Maar hoe smaken…. drie bieren van De Zeven Deugden?

Een van die hele kleine brouwerijen in Nederland is De zeven Deugden, aan de uiterste rand van Amsterdam-West. Deze brouwerij onderscheidt zich met op foodpairing gerichte bieren met een twist. En hun personeel heeft, net als De Molen en De Prael, ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’.

De zeven deugden brouwt, hoe kan het ook anders, zeven soorten bier waarvan één wisselend seizoensbier. Het zijn varianten op bestaande bierstijlen met veel kruiden om ze iets bijzonders te geven. De namen zijn leuk gevonden. Wel vreemd is de leeftijdsgrens van 18 jaar op het etiket. In Nederland mag je toch echt bier drinken op je 16e maar blijkbaar weet deze brouwerij het beter. Wij dronken drie bieren:

Scherp + Zinnig

Leuke naam en leuke ondertitel: Pilsachtig bier met een bite. Nou, op een goed pilsalternatief zitten we altijd wel te wachten. Hij ziet er op het eerste gezicht niet zo pilsachtig uit met zijn troebele, donkergele kleur en wat sneu schuimkraagje. En hij ruikt al helemaal niet naar pils. Hij ruikt naar een echt bovengistend bier en daaroverheen hangt dan een enorme geur. Dubbeldrank ofzo. Een of ander vruchtensap. Wat is dat toch? Ananas?

In de smaak overheerst die dubbeldrank wat minder maar is nog wel erg aanwezig. Veel meer dan de aanwezige rode peper die pas in de nasmaak dit bier zijn beloofde bite geeft. Die pittige sensatie is dan wel weer grappig. Maar de smaken staan vooral naast elkaar en vormen geen coherent bier. Dit is een echt bovengistend bier met een rare smaak van ananassap en een rode peper in de nasmaak. Je drinkt dus geen bier maar een soort smaakexperiment zonder samenhang. En met pils heeft het al helemaal niets te maken.

Meer dan een ster kunnen we er niet van maken.

 

 

Scheepsrecht

Volgens het etiket is dit bier ‘naar het voorbeeld van Belgische tripels maar dan anders’. Dat klinkt helemaal goed want er zijn al heel veel tripels en de meesten zijn niet echt bijzonder. In ieder geval is Scheepsrecht veel troebeler dan andere tripels. De schuimkraag is mooi wit en grof. De geur is echt overweldigend kruidig. Wij denken vooral veel nootmuskaat te ruiken maar er zit vast nog veel meer in. Het is net alsof een bejaarde drogist al zijn ouwe laatjes in een keer opentrekt.

Die enorme medicinale sensatie zit ook in de smaak. Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat iemand dit lekker vindt. Er zit maar 6,2% alcohol in en dat is best prettig. Maar je mist daarmee wel de alcoholische sensatie die een tripel zo lekker maakt. Je hebt dus alleen maar die gigantische kruidenwalm en dito smaak en dat is eigenlijk alles. Waar we dan nog positief over zijn is de prettig bittere nasmaak. Sja, iets anders dan anders willen brouwen is een heel goed idee maar het moet wel een beetje drinkbaar blijven natuurlijk.

Eén ster is nog behoorlijk ruim voor dit stoffige kruidenrek in een glas.

 

 

Stout + Moedig

Alweer een leuke naam voor ‘Donker bier om in te bijten, naar het voorbeeld van Stout-bier en toch anders’. We vinden 7,5% alcohol wat veel voor een stout maar als je hem inschenkt ziet hij er gewoon goed uit. Mooi zwart en een echte stout-schuimkraag. Hij ruikt ook lekker naar gebrande mout zoals je verwacht bij een stout. Kruiden ruik je ook maar dan erg op de achtergrond. Een groot verschil met de vorige twee bieren. Het feest gaat onverminderd verder als je gaat drinken. Een heerlijke zachte en mooie smaak.

De kruiden zitten helemaal op de achtergrond en die geven dit bier net dat beetje extra. Je moet er bijna je best voor doen. Dat beetje extra mag ook best want verder is dit geen uitgesproken bier, zeker niet gezien dat relatief hoge alcoholpercentage. Maar verder is hij echt goed. Die kruiden zitten wat vooraan, dan komt die subtiele smaak van gebrande mout die in de nasmaak gezelschap krijgt van de hop. Echt een bier voor de stout-liefhebber.

En naarmate je er meer van drinkt wordt hij nog beter ook. Vier sterren!

 

 

We krijgen de indruk dat sommige brouwers in Nederland hun klanten een beetje onderschatten. Een doos Silvo in de wort gooien is niet hetzelfde als een bijzonder bier brouwen. Balans in de smaak is toch echt essentieel voor een goed bier en dat begrijpen de bij De Zeven Deugden niet helemaal. Scherp + Zinnig en Scheepsrecht zijn gewoon niet lekker. Stout + Moedig bewijst dat ze met kruiden best een leuk en bijzonder bier kunnen brouwen als ze dat met een beetje beleid doen.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Maar hoe smaken…. drie bieren van De Zeven Deugden?

  • april 20, 2012 om 19:08
    Permalink

    Nootmuskaat, kruidnagel… Maakt niks uit. Door mijn eten wil ik het al niet hebben, laat staan door mijn bier!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.