Maar hoe smaakt……? Tempelier

Corsendonk is een brouwerij uit België. Iedereen kent het wel. Elk beetje café heeft het op de kaart staan. Raar is wel dat je het nooit iemand ziet drinken. Dat hebben ze daar in België ook wel door, dus ze gooien het over een andere boeg. Ze gingen op zoek naar een nieuw bier en dat hebben ze gevonden. Sinds 2009 brouwen ze Tempelier.

Vroeger was Tempelier een bekend biermerk. Maar ja, soms verdwijnen bieren van de markt. En na verloop van tijd komt zo’n merk te koop. En Tempelier lag in de uitverkoopbak, en daar heeft Corsendonk in zitten vissen. Met een cheapo merk op zak zijn ze gaan proefbrouwen. Het originele recept bleek te zoet, dus een handvol hop erbij en uitbrengen die hap.

Zo simpel is het natuurlijk niet. Proefbrouwen betekent heel veel proberen. Elke keer opnieuw totdat je hebt wat je wilt. En wat heb je dan? In ieder geval een kek flesje. Zo’n Duvelachtig ding en het heet Tempelier. Dus dan zet je er een obligaat kruis op. Aangezien het oog ook wat wil, begint dit goed.

Pas op met inschenken, er zit een behoorlijke schuimkraag op. Maar wel een heul errug mooie kraag. Wit, fijn en heel veel schuim. Een mooie amberrode kleur. En voor de alcohol hoef je het niet te laten. 6% is uitermate acceptabel en drinkt lekker door. Alles ziet er dus prima uit, klaar voor de slok.

Die begint droog en prikt op de tong. Langzaamaan proef je aardbei en perziken. Het doet een beetje rosé-achtig aan. Totdat de bitterheid erdoor komt. En hij is behoorlijk bitter voor een Belgisch bier. Na de bitterheid loopt-ie droog uit met diezelfde fruitigheid. Klinkt lekker of niet? Dat is het ook, alleen is alles nét te weinig.

En dat nét te weinig is precies onvoldoende. Je wilt net dat beetje meer en dat krijg je telkens net niet. Het bier is een absolute tantaluskwelling. Het zit er gewoon net niet in. Onze tip aan Corsendonk: van alles een beetje meer en je hebt een absoluut topbier. Ze blijven jammerlijk steken op twee sterren.  Schroef alles op en ze halen makkelijk vier sterren.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Maar hoe smaakt……? Tempelier

 • juni 30, 2011 om 09:31
  Permalink

  Jongens toch,
  Corsendonk is geen brouwerij, maar een bierbedrijf, die hun bieren laten brouwen bij Du Bocq.

  Beantwoorden
 • juni 30, 2011 om 11:26
  Permalink

  Klopt, maar of ze zelf een brouwerij hebben of ergens anders brouwen maakt ons niks uit. Jopen heeft ook jarenlang geen eigen brouwerij gehad.
  Hoe en waar mensen brouwen is niet belangrijk, zolang ze maar lekker bier maken.

  Beantwoorden
 • februari 11, 2013 om 23:48
  Permalink

  Vorige week twee flesjes met het bijbehorende glas kado gekregen. Biertje op temperatuur, sodaborstel door de kelk en proeven maar. Wat rood fruit en citrus in de neus en zo ook in de mond, maar dan met een flink bittertje dat blijft plakken in de afdronk. Maar zoals boven geschreven niet meer dan dat, terwijl je het tegen beter weten in verwacht bij de volgende slokken. Jammer. Inhoud slap aftreksel van de buitenkant.

  Beantwoorden
 • mei 5, 2019 om 11:12
  Permalink

  Ik vind het nochtans een prima biertje. Niet te zwaar en niet te licht, net wat het moet zijn. Het smaakt in elk geval naar meer zonder bittere nasmaak. Niks mis mee, houwen zo.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.