Maar hoe smaakt…… Thornbridge Kill your Darlings

Ergens tussen Birmingham en Manchester in Engeland ligt Bakewell. En daar ligt de brouwerij Thornbridge. Voor de biergeeks onder ons: een jaar of twee geleden was er een programma op de BBC met Oz Clarke en James May. Het heette Oz and James drink to Britain. Ze toerden door Engeland om de authentieke Engelse drank te ontdekken. Veel bier natuurlijk en volgens hen was Jaipur IPA van Thornbridge het beste bier van Engeland.

In Nederland is het bijna niet te krijgen. Als je geluk hebt kun je het vinden bij de Man van Drank in Rotterdam. Als ze iets hebben van Thornbridge, dan koop ik het blind. Dit keer gooide ik Kill your Darlings in mijn karretje. Een Weense Lager. Ja ik moest ook even uitzoeken wat het precies was. Een Weense lager is rood met een moutige, broodachtige smaak die erg subtiel gehopt is. Niet extreem bitter, wel een goede hoparoma.

De bierstijl opgezocht, check. Blijft nog over de naam. Kill your Darlings is een term die wordt gebruikt door schrijvers. Geliefde personages die het totale verhaal niet ten goede komen of niet van belang zijn, moeten uit het verhaal. Je geliefden moeten dood, en wel door je eigen hand.

Een bier waarbij ik al twee dingen heb moeten opzoeken voordat ik de kroonkurk eraf heb moet nogal wat wezen. Eenmaal ingeschonken lijkt hij inderdaad op wat een Weense lager moet zijn. Heel, heel donker rood. Koper kan je het niet meer noemen. Heel erg helder met mooie kleine belletjes. Flinke witte schuimkraag. Een bier waarvan je dorst krijgt door er alleen al naar te kijken.

Hij ruikt wel hoppig. Eigenlijk ruikt hij nogal Amerikaans. Volgens het etiket zit er Amarillo en Tettnanger hop in. Vandaar de Amerikaanse geur. Hang nog even goed je neus erin en begin je ook het brood en de karamel te ruiken. Maar niks is te heftig of te te weinig. Van de geur krijg je alleen maar meer dorst.

We hebben ons nu wel lang genoeg ingehouden. Drinken maar. Aaaaah, zoetig, moutig, karamellig (is dat een woord?). Heerlijk volle smaak zonder dat het plakkerig of zwaar wordt. Lekker bubbelig ook. Daarna schuift de moutigheid een beetje opzij om de hop toe te laten. De hop smaakt naar bloemetjes met peper, daarna voel je langzaam de de citrus van de Amarillo binnen dringen. Deze twee hopsoorten gaan uitstekend samen, in ieder geval in dit bier.

Halverwege het bier (ja, in halve liter flessen) begin je de naam te begrijpen. Het zou zo makkelijk zijn om met deze ingrediënten uit de bocht te schieten. Zulke lekkere mouten en deze geweldige hopsoorten. Met deze zaken moet je je inhouden. Je doet het met pijn in je hart, maar het moet en dat weet je.

Gelukkig hoeven wij ons geen zorgen te maken over onze Darlings en hoe we die moeten ombrengen. Dit is mijn absolute Darling en die ga ik zeker niet ombrengen. De volle vijf sterren.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

8 gedachten over “Maar hoe smaakt…… Thornbridge Kill your Darlings

 • november 29, 2011 om 12:17
  Permalink

  Dat klinkt zeer uitnodigend! Toch jammer dat de meeste slijterijen zo’n beperkt assortiment hebben.
  Zou die bierhal in Ermelo hem ook hebben?

  Beantwoorden
 • november 30, 2011 om 20:18
  Permalink

  Check out Eet & Bierlokaal de Molen in Bodegraven, colleges of Brouwerij de Molen. They have a lot of Thornbridge in their shop and today they twitterd they have 3 (!) different Thornbridges on tap… By the way, they have a beautiful collection of The Kernel, Marble, Fullers(… haven’t seen these in Holland, Belgium), Harviestoun, Ola Dubhs 40 Years….!!!! And Thornbridges. Cheers, Jos

  Beantwoorden
 • december 1, 2011 om 12:26
  Permalink

  Klinkt heel erg lekker!

  Uit “het grote boek” van Michael Jackson kende ik de stijl, maar tot nu toe heb ik alleen Negra Modello gevonden en gedronken. Is dat inderdaad van hetzelfde soort bier? Weense stijl?

  Die Negra Modello was wel geinig, maar vooral omdat het dus een zeldzaam soort bier was. Wat je hier schrijft klinkt echt heel lekker.

  Ik zal mijn slijter eens porren om wat in te voeren. Hij heeft me echter verteld dat ‘ie pas uit de kosten is als hij drie pallets per keer besteld (ivm logistieke kosten etc). Maar wie weet kan ik hem wel porren een “sample” te bestellen om het eens te proeven.

  Keep on tasting, keep on posting!

  Beantwoorden
 • december 1, 2011 om 21:25
  Permalink

  Ik was onlangs in R’dam. Ik kom niet graag in R’dam. Nu ook niet, te meer ik naar een vriendin in het EMC moest. Maar goed, niet getreurd en nadien even langs de Man van Drank. Mooie sticker op de ruit: “Vandaag gesloten”. R’dam en ik liggen elkaar niet.

  Beantwoorden
 • december 12, 2011 om 18:39
  Permalink

  Negra Modello is inderdaad een Weense Lager. Als jouw slijter drie pallets besteld dan kom ik wel even langs (met een aanhanger) 😉

  Beantwoorden
 • Pingback: Bestetotnutoe dronk weer een week bij elkaar. » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Borefts, dat is waar je moet zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.