Maar hoe smaakt…….Piraat?

Als je bier leert drinken in Nederland, heb je het voordeel van al dat Belgische bier dat hier te koop is. Dat was vroeger ook al zo. Toen had je zo’n standaard rijtje bij de hoekslijterij: Duvel, Pauwel Kwak, Julius, Gulden Draak en Piraat.

Duvel staat nog hoog op onze favoriete bierlijst. De anderen drinken we nooit meer. Tot nu! Na onze hoe smaakt…..Pauwel Kwak vond @fred3012 dat we ons ook maar eens moesten richten op de Piraat. Dus nog maar een keer op de nostalgia tour.

De Piraat wordt gemaakt door brouwerij Van Steenberge. Steenberge brouwt ook de Gulden Draak. Maar bijvoorbeeld ook Celis White, Leute Bok en Augustijn. Allemaal van die bieren die je altijd wel ergens tegenkomt.

Zware jongen
Piraat is hun zware jongen, 10,5% maar liefst. Mooi amberkleuring met een mooie witte schuimkraag. Die schuimkraag begint met fijne bubbeltjes die snel groter en grover worden. En dan zakt ie ook snel in en verdwijnt.

Hij ruikt voornamelijk alcoholisch en moutig. Bij het drinken haal je de hop er ook niet uit. Dat is toch echt alleen alcohol en mout. Zoet is wel een beetje het kernwoord bij dit bier. Je proeft honing, brood en gist. Met heel veel moeite proef je op het allerlaatst dan nog hop . Maar daar moet je wel heel erg veel moeite voor doen.

Archetype Belgische bier
Qua punten gaat dit niet echt de goede kant op. Maar op een of andere manier werkt het wel. Een Piraat is wel wat anoniem; je drinkt hem en hij smaakt naar alle andere zoete Belgische bieren die je ooit gedronken hebt. Je pikt deze er niet uit in een line-up. Neem een voorbeeld Belgisch bier in gedachten en dan heb je een Piraat te pakken. Piraat is eigenlijk het archetype Belgische bier.

Maar wat voor punten geef je aan het über-Belgische bier? Geen flauw idee. Twee punten? Drie punten? Vier punten? Zeg het maar. Anoniem maar hij staat wel voor een een hele biernatie. Weet je, als je een bier maakt wat zo nietszeggend is maar wel zo goed, dan krijg je vier punten. Maar wel met moeite. Met heel veel moeite.

 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

5 gedachten over “Maar hoe smaakt…….Piraat?

 • januari 3, 2012 om 15:10
  Permalink

  Genereus hoor. Maar eerlijk is eerlijk, er is niet mis met deze Belg en hij heeft ook mij geintroduceerd tot het grote bierenrijk. Hij verdiend het voordeel van de twijfel dan ook wel. Iets minder alcohol en hij had de 4 sterren echt voor de smaak verdiend.

  Beantwoorden
 • januari 4, 2012 om 00:01
  Permalink

  Mooie en acurate beschrijving van den Piraat. Maar wel een beschrijving van een jong flesje.
  Koop een keer een 75cl fles en laat die een keer een half jaar tot een jaar (of langer) rijpen. Dan ontmoet je een geheel ander bier dat veel complexer is. De zoetere smaken (bovengenoemde honing) zijn dan overgegaan in complexere en kruidigere smaken. En de bittere smaken komen meer tot hun recht.
  Je moet dan wel de dicipline kunnen opbrengen de fles(sen) te laten rijpen, natuurlijk.

  Beantwoorden
 • januari 4, 2012 om 14:15
  Permalink

  @Fokke,
  Ik ken dus kennelijk ook alleen maar de jonge Piraat. De beschrijving zoals jij die geeft klinkt veel aanlokkelijker 🙂

  Beantwoorden
 • januari 8, 2012 om 23:24
  Permalink

  Dank voor de moeite! Très sympa.
  Mooie beschrijving. Een lekker soepel bier. Drink hem ofwel in favo Brusselse resto (waar ze slechts 4 bieren hebben) of thuis.
  Ik verbaas me er juist over dat ik die 10% niet specifiek proef, wat ik bij andere wel heb.
  Ik zal eens wat laten rijpen. Benieuwd!

  Beantwoorden
 • april 17, 2013 om 16:19
  Permalink

  Een heerlijk bier waar je de tijd voor moet nemen, Belgies genieten op z’n Ollands. Proost.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.