Maar hoe smaakt… Kompaan bier 20 en 45?

Nederland bierland barst zo langzamerhand van de mooie jongensverhalen. De ene na de andere vriendenclub richt een biermerk op. En welke respectabele stad kent nog geen eigen brouwerij? Vorig jaar was Den Haag aan de beurt, waar drie vrienden onder de naam Kompaan Bier hun brouwsels aan de man brengen.

De brouwerij van Kompaan is een mini-installatie van 30 liter. Goed voor de productontwikkeling maar het echte werk wordt gedaan in de Sallandse Landbier Brouwerij. Daar worden de hectoliters gebrouwen die hun weg moeten vinden naar de dorstige Haagse kelen. En dat is dan ook niet zomaar bier. ‘We ontwikkelen en leveren kwaliteitsbieren met een eigen karakter met als doel jou als bierdrinker te verrassen’ zegt Kompaan. Nou, dat belooft wat! Kunnen ze het ook waarmaken of is het Haagse bluf?

We dronken een Kompaan 20 en een Kompaan 45. Vanaf dit jaar is er ook nog een pils, de Kompaan 70.

Kompaan 20

kompaan-20Kompaan 20 is een blond bier met 5,2% alcohol. Het moet als een licht en smaakvol bier concurreren met pils. Voor als je dorst hebt en ook wat wil proeven, zeg maar. De 20 is mooi troebel maar je aandacht gaat vooral uit naar de enorme schuimkraag die bijkans je glas uitkruipt. Oppassen met inschenken dus. Uiteindelijk heb je dan een bier dat een beetje het midden houdt tussen een tripel en een witbier.

Gek genoeg smaakt hij ook wel een beetje zo. Lekker licht en ook wat zurig. Dus best fris maar niet overdreven. En de afdronk is mooi bitter en wrang. Die blijft ook lang hangen. Net als de schuimkraag trouwens, want de hele tijd blijft er een dikke Duvel-achtige klodder in je glas. Staat best goed op een Haags terras of een Scheveningse strandtent. Toch zien we de 20 nog niet voor Den Haag worden wat een Bolleke is voor Antwerpen. Daarvoor staan de smaken van dit bier een beetje teveel naast elkaar. Je proeft een paar mooie smaken maar het is nog niet echt een geheel. We vinden de 20 nog niet helemaal af.

sterren_25

 

 

 

Kompaan 45

Ook bij de Kompaan 45 iskompaan-45 het oppassen geblazen met inschenken. Veel schuim maar nu is het wel snel weg. Wat dan overblijft is een bruin bier van 7,1% alcohol. ‘Een Nederlands bruin bier, ge├»nspireerd door Porters en Stouts’. Geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen.

Gelukkig blijkt het gewoon een simpel bruin bier. Of eigenlijk een beetje te simpel. Ja, het is een mooi bruin bier met een lekkere caramelsmaak. En een hele mooie balans. Zoet maar niet te zoet. Ook wel bitter genoeg voor een bruin bier. Hooguit wat teveel koolzuur. Maar er is helemaal niets wat dit bier onderscheidt van willekeurig welk ander bruin bier. Nadat je het glas leeg hebt, ben je dit bier alweer vergeten. Mij als bierdrinker verrassen? Dat gaat met deze 45 niet lukken. Een aangezien je bij elke slijter een spannender bier kunt kopen, denk ik niet dat er bierdrinkers zijn die wel verrast worden.

 

sterren_15

 

 

 

Conclusie

Kompaan is net als heel veel kleine ambachtelijke brouwerijen in Nederland: veel enthousiasme maar de kwaliteit houdt niet echt over. De 20 vond ik vooral een mooie belofte. Begrijp me niet verkeerd, ik drink hem liever dan een pilsje maar ik denk ook dat er nog veel meer zit in dit bier.

De toegevoegde waarde van de 45 zie ik helemaal niet. Waarom zou ik dit drinken? Hij is niet vies maar elke willekeurige Brune of Dubbel heeft meer karakter.

De beloofde verrassing van Kompaan moet nog komen. Laten we hopen op spannende en vernieuwende bieren uit Den Haag.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.