Maar hoe smaakt…. Smaak van Echt?

Soms lijken de Nederlandse bierbrouwers verdeeld in grote jongens als Heineken en Bavaria aan de ene kant, en kleintjes als Jopen en Emelisse aan de andere kant. Je zou bijna vergeten dat er, met name in het zuiden, nog een aantal middelgrote brouwerijen bestaat.

Maar die brouwerijen willen helemaal niet vergeten worden! Daarom sloegen deze ‘onafhankelijke’ brouwerijen, Alfa, Lindeboom, Budels en Gulpener in 2009 de handen ineen. Zij lanceerden het concept ‘Smaak van Echt’. Een samenwerkingsverband waarmee ze hun eigenheid benadrukten door hun verschillende bieren onder dat motto gezamenlijk te verkopen.

Gezamenlijk bier
Die samenwerking beviel blijkbaar erg goed want ze hebben nu zelfs een gezamenlijk bier gebrouwen. Ook dat heet Smaak van Echt. Met gist van Budels, hop en mout van Gulpener en bronwater van Alfa. En dat deden ze allemaal in de ketels van Lindeboom.

Het resultaat is een amberkleurig bovengistend bier met 6% alcohol. Het is maar één keer gebrouwen en alleen te koop bij speciale slijterijen als de Mitra. En het is in september bier van de maand bij de ABT.

Feestelijk ijzerdraadje
De Smaak van Echt zit in een fles van 75cl. Met een kurk en ijzerdraadje. Lekker feestelijk. Als je die grote fles uitschenkt zie je het donkerblonde, amberkleurige bier met daarop een witte schuimkraag. Maar die is snel weg.

Al snel ruik je de kruidige geur van dit bier en dat proef je ook als je het drinkt. Kruidig en zoet en met een hele mooie nasmaak. De Smaak van Echt doet je denken aan een Palm, maar dan veel beter. Een Palm is storend zoet en dat is dit bier helemaal niet. De balans is juist erg mooi.

Fris en aromatisch
Dat komt omdat ze niet zuinig zijn geweest met die hop van Gulpener. Daardoor is het niet alleen een zoet, maar ook een hoppig bier geworden. En dat maakt het juist zo lekker. De Smaak van Echt heeft geen heel uitgesproken smaak, maar is wel heel fris en aromatisch.

Aan de balans en aan de smaak merk je dat hier vier goeie brouwers aan het werk zijn geweest. Dit is echt de handtekening van een paar bierbrouwers die laten zien wat ze kunnen. Maar aan de andere kant hebben ze wel een hele traditionele en veilige keuze gemaakt.

Want spannend is het allemaal niet. OK, het is een heel goeie amber. Maar wel gewoon een amber. De smaak is niet erg uitgesproken. De hop, tegenwoordig toch dé manier om een bier extra karakter te geven, maakt dit bier ook al geen uitdaging om te drinken.

Wat voegt dit bier toe?
Daarom vragen we ons af wat de Smaak van Echt nou toevoegt aan het Nederlandse bierlandschap. Een bierstijl van 100 jaar oud nog eens overdoen, is dat het beste dat de Nederlandse brouwers kunnen? Het bier zelf is echt heel goed, maar in de keuze voor deze stijl zijn we als bierliefhebbers eigenlijk gewoon teleurgesteld.

De Smaak van Echt is een heel goed bier. Maar als handtekening van de middenklasse van brouwers, waar je toch wel wat vernieuwing van mag verwachten, is het allemaal veel te veilig en te braaf om echt onder de indruk te zijn. Drie sterren.

.

 

.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

5 gedachten over “Maar hoe smaakt…. Smaak van Echt?

 • september 13, 2011 om 22:04
  Permalink

  Ik snap jullie kritiek, maar aan de andere kant: Een -heel- goed bier maken in een traditionele stijl is volgens mij best moeilijk. Wat hadden jullie willen zien? Weer een IPA? Nog een Stout? En veel extremiteiten camoufleren wellicht de ambacht die nodig is voor het brouwen van een traditioneel bier.

  Ik heb eigenlijk meer respect voor de brouwer die opeens de allerbeste dubbel of tripel ooit maakt dan een brouwer die gaat experimenteren met als ingrediënt de gal welke getapt is van de uitgestorven Kazachstaanse loopvogel en waarbij het eindproduct toevallig nog net te drinken is.

  Beantwoorden
 • september 14, 2011 om 00:21
  Permalink

  Ik sluit me aan bij bovenstaand commentaar en ben eigenlijk best benieuwd naar dit bier.
  Bovenstaand deed mij trouwens ook gelijk denken aan een naam voor dat bier van die Kazachstaanse loopvogel: Gal en Gal bier 🙂

  Beantwoorden
 • september 16, 2011 om 21:53
  Permalink

  Haha prachtig commentaar. Ik ga hem maar eens drinken voordat ik oordeel.

  Beantwoorden
 • september 21, 2011 om 15:49
  Permalink

  Hij was trouwens heerlijk! Positief verrast door deze brouwers en saai is ie ook niet vind ik. Nee hoor, prima werk. En volgende keer iets spannenders, ok?

  Beantwoorden
 • Pingback: Lindeboom Gouverneur bieren zijn niet bijzonder en de meeste zijn ook niet lekker » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.