Mag ik de wijnkaart zien?

Bij bestetotnutoe houden we erg van lekker bier.  We houden ook van lekker eten. En in combinatie zijn we helemaal gelukkig. Maar hoe vind je die combinatie? Een pilsje bij de chinees is een goeie combinatie. En bij het barbecueën drink je uiteraard ook een biertje. Helaas houdt het dan snel op.

Eigenlijk is dat maar raar. Eten en wijncombinaties zijn er legio. Bij asperges drink je een Riesling, bij een glaasje port hoort een kaasplank. Over wijn-spijs combinaties zijn hele boeken geschreven. Sterker nog, er zijn mensen  die er op afstuderen. Je kent ze wel, dat zijn van die   obers die bij iedereen een dure fles wijn in de mik proberen te gieten.

En, lieve bierliefhebbers, eigenlijk is dat volledig belachelijk. In veel gevallen past bier beter bij het eten. We pakken een voorbeeld, een snelle en makkelijke. Wees niet bang, later volgen nog veel meer goede combinaties.
Je gaat naar je kaasboer,( ja het moet echt je kaasboer zijn. Alleen daar koop je echt lekkere  kaas).  Je vraagt daar om de beste Stilton die ze hebben. Stilton is een pittige Engelse kaas die  wat lijkt op een Roquefort.

Met die kaas in de pocket ga je naar de bierboer, daar koop je de lekkerste Gerstewijn (das bier en dus geen wijn) die ze hebben. Gerstewijn is een zwaar bier, het is wat zoetig met net genoeg hop om dat te balanceren. De kleur gaat van oranje tot donkerbruin.

Thuis gekomen pak je de kaas, schenk je de gerstewijn in en ga genieten. Weet je niet welke je moet nemen, probeer dan deze, deze of anders deze. En kan je nou echt niks vinden dan schijnt een dubbel het ook uitstekend te doen (maar niet deze)

Het bier is stevig genoeg om de heftige smaak van de Stilton te kunnen opvangen. De zoetigheid van de Barley Wine is een mooie combinatie met de pikantheid van de Stilton.  De alcohol, hop en het koolzuur snijden door het plakkerige mondgevoel van de kaas. Helemaal klaar voor de volgende heerlijke hap.

Dus mik die vuistdikke wijnboeken in de vuilnisbak. Laat die sommeliers hun eigen druivenellende opdrinken. Wij willen bier bij ons eten!! Bij bestetotnutoe gaan we op zoek naar de állerbeste combinaties. En geloof mij, we gaan ervan genieten, en we gaan dit allemaal  met jullie delen!!

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Mag ik de wijnkaart zien?

 • augustus 13, 2010 om 13:13
  Permalink

  tja, het is misschien tegen het zere been maar de mooiste combinaties zijn wijn spijs combinaties, die Fransen en Italianen zijn er hun hele bestaan al mee bezig.
  Ook met bier valt goed te combineren dat geef ik toe en voor een bierliefhebber is dat duidelijk. Helaas zijn er in de goede restaurants geen uitgebreide bierkaarten.
  Ik persoonlijk ben bierliefhebber maar wijn heeft toch echt mijn voorkeur.
  Wijn is helaas wel kostbaar daar moet ik je gelijk in geven, soms vragen ze voor een glaasje bijpassende wijn 9,50 en als het dan nog een bodempje is dan is het te hopen dat het echt lekker is.

  Beantwoorden
 • augustus 13, 2010 om 14:43
  Permalink

  We hebben geen zere benen. Iedereen mag drinken wat hij of zijn zelf wil. Feit blijft wel dat bier in de meeste gevallen een betere combinatie is dan wijn.
  En dat er nog vrijwel geen bierkaarten zijn is voor ons des te meer reden om dit onderwerp steeds meer aan de orde te stellen.

  Beantwoorden
 • Pingback: Bier en worst, de ultieme combinatie - bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.