Maar hoe smaakt……Rook & Vuur

Leeds
De bierbloggersconferentie nadert met rasse schreden. Nog maar twee nachten en we mogen aan de bak. Deze hele week recenseren we bieren die wij meenemen maar de conferentie. Op vrijdagavond is er The Night of International beers. En wij nemen het Hollandse deel voor onze rekening. Vandaag Rook & Vuur van brouwerij de Molen.

Rock en roll
De Molen is de rockster van de Nederlandse bierscene. De beste bieren van De Molen zijn heftig, hard en zwaar. Imperials Stouts, Imperial Porters, Stouts op hout, De Molen grijpt vrolijk rond in de grabbelton die biergeschiedenis heet. Met Rook & Vuur gaan ze helemaal Hard Rock. Met de 8,2% alcohol aan de zware kant. Maar dat is nog niet genoeg, oh nee. De motor d’r op.  Brouwen met gerookte mout en chilipepers. Rook & vuur dus, das wel heavy metal.

Vuurkorf
Het bier is donker met een stevige beige schuimkraag. Let wel op bij het inschenken, de schuimkraag is enthousiast. Maar wel mooi, blijft lang staan met fijne bubbeltjes. En die rook? Die komt je tegemoet. We zijn geen grote fans van rookbier dus we moeten ons er even overheen zetten. Het blijft toch een beetje ruiken naar een gedoofde vuurkorf.

Maar in de smaak valt die rook nog wel mee. Ja, je proeft hem duidelijk maar hij is niet zo hard en scherp als andere rookbieren. Wel lekker eigenlijk. Sigaren roken zonder dat je hoeft op te steken. Handig. Die chilipeper zit er wel in. Maar wel erg in de achtergrond. Je moet wat verder doordrinken om de peppertjes te proeven. En ook dat is eigenlijk wel lekker. Niet te hard en niet te heftig.

Eigenlijk best lekker
En daarmee hebben we meteen het rare van dit bier te pakken. De meeste bieren van de Molen zijn heftig en zwaar van smaak. De Rook & Vuur heeft dan ook nog eens de naam ervoor. Maar dit bier is lang niet zo hard en heftig. Het is eigenlijk een prima bier. En als je ons zover krijgt om dat te zeggen over een rookbier dan kan je een aardig bier brouwen.

En daarom, vier sterren.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.