Maar hoe smaakt…. Leidsch bier Aaipiejee?

Als liefhebbers van micro-brouwerijen kijken we altijd met een mengeling van jaloezie en bewondering naar de twee kusten van de Verenigde Staten. Want daar zijn heel veel kleine brouwerijtjes. En die brouwen heel veel verschillende en leuke biertjes. De concurrentie zorgt ervoor dat hun bieren onderscheidend zijn en hun commercieel succes baart de grote jongens inmiddels zorgen.

Weining minibrouwerijen
Ach, en hoe zit dat dan in Nederland? We zien hier maar weinig van dit soort minibrouwerijen. Maar misschien kijken we niet goed? Want bijvoorbeeld in Leiden zit een brouwerijtje dat ‘Leidsch Bier’ heet. Brouwt voor Leiden en omstreken. Experimenteren doen ze thuis en de grote hoeveelheden laten ze maken door een grote brouwerij in België.

We hopen natuurlijk dat al het Leidsch bier ooit ook echt in Leiden gebrouwen gaat worden. Zal dat gaat lukken? We probeerden hun Aaipiejee om daar achter te komen.

Op het eerste gezicht ziet het er allemaal goed uit. Met 6,4% eindelijk eens een minder zwaar bier. Zware bieren zijn makkelijker te brouwen maar je kunt er veel minder van drinken.

Bravoure
Verder straalt van het etiket straalt de bravoure af. Er staat wat een IPA is, waar je het bij moet eten, wat er en zit en ga maar door. En dan nog dat je als argeloze pilsdrinker wel eens overweldigd zou kunnen worden van deze IPA. Tot slot staat er dat er in de grote fles 75cl. zit en in de kleine 33. Kortom: geen geld om twee etiketten te laten drukken maar wel arrogant blaten tegen zogenaamd angstige pilsdrinkers. Kijk, daar houden wij van. Nu al een bonusster voor een stukje Leidsche VOC-mentaliteit.

En maken ze het ook waar? Het begint in elk geval al goed met een mooie, oranje-achtige kleur en een grove schuimkraag daar bovenop. Dat ziet er goed uit. Hij ruikt ook naar een echte IPA. Dat kan ook niet anders met de hop. Want dat zijn de usual suspects van de Amerikaanse IPA’s: Amerillo, Cascade en Galena. Veel bitterheid en citrus dus.

Gebalanceerd
Die citrus komt natuurlijk ook terug in de bittere nasmaak van de Aaipiejee. Die is dus goed en lekker. Maar dat is ook niet moeilijk. Waar je bij andere IPA’s niks meer proeft dan de Amerikaanse hop, smaakt de Aaipiejee naar een echte IPA. Dus met een mooie, zoetige smaak die je eerst proeft, voor al die hop. Dat maakt de Aaipiejee tot een mooie en gebalanceerde IPA.

Dit is echt een bier dat je graag drinkt. Als je op zoek bent naar een standaard IPA in Amerikaanse stijl. Want hij is dan mooi en gebalanceerd, de brouwer laat zich inspireren door Snake Dog van Flying Dog. Maar hun IPA’s zijn toch echt wel van een andere orde. Die zijn veel radicaler en maken veel meer los bij je. Zo gek maken ze het dus niet in Leiden.

De Aaipiejee van Leidsch Bier is echt een mooie IPA maar hun bier smaakt minder stoer dan hun eitket doet beloven. Dit is juist typisch iets voor de pilsdrinker die op zoek is naar iets anders. Leidsch Bier aaipiejee is niet zo radicaal als sommige Amerikaanse voorbeelden maar dan neemt niet weg dat je het jammer vindt dat je glas leeg is. Want het is een verdomd goed gemaakt bier. We willen meer van dit soort bier en dit soort brouwerijen in Nederland. En hopen dat ze ook echt in Leiden gaan brouwen natuurlijk.

.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Maar hoe smaakt…. Leidsch bier Aaipiejee?

 • november 18, 2011 om 16:42
  Permalink

  Hi Arnoud,

  Bedankt voor je enthousiaste recensie; ik word er helemaal verlegen van. De ontwikkeling van het recept heb ik overigens ook beschreven: http://www.leidschbier.nl/category/aaipiejee/.

  Qua zelf brouwen in Leiden heb ik goed nieuws. Sinds mei heb ik m’n accijnsvergunning en brouw ca. 100 liter per maand. Helaas alleen de Morsporter en niet de Blond en Aaipiejee. Die zijn al zo populair; daar kan ik zelf niet tegenaan brouwen.

  Begin 2012 gaat m’n brouwcapaciteit omhoog naar 500 liter per maand. Dan zijn de Morsporter, Pumpkin Raisin Bock, Kerstboombier (en wsl. Weizen) hopelijk niet steeds uitverkocht. 😉

  Beantwoorden
 • november 19, 2011 om 10:49
  Permalink

  Voor een andere kleine brouwerij kun je ook eens hier kijken:
  http://www.cambrinus.nl/brw/ERVE.HTM
  En hier:
  http://www.ervekots.nl/over-erve-kots/brouwhoes/

  Hier worden de Bokse bieren gebrouwen en kleinschalig verkocht. Ook in de horecagelegenheid kan dit bier gedronken worden. Het is een tijdje geleden dat ik er zelf geweest ben, dus ik kan jullie helaas niet voorzien van een goed proefrapport, maar wie weet kunnen jullie ook aan dit bier komen.
  Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar jullie ervaringen!
  (Ik hoop dat de naam Erve Kots in ieder geval niks te maken heeft met de smaak van het bier ;))

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.