Maar hoe smaakt… Tilting Ale van Red Willow, aan boord van Virgin Trains

Tilted aleVorige maand liep ik over de Parade. Jeweetwel, dat reizende theaterfestival waarvan je even een foto op Facebook moet zetten zodat iedereen weet dat je er nog bij hoort. Het was zonnig, het was warm en het was weekend. Iedereen vrolijk en uitgelaten, rondhangend op de vele terrasjes. Ik ook natuurlijk.

Brand-Up

Tussen de rosé-drinkende dames bestelde ik een biertje. Ik was blij verrast want ze hadden niet alleen Brand maar zelfs Brand-up. Brand-up, lekker! Nou ja, best lekker. Als je zin hebt in pils. Want ander bier was er niet. En dat verwacht ik ook niet.

Want je weet, die grote evenementen zijn allemaal gesponsord. In dit geval door Heineken die zijn beste pils afvaardigde voor het veeleisende Parade-publiek. Want beter dan een Brand-up kun je niet krijgen op een evenement.

Maar waarom eigenlijk niet?

Massaproducten

Tuurlijk, de grote merken hebben het geld en de organisatie om dit soort evenementen te voorzien van bier. Maar het blijft jammer dat je bij elke bijeenkomst, bij elk bedrijf, bij wat dan ook van enige omvang genoegen moet nemen met massaproducten. Stel je reist met de trein en je hebt zin in een biertje. Dan ben je al blij dat je kan kiezen tussen een Grolsch en een Heineken. Want dat kan nou eenmaal niet anders.

Of wel?

In Engeland rijdt een hogesnelheidstrein van Virgin. Dat is het bedrijf van Richard Branson. Je kunt ook met ze vliegen en zelfs ruimtereizen maken. En die trein is ook best bijzonder. Om snelheid te kunnen maken op de oude Engelse rails kan de trein schuin rijden. Bij een bocht helt hij over. Als een motorrijder. Zo kan hij harder de bocht door en kan hij dus snel rijden op een oud spoor. Ze noemen hem de tilting train.

Red Willow

Maar er is nog iets bijzonders aan de tilting train. Aan boord kun je bier krijgen. Echt bier. Speciaal gebrouwen voor de hogesnelheidstreinen van Virgin. En niet door Heineken of een andere hele grote onderneming. De makers zijn jonge Engelse ambachtelijke brouwers, het echtpaar Toby en Caroline McKenzie. En hun bier heet dan ook tilting ale en hun brouwerij heet Red Willow.

Tilting ale is een echte Engelse Pale ale. Met slechts 4,1% alcohol zodat je die hele Pint, want hij zit in een fles van 440 ml., zonder problemen op kan drinken zonder dat je ziek wordt van die kantelende bochten. En dat niet alleen, de Tilting Ale is ook nog eens een uitstekend bier. Een echte Engelse ale. Droog, hoppig, licht maar smaakvol.

Ale’s zijn licht en hoppig maar toch ook smaakvol. Deze tilting ale is daar geen uitzondering op. Het blijft knap om een hoppig bier van 4.1% te maken zonder dat hij waterig is. Het zal de hoge gisting wel zijn. Ik vind dit een topbier. Ik zou voor mijn lol in die kantelende trein gaan zitten. Op weg naar nergens om alleen maar Tilting Ale’s te drinken.

Smakeloos

Maar ik zit nooit in de hogesnelheidstrein van Virgin. Ik zit in de intercity van de NS. En als ik bier wil drinken kan ik kiezen uit Grolsch of Heineken. Allebei even lekker? Allebei even vies? In ieder geval allebei even smakeloos en allebei betalen ze vast heel veel aan de NS of Prorail om verkocht te mogen worden.

Op elk groot evenement, elk groot bedrijf, elke plaats waar veel mensen zijn vind je dezelfde fantasieloze bieren. Bulkpils. Waarom toch? Doe als Richard Branson en verwen je klanten. Doe niet alsof je gewoontjes bent, alsof je klanten gewoontjes zijn en alsof zij gewoon bier willen drinken. Maak er wat bijzonders van.

Parade, NS, laten we beginnen met jullie. Schenk eens Emelisse of Mommeriete. Of een ander ambachtelijk bier. Van een enthousiaste brouwer die geen geld heeft maar wel talent. Wat je zelf lekker vindt. Waarvan je vindt dat je er je klanten mee verwent. Inspiratie kun je vinden in een Engelse kanteltrein.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Maar hoe smaakt… Tilting Ale van Red Willow, aan boord van Virgin Trains

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.