Maar hoe smaakt … Lindeboom Gouverneur?

Zo, voorlopig hebben we wel weer even genoeg bokbier gedronken. Tijd voor iets anders. Bijvoorbeeld voor de middelgrote Limburgse familiebrouwer Lindeboom. Lindeboom is het soort brouwerijen waar we best wat van verwachten. Leuk genoeg en groot genoeg om wat te experimenteren. En dat doen ze dan ook. Ze hebben ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van de brouwerij de ‘Gouverneur’-serie uitgebracht. Zijn deze bieren een feest om te drinken?

Speciale 140
Lindeboom begon het jubileum met de Speciale 140. Een bier in de stijl van Palm en De Koninck met 5,5% alcohol. Maar deze Gouverneur is veel lichter dan zijn Belgische stijlgenoten. En de schuimkraag is heel snel weg. Dan blijft er een bleek schuimloos plasje over in je glas en dat ziet er niet zo appetijtelijk uit.

En ook het drinken valt erg tegen. De geur is nog wel wat alcoholisch maar hij smaakt veel te slap. Je moet echt een heel flesje leegdrinken om iets te proeven. Dan uiteindelijk kun je nog wel positief zijn over de balans enzo. Maar bespaar je de moeite. Een zoetige Palm of een zurige De Koninck hebben veel meer smaak. Je kunt dus beter een echte speciale Belge kopen.

 

.

Blonde

De Blonde van Lindeboom Gouverneur is ook echt heel blond. Helaas houdt ook deze schuimkraag het niet lang uit. Bovendien zit er nauwelijks koolzuur in. En dan heb je toch echt wel een drinkmotivatieprobleem met die doodgeslagen bleke plas in je glas.

Dit bier heeft 6,5% alcohol maar de geur is wel erg alcoholisch. Alsof er veel meer in zit. En de smaak is ook sterk. Enorm sterk. Rijk, hooggistend, vol en blond. De Blonde is zowel zoet als zurig. En dan ook nog warm en branderig. En die smaak blijft ook enorm hangen. Je moet echt moeite doen om dit bier op te drinken. Hm, deja vu. Waar kennen we dit ook weer van? Ach ja: een Amstel Gold.

 

.

Brune

Verrassing: bij de Brune blijft de schuimkraag gewoon staan in je glas. Je hebt dus een mooi lichtbruinig bier met koolzuur en een mooie laag schuim. Eindelijk. Ruiken wordt ook beloond door de Brune. Mooi kruidig als een echte dubbel.

En dan het drinken. Ook dat wordt beloond. Je slok begint zoet en eindigt kruidig. Potdomme precies wat je wilt in een dubbel! En dan ook nog eens goed in balans. Die mooie smaak, de verhoudingen die precies kloppen, de mooie bruine smaak, precies de juiste hoeveelheid kruidigheid, warm maar ook hoppig. Jaaa, zo moet het! En dan die wrange nasmaak. Je wil gelijk nog een slok.

Gelijk dringt de vraag op: is deze brune opgewassen tegen de La Trappe dubbel? De standaard in deze klasse? We durven het niet te zeggen. Tijd dus voor een shoot-out. En die hou je tegoed.

 

.

Conclusie

De vraag dringt zich op wat Lindeboom nou wil met deze serie. Hetzelfde brouwen als alle andere brouwerijen maar niet beter? Dat is ze gelukt. De Speciale 140 en de Blonde stellen gewoon niks voor. Ik kan me niet voorstellen dat die op de markt blijven. De Brune is wel echt goed maar eigenlijk geldt hetzelfde: waarom? Er zijn al goeie dubbels. Deze is dan wel lekker maar vernieuwend is het natuurlijk niet.

We zagen het ook al bij De Smaak van Echt, waar Lindeboom ook bij betrokken was. Middelgrote Nederlandse brouwers zijn totaal niet innovatief. Neem een voorbeeld aan de kleine brouwers en geef jezelf eens een echt leuk cadeau, Lindeboom!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.