Maar hoe smaakt……..? Pilsner Urquell

Tsjechen zijn de uitvinders van pils. En Pilsner Urquell is de brouwerij waar het allemaal begon. En daar zijn ze trots op, heel erg trots zelfs. En dat mag ook wel, pils is nogal een succesverhaal. Meest verkochte en meest bekende bierstijl ter wereld. Elk land heeft wel een eigen merk pils. Er gaan jaarlijks vele miljoenen hectoliters door vele miljoenen dorstige kelen.

Tijd voor de ranzige waarheid achter pils. Want zoals bij elk succesverhaal heeft pils ook zijn donkere kant. Pils is namelijk begonnen met keiharde bedrijfsfraude. En dan niet het niveau van de meegenomen pennen en die privé kopietjes als iedereen weg is. Nee echte serieuze fraude.

Pils wordt gebrouwen met lager gist. En die gist hadden ze alleen in Duitsland. En daar hadden ze er nogal wat succes mee. En dan geef je de geheimen niet gauw prijs. De gist werd dus nogal goed bewaakt. Maar er is altijd wel iemand die het risico durft te nemen. Zo was er in Beieren een monnik die er wel geld in zag en het aandurfde.

Deze monnik heeft een voorraadje lagergist mee weten te smokkelen in zijn wandelstok. Het doet toch een beetje denken aan een drugs smokkelaar met  een paar kilo coke om zijn middel getaped. Veel kloosters in West Europa brouwden hun eigen bier. Monniken doen graag alles zelf en ze alles om bier te brouwen in huis. Dus deze monnik wandelde het klooster uit met de toekomst van het bier in zijn wandelstok. En hij wandelde zo Tsjechië binnen, en daar werd hij met open armen ontvangen.

Europa was in 1840 nogal in de ban van blonde bieren. Nieuwe technieken zorgden ervoor dat met blonde mout genoeg smaak en alcohol verkregen kon worden. Overal werd er flink mee geëxperimenteerd. In Tsjechie hebben ze erg zacht water en heel veel Saaz hop. Die ingredienten werden daar dan ook veelvuldig gebruikt. Gooi daar de lager gist bij en je hebt een absolute klassieker. Licht, helder, flinke schuimkraag en lekker doordrinkbaar. Pilsner Urquell was de eerste die met deze combinatie aan de slag ging. In 1842 rolde hun Pilsner van de band. Volgens Pilsner Urquell is het recept in al die tijd nooit veranderd.

Maar genoeg verhaal, hoe smaakt Urquell? Hij schenkt in ieder geval schitterend in. Grote witte schuimkraag, schitterende lichtgouden kleur, het koolzuur parelt flink omhoog. Bij het inschenken geurt de hop al om je heen. Je ruikt hooi, gras en hoppige bitterheid. Ze gebruiken Saaz hop en dat ruik je.

De bubbels borrelen flink je neus in als je de eerste grote slok neemt. De koolzuur is flink en prikt op je tong. Als dat een beetje wegtrekt proef je de mout. Het is broodachtig en een beetje zurig. Bijna als zuurdesembrood. En dan kickt de hop in. Saaz is erg bloemig en grassig en dat proef je goed in de Pilsner Urquell. Er zit ook wat citroenachtigs in en dat combineert uitstekend met de zurige ondertoon van de mout. Hij eindigt lekker droog, trekt je mond samen. De hop blijft heerlijk lang hangen. Je kan nog uren toe met een Pilsner Urquell als je hem op hebt.

Kortom, een klassiek bier met een geweldige smaak. Geen gezeur dus, gewoon het maximum aan sterren: Vijf. Er kan niks beter aan dit bier. Wat ons betreft houden ze het recept nog jaren en jaren hetzelfde.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Maar hoe smaakt……..? Pilsner Urquell

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.