Maar hoe smaakt… Het vaderdagcadeau van Hertog-Jan, de gerijpte Grand Prestige?

hertog-jan-kistHet is weer bijna vaderdag! Tijd om je pa te verrassen met iets leuks. We verwijzen graag naar de lijst met do’s en dont’s van vorig jaar voor de broodnodige inspiratie. Een van de leukste cadeaus voor vaderdag is de fles Hertog Jan Grand Prestige die is gerijpt in de kelders van de Hertog Jan brouwerij. De fles van 75 cl. kost €25 en zit in een mooie kist met daarin ook nog twee 25 cl. glaasjes. Kun je hem leuk samen met je pa opdrinken. De bedoeling is dat je een certificaat koopt en dat aan je pa cadeau geeft. Daarmee kunnen jullie op bezoek bij de Hertog Jan bouwerij. Dan krijg je een rondleiding en natuurlijk je gerijpte fles mee naar huis. De vraag is natuurlijk: hoe smaakt dat, een gerijpte Grand Prestige?

Hertog Jan Grand Prestige bestaat al heel lang en is een van de oudste Nederlandse speciaalbieren. Maar bij zwaar en donker bier denken de meeste mensen aan een trappist of een abdijbier. Of dat terecht is gaan we proeven want we dronken natuurlijk ook een verse Grand Prestige die we net uit de winkel hebben gehaald. Eens zien wat die jarenlange rijping doet met dit bier.

De ‘Gewone’ Grand Prestige

hertog-jan-kist-openEen Grand Prestige is in alle opzichten een donker bier. Hij ziet er zwart uit met alleen in het licht een robijnrode gloed. De geur is ook moutig en alcoholisch. Je ruikt de gebrande mout al. De smaak is dan ook zoet maar ook wel lekker wrang. De afdronk is dan weer lekker bitter.

Best een mooie balans dus maar wat je mist is de diepgang die vergelijkbare bieren vaak wel hebben. Het is bijvoorbeeld zeker geen trappistenbier. De smaak is nogal eendimensionaal. Wat ons betreft valt er eigenlijk wat weinig te beleven voor een bier met 10% alcohol. De nasmaak is dan nog wel lekker droppig enzo maar dat is niet genoeg. Bovendien lijken de smaken naast elkaar te bestaan in plaats van een geheel te vormen.

De gerijpte Grand Prestige voor vader

hertog-jan-oud-nieuwDenk je bij dit vaderdagcadeau dat de hele zaak een commerciële truc is, bedacht door een reclamebureau? Misschien wel maar dan is het wel verdomd goed gedaan. De kist is niet van lelijk spaanplaat maar van mooi dik, afgewerkt hout. Naam en logo mooi erop gedrukt. En dan die fles. Het is dat we ze zelf hebben zien liggen in de brouwerij, anders zou je denken dat er een spuitbus ‘Authentic Ancient Dustspray’ over heen is gegaan. Er zit een prachtige laag vettig stof op waar je vinger ook echt vies van wordt. Een stukje orginele Limburgse brouwerij bij je thuis, pa!

Van die proefglaasjes worden we nooit zo enthousiast maar het is wel een aardige geste. Het zit allemaal netjes in een kist, ingebed in stro en karton. Openmaken is dus best een feestje voor je vader. De fles die wij dronken heeft een houdbaarheidsdatum van mei 2008 en moet dus ongeveer 8 jaar oud zijn. We zijn benieuwd wat die rijping in de kelders van Hertog Jan heeft gedaan met de Grand Prestige.

Port

hertog-jan-glazenHet uitzicht is niet veel anders dan de verse Grand Prestige, hooguit is de schuimkraag wat minder en sneller weg. Dat is normaal bij een oud bier. Verder verdwijnt de hop meestal en ontstaat er een port-achtige smaak. En dat is ook nu het geval. Zodra je dit bier ruikt, denk je dat je in een wijnkelder rondwandelt. Die bijna wijn-achtige geur, je voelt bijna de vochtige koelte van een kelder. Erg mooi.

En dan de smaak. De scherpte is er een beetje af. Hij is nog wel zoet maar die zoetigheid heeft een fruit-achtige dimensie gekregen. Een beetje appel-achtig. De hop is inderdaad minder maar nog niet weg. De port-smaak is duidelijk aanwezig. Daar moet pa dus wel van houden want dat is nou eenmaal een kenmerk van overrijp bier. En wat ook altijd gebeurt met oud bier: er zit veel minder koolzuur in.

hertog-jan-glasDie portsmaak past eigenlijk heel goed bij het totaalpakket, met die kist en dat stof. En we zijn eigenlijk best onder de indruk van de rijping van dit bier. Het geeft de Grand Prestige de diepte die het zo goed kan gebruiken. Niet dat het nu een enorm complex bier is geworden, maar je bent wel bij elke slok benieuwd wat er nu weer komt. Ineens is deze zware Hertog Jan een boeiend bier geworden en interessant om te drinken.

Als cadeau is de Hertog Jan vaderdagactie natuurlijk onverslaanbaar: met je pa op bezoek bij Hertog Jan in Arcen, een rondleiding krijgen en na afloop je eigen, aldaar gerijpte fles mee. In die stoere kist. En thuis aangekomen allebei dat proefglaasje en dan genieten maar van een stukje bierkelder in je eigen huis. Want die rijping geeft de Grand Prestige de rijkere smaak die dit bier zo goed kan gebruiken.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.