijk niet eens bijzonder lekker. We zouden hem alleen drinken als er geen andere bokbieren te krijgen waren.

Conclusie
Of je bovengistende bokbieren lekker vindt moet je zelf bepalen. Ze zijn over het algemeen wat kruidiger en heftiger van smaak dan ondergistende bokken. Bavaria sprak ons niet zo aan. Jopen wel maar dat is zeker geen kleine jongen. La Trappe vonden we meer een trappistenbier met boksmaak. Alfa vonden we te slap en niet zo bijzonder. Grolsch is uiteraard als vanouds ondrinkbaar. De topper van deze test is Lindeboom. Een bok zoals het moet.

Je hebt nog minimaal één bokbierentest van ons tegoed!

Lees ook:

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Meer bokbier 2012 getest: we houden van Lindeboom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.