Maar hoe smaakt…..le petit Orval?

Orval staat bij iedere serieuze bierdrinker hoog in de top 10. Als je echt van bier houdt dan hou je van Orval. Doe maar eens een testje onder je bierdrinkende vrienden. Er is er geen een die Orval niet lekker vindt. En dat is eigenlijk wel raar. Het is namelijk geen allemansvriend. Sterker nog, je moet behoorlijk je best doen. Hoppig, zuur en een stalachtige gist. Niet het makkelijkste bier en daardoor des de stoerder.

Orval doet namelijk alles tegen de regels in. Waar alle andere trappisten met een scala aan bieren komt, brengt Orval er maar een op de markt. Waar de meeste trappisten zwaar, donker en zoet zijn, is Orval licht en bitter. En dan die schitterende flesjes en glazen. Kortom, Orval is een van de beste en mooiste bieren ter wereld.

Tegen de regels
We waren dus best wel opgewonden toen we in het weekend langs de abdij van Orval reden. Niet alleen is de abdij schitterend en indrukwekkend, maar bij de auberge naast de abdij schenken ze le petit Orval (ook wel bekend als Orval Vert). Deze Orval is het bier wat de monniken zelf drinken, het is alleen te krijgen bij de Auberge. En als het een beetje goede katholieken zijn, bewaren ze het beste voor zichzelf.

Motorrijders en gezinnetjes
Kortom, wij posteerden ons voor de lunch bij auberge L’Ange Gardien. In het zonnetje, kijkend naar de mix van motorrijders en gezinnetjes die voorbij kwam, verheugden we ons op “de kleine”. Ze hebben het alleen van tap en het was druk. Wachten dus. Maar daar was hij dan eindelijk. In een glas met “Orval” in groene letters.

Qua kleur wijkt de kleine Orval niet echt af van zijn grote broer. Het is een kleur die moeilijk te omschrijven is, het is geen pilskleur, het is ook geen amber. Het is een soort glanzend koper. De schuimkraag was niet echt geweldig maar dat kan ook wel door het glas komen.

Ingetogen
De normale Orval dendert als een stoomtrein je neus in. Hop, veel hop en dan nog eens meer hop. Gevolgd door de zurige en gistige geuren van een paardenstal. Deze kleine jongen heeft dat veel minder. Alles is wat meer ingetogen. Jammer, we houden wel van een aanval op onze neusholtes.

Na de eerste slok keken we elkaar een beetje verschrikt aan. Olijven? Jazeker, Le petit Orval smaakt naar olijven. Een bitterheid met bijna een zoute nasmaak. De stevige azijnachtige zurigheid misten we in de bier. En die stoffige stalsmaak en geur waren ver in de achtergrond te herkennen.

My first Orval
Een raar bier, dat is het. Je weet en proeft dat het een Orval is maar op alles is de handrem gezet. Alle smaken zitten er wel in maar diep verborgen. Dit is een Orval waar je geen moeite voor hoeft te doen. My first Orval.

Conclusie: uitstekend bier maar geef ons de echte maar, daar moeten we nog wat moeite voor doen.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Maar hoe smaakt…..le petit Orval?

 • juni 27, 2012 om 13:07
  Permalink

  Je zegt: “Deze Orval is het bier wat de monniken zelf drinken, het is alleen te krijgen bij de Auberge.”

  Kan het niet zo zijn dat de Kleine Orval wat gemakkelijker is, omdat je, als monnik ook wel eens een normaal biertje wilt en niet constant dat zware bier wilt terugkoppen?

  Beantwoorden
 • juni 27, 2012 om 17:59
  Permalink

  Ik heb deze een paar jaar geleden zelf ook eens gedronken op dezelfde locatie.
  Mij viel toen inderdaad ook op dat de typische bitterheid al goed te herkennen was, maar dat de rest van de smaken nog erg op de achtergrond waren. Ik vond het toen vooral een erg leuke ervaring om mijn favoriete bier eens ‘jong’ te drinken.
  De meer gerijpte Orval is inderdaad wel lekkerder.

  Beantwoorden
 • juni 27, 2012 om 20:33
  Permalink

  Gr.R Monniken zijn van nature nogal zwijgzaam. Wat ze precies drinken zeggen ze niet. Maar het schijnt dat ze, behalve op feestdagen, hun commerciële bier niet drinken.
  Wat ze wel regelmatig drinken is hun tafelbier. En niet alleen bij Orval is dat het geval.
  Bij Chimay kan je in de naastgelegen auberge hun tafelbier drinken. En ook andere trappistenkloosters hebben hun eigen “speciale” bier.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.