Maar hoe smaken Tyskie en Lech…? Bestetotnutoe lost Poolse pijnpunten op

Bier drinken is natuurlijk ook gewoon een vorm van escapisme. Dat geven wij als eersten toe. Toch zijn we ons natuurlijk best bewust van de wereld om ons heen. Een wereld die er niet altijd even fraai uitziet. Neem nou dat meldpunt Oost-Europeanen van de PVV. Dat zet veel kwaad bloed. Dat kost ons heel veel goodwill aan de andere kant van de Oder. Bestetotnutoe, doe er wat aan!

En wij kunnen natuurlijk maar één ding doen: bier drinken. In dit geval Pools bier. Bier van die mensen die we blijkbaar enorm hebben beledigd door het openen van een telefoonnummer. Wiedergutmachungsbier. Laat dat maar ons over. Terwijl de diplomatie faalt gaan wij naar de winkel en komen terug met een blik Tyskie en een blik Lech.

Tyskie

Pools bier zit natuurlijk in een blik en niet in een blikje. Als klusjesman heb je minimaal een halve liter nodig om al dat stof weg te spoelen. Gelukkig is dat in het geval van Tyskie geen straf. We waren al eerder enthousiast over dit prijswinnende pils en dus schonken we vol verwachting ons glas vol.

Tyskie ziet er helder uit. Op zich aantrekkelijk lichtgeel en doorzichtig maar ook wel weer behoorlijk doorsnee. Als een heel gewoon Pools arbeiderspils dus. De geur is vreemd genoeg niet erg hoppig. Eerder moutig. En dat bij een pils. Dat ruiken we niet vaak.

En die mout blijft als je hem drinkt. Niet zozeer in het begin maar wel in de nasmaak. Een pils met een moutige nasmaak, dat proef je eigenlijk alleen bij eersteklas bieren als Gulpener en Pilsener Urquell. Is er dan geen hop? Jawel maar die overheerst niet. Er is een mooie balans met een duidelijke moutsmaak die lekker blijft naplakken. Punten voor Tyskie!

Zit er soms gewoon veel mout in? Het is ook al bier met 5,6% alcohol. Behoorlijk veel voor een pils. Hoe dan ook, een meer dan fatsoenlijk bier. Naast aspergeplukkers, stukadoors en oude autokopers zijn we dus ook al blij met Tyskie uit Polen. Vier sterren.

 

 

 

Lech

Tsja, met deze beladen naam is het natuurlijk moeilijk wiedergutmachen. We associëren Lech nu toch vooral met sneeuwbedolven prinsen. Maar vooruit, het is voor de goede zaak. Open, dat mooie groene blik!

Met het inschenken verschijnt een heel licht pils in je glas. En een standaard schuimkraag. Je neus er boven hangen is niet echt nodig want ruiken doe je niet veel. Of in ieder geval niet veel meer dan bij een willekeurig pils. Drinken dus maar.

Au, dat valt tegen. Waar Tyskie een onderscheidend kwaliteitsproduct is, daar is Lech niet meer dan een standaard goedkoop biertje. Dezelfde laffe en nietszeggende smaak als al die andere goedkope pilsjes. Je proeft geen hop, geen mout en geen karakter. Je proeft eigenlijk vooral water.

Lech is een teleurstelling. Laf en waterig, smakeloos en toch vies. Niet het beste wat uit Polen komt. Dit is alleen lekker na een dag zweten in een snikhete Hollandse tomatenkas. Omdat het uit Polen komt en we wat goed te maken hebben, toch nog één compensatiester.

 

 

 

Goed, het is duidelijk wat het vrije verkeer van goederen, diensten en personen ons heeft gebracht. Veel goedkope kluskracht in huis en nieuwe bieren in de winkel. Lech kun je laten staan als een Slavische rover die uit is op de westerse vleespotten. Maar Tyskie is die handige en snelle klusjesman die kwaliteit levert.

Onze tip aan de PVV: begin een meldpunt ‘Vies Bier’. Krijgen we minder ruzie en levert ons veel meer op.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

11 gedachten over “Maar hoe smaken Tyskie en Lech…? Bestetotnutoe lost Poolse pijnpunten op

 • maart 3, 2012 om 21:49
  Permalink

  Ik vind Zywiec ook goed binnen te houden. Ook 5,6% (wellicht een Poolse standaard?). Een pittig pilsje, vol van smaak. Het behoort iig tot de betere pilsners en kan zich meten met de top van de Nederlandse pilsmarkt, wat mij betreft.

  Beantwoorden
 • april 7, 2012 om 11:26
  Permalink

  Tyskie en Lech komen uit dezelfde fabriek, geproduceerd in Poznan. Lech is hierbij het premium merk, Tyskie de goedkopere versie.

  Beantwoorden
 • april 18, 2012 om 19:55
  Permalink

  Tyskie is bepaald geen goedkopere ‘versie’ van Lech. Ze zijn, hier zowel als in Polen, even duur en op hetzelfde marktsegment gericht (doorsnee). Het is wel zo dat Tyskie tegenwoordig óók gebrouwen wordt bij de Lech-brouwerij in Poznań, naast de eigen brouwerij in Tychy, omdat beide brouwerijen tot hetzelfde concern behoren, maar ze hebben gewoon nog hun eigen historische receptuur.

  Overigens worden de Lech en Tsykie die je in de Nederlandse supermarkten aantreft gebrouwen in Twente, maar dat wisten jullie al.

  Ik vind Tyskie ook veel beter, en dat vinden zelfs veel Poznaniaks, waaronder mijn wederhelft. Żywiec staat in nog iets hoger aanzien bij veel jonge Polen die ik ken, maar ik geef de voorkeur aan Tyskie.

  Grappig dat je bij de naam Lech Oostenrijkse associaties krijgt, dat heb ik helemaal niet. Ik denk gewoon aan de twee grote Lechen – die uit de Slavische legende en de oud-president, -vakbondsman en -electriciën.

  Beantwoorden
 • april 25, 2012 om 10:03
  Permalink

  Żywiec is (zover mijn kennis strekt) deels in handen van Heineken.

  Grolsch en Lech hebben een samenwerkingsverband. Hoever die strekt is mij onduidelijk. Als ik kratjes beugelflessen meeneem naar Poznan, gaat het wel vlot op 🙂

  Beantwoorden
 • februari 11, 2013 om 21:57
  Permalink

  Ik was toevallig met een google zoekopdracht op zoek naar “Lech kopen Nederland” en kwam hier terecht waar mijn favoriete Poolse biermerk met een ster wordt bekroond. Zo zie je maar, smaken verschillen. Ik heb een jaar in Polen gewoond, vele bieren soldaat gemaakt, de Lech fabriek bezocht in Poznan (waar ook Zubr wordt gebrouwen) en ik ben gaan houden van Lech. Het is inderdaad niet een heel karaktervol bier maar naar mijn mening wel een heerlijk biertje!

  Beantwoorden
  • februari 9, 2022 om 16:25
   Permalink

   Lech vond ik idd ook een beetje waterig. Vandaag Namyslow geprobeerd, komt bij het lokale Poolse winkeltje vandaan en dat smaakt echt goed. Veel smaak dat niet heel hopping is, dus ik gok moutig (niet echt bekend met de terminologie). Absolute aanrader igg; 6% alcohol, ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Ik ga Tyske ook zeker proberen, bedankt voor de info!

   Beantwoorden
 • maart 20, 2013 om 19:31
  Permalink

  Hierboven lijkt vooral pils besproken te worden, maar kent Polen ook nog speciaal bier of micro-breweries?

  Beantwoorden
 • februari 25, 2014 om 16:12
  Permalink

  Geloof je toch niet Tyskie bier beter dan Lech.
  Eerstgenoemde mag wat mij aan gaat niet eens de naam pilsener dragen.
  Smaakloos je kan net zo goed leidingwater drinken met 5% alcohol.
  komt heel weinig voor dat ik bier weg spoel in de gootsteen.
  Ik ben dan wel geen expert maar drink al 40 jaar pilsener.

  Beantwoorden
 • april 5, 2017 om 11:22
  Permalink

  Drink al jaren Tyskie en dat smaakt heerlijk. Gisteren voor het eerst Lech gedronken, en alhoewel Tyskie smaakvoller is vind ik Lech echt niet verkeerd. Als ik het af zet tegen de vaak bittere bieren die in Nederland worden gebrouwen vind ik Lech een verademing. Dus wat mij betreft ja Tyskie blijft onbetwist de nummer een, maar ik vind Lech absoluut lekkerder dan de meeste andere pilseners die in ons landje worden gemaakt, maar het blijft een kwestie van smaak natuurlijk.

  Beantwoorden
 • september 4, 2017 om 16:11
  Permalink

  Vraag wij gaan zaterdag naar Polen met vrienden groep
  Wij zijn allen echte Grolsch drinkers
  Welk Pools merk komt in de buurt van de Grolsch smaak.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.