Maar hoe smaakt…. Jopen gerstenbier?

Jopen is een brouwerij waar je makkelijk sympathie voor hebt. Opgericht om de biercultuur in Haarlem weer nieuw leven in te blazen. Ze brouwen nu bier in oude en nieuwe stijlen in een omgebouwde kerk. Best wel een parel in het Nederlandse bierlandschap.

Een van de oude bieren die ze brouwen is hun gerstebier. Ontstaan rond 1900 als tegenhanger voor het toen steeds populairder wordende pils. De Haarlemse brouwerijen waren te klein om te investeren in de dure koelinstallaties die nodig waren om ondergistend bier te brouwen. En dus maakten ze dit lichte, hoppige bovengistende bier.

Onderzoek
Dit verhaal kan je bekend voorkomen want ook Speciale Belge, het biertype van Palm en De Koninck, is rond die tijd bedacht om de concurrentie met pils aan te gaan. Speciale Belge is natuurlijk een behoorlijk succes maar het Haarlemse Gerstebier heeft de 20ste eeuw niet overleefd. Hoe komt dat? Smaakt het anders? En lijkt het op pils? Tijd voor een onderzoek!

Wat kleur betreft kun je deze Jopen zo neerzetten voor elke pilsliefhebber. Blond, gelig, behoorlijk doorzichtig. Niks mis mee. Alleen de schuimkraag is veel grover dan die van pils. En wat witter. Ja, wij vinden dat wel mooi maar we kunnen ons voorstellen dat mensen 100 jaar geleden liever een fijne industriële schuimkraag wilden.

Bitter
Jopen gerstebier ruikt wel naar een bovengistend bier. Lekker fruitig en daardoorheen dan de bittere hop. Tijd voor een slok. En dat is wel even slikken. Letterlijk. Wat een bitter bier! Na elke slok trilt je tong nog even na van al die bitterheid. Het is moeilijk nog iets anders te ontdekken.

Een echte dorstlesser is het natuurlijk wel. 4,5% alcohol ook maar en het drinkt ook echt makkelijk weg. Een heerlijk biertje voor in de zon. En doordrinken is ook echt de bedoeling. Want als je eenmaal raakt gewend aan dit bittere bier ga je meer proeven.

Verborgen mout
Je ontdekt dan een eerder verborgen zoetige moutigheid. Van het soort dat je ook proeft in een IPA. Dan ga je dit bier meer waarderen omdat er ook wat meer balans in zit. Maar die bitterheid achter op je tong, ja die blijft natuurlijk nog even hangen.

Natuurlijk is het zonde dat dit bier het heeft afgelegd tegen pils. Maar het is veel minder toegankelijk dan bijvoorbeeld een palmpje. Het kan niet anders dan dat de rauwe en bittere smaak het de das heeft omgedaan. Zonde natuurlijk maar misschien dat deze tijd, waarin hele bittere bieren weer populairder worden, kansen biedt voor Jopen Gerstebier.

Je moet Jopen Gerstebier een keer proberen. Gewoon als bierliefhebber. En het is goed te drinken. Dappere en leuke poging van een innovatieve brouwerij. Vier sterren.

.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Maar hoe smaakt…. Jopen gerstenbier?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.