Maar hoe smaakt…… Rothaus?

Iedereen heeft wel zo’n bier waarvan je weet wanneer je hem voor het eerst dronk. Rothaus is zo’n bier voor mij. Een weekend hard rijden in de Jura. De eerste overnachting in noord Frankrijk. Een onooglijk klein hotelletje met dronken locals voor de deur. En daar schonken ze Rothaus. En wat is er beter dan na een dag met je kop in de zon over kleine weggetjes scheuren dan een biertje. Niks. Maar ja, dan weet je ook dat het thuis nog een keer drinken vaak enorm tegenvalt.

Maar we bleven de naam af en toe tegenkomen. @Benniehek bleek een groot fan, om de paar maanden haalt hij de achterstoelen uit de familiewagen en rijdt naar Duitsland om in te laden. @okkeamerongen, onze man in Berlijn, bleek zijn koelkast vol te hebben met Rothaus. En opnieuw vonden wij dit bier stiekum erg lekker.

Dus toen @Benniehek weer eens zijn tocht naar Kleve begon deden wij ook een bestelling. De kratjes staan inmiddels in onze koelkast. Hoog tijd voor een hoe smaakt…. Rothaus?

Dit bier begint eigenlijk al voordat je het flesje openmaakt. Want kijk eerst naar het flesje. In de jaren ’70 hebben ze een smak geld uitgegeven aan styling en daarna nooit meer. En dat is maar goed ook, koeler dan dit etiket vind je ze nergens.

Rothaus ziet er uit als elk ander pils. Mooi blond, flinke witte schuimkraag en kraakhelder. Je krijgt er meteen dorst van. Hij ruikt moutig en hoppig. Duitse brouwers gebruiken eigenlijk altijd de klassieke hopsoorten, zoals Hallertau, Tettnanger en Saaz. Die ruiken heerlijk bloemig en grassig, alsof je in een veld met bloemen ligt. Rothaus is geen uitzondering, heerlijk.

Rothaus begint wat zoetig, hij heeft een goede body. De smaak heeft wel iets weg van mais uit een blikje. Wellicht een klein beetje dun, maar een kniesoor die daar op let. Hij bubbelt lekker op je tong en drinkt heel erg soepel weg. Na die zoetige moutsmaak neemt de hop de hoofdrol over. De bloemige en grassige geur proef je terug in de nasmaak. Een mooi zomerboeket in je bier. Met vooral veel wilde bloemen. De geur stuift in je neus maar de smaakt stuift zeker in je mond. Uiteindelijk hou je een bittere droge nasmaak over die heerlijk lang blijft hangen. Het is jammer dat het winter is want zomer in het gras met de zon…….

Een heerlijk pils, we kunnen niet anders zeggen. Alles klopt en alles smaakt zoals het hoort. Een goed bier is een goed bier punt.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

7 gedachten over “Maar hoe smaakt…… Rothaus?

 • januari 10, 2012 om 13:16
  Permalink

  Nou haal ik toch altijd mijn bier in Duitsland (wat is het toch fijn om aan de grens te wonen :)), maar ik heb dit bier nog nooit gezien. Toch nog maar eens goed zoeken als ik weer ga!

  Beantwoorden
 • januari 12, 2012 om 20:34
  Permalink

  Mooi dat hij ook zonder Berlijn of dronken locals in de Jura nog steeds lekker is! Ik trek er een open op jullie. Proost!

  Beantwoorden
 • januari 13, 2012 om 11:05
  Permalink

  Jaja, de Tannenzäpfle, uiteraard ook in halve liters te verkrijgen.

  Dit biertje leerde ik kennen in Zuid-Duitsland na vele uren met jengelende kinderen in de auto te hebben gezeten in gloedvol verlicht landschap.

  Wat een zaligheid om dan een “biertje” te bestellen en dus een halve liter Rothaus geserveerd te krijgen. Want anders ff aangeven dat je een kleintje pils wil hebben…..

  Wat ik ook wel geinig vind is dat Rothaus de Badische staatsbrouwerij is. Wordt het hier in Nederland niet eens tijd om naast de dichter en filosoof des vaderlands ook een brouwer des vaderlands te hebben? Of doen we dat liever niet uit angst dat we Heineken per definitie dan als brouwer des vaderlands krijgen?

  Anyhow, dit pils smaakt mij ook tussen de Duitse wijndruiven in de Kaiserstuhl erg goed. Het kan daar erg warm zijn en de wijnen zijn er erg lekker, maar ja, pils he…lest toch echt beter de dorst!

  Beantwoorden
 • maart 14, 2012 om 17:48
  Permalink

  @peter: bij café Brecht in Amsterdam kan je tannenzäpfle drinken

  Beantwoorden
 • Pingback: Perfect pils: Rothaus Tannenzäpfle

 • april 28, 2013 om 15:43
  Permalink

  ROTHAUS wordt gebrouwen in Rothaus, gemeente Grafenhausen in het Schwarzwald. Rothaus is daar meer dan alleen maar bier. Rothaus is ook sponsor van vele evenementen. Rothaus kent een aantal soorten bier Eiszäpfle, Tannenzäpfle, Pilsner en Hefe Weisse. Persoonlijk vind ik het één van de lekkerste duitse bieren die ik ken.
  In Nederland is het bier niet te koop. Te koop is het in Kleve bij Emmerich bij “Trinkgut”. Prosit.

  Beantwoorden
 • september 14, 2017 om 22:36
  Permalink

  Een paar daagjes wintersport in het Schwarzwald kregen iets extra’s…. Man wat smaakte dat Rothaus Weissen in dat gekke flesje lekker! Gebrouwen in de hoogst gelegen brouwerij van Duitsland een bier dat je vaker wilt drinken. Gelukkig wonen we vlak bij Duitsland en het is hier in de buurt ( Nordhorn, bij Hofmann) verkrijgbaar. Bier blijft lekker en is samen met Erdinger en Franziskaner onze top 3 hier in huis. Met 4 bierdrinkers staan er altijd een paar koud, en menig bierdrinker hier op bezoek was zeer verrast over dit bijzonder lekkere biertje.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.