Maar hoe smaakt…..Hel & verdoemenis?

We hebben een zwak voor brouwerij De Molen. Sympathieke brouwerij ergens achteraf in een oude molen, die over het algemeen geweldige bieren brouwt. De uitstraling is eerlijk en lokaal. Oude molen, echte smaakvolle bieren en scheefgeplakte etiketten. Het straalt kneuterigheid en schattigheid uit.

Exportmachine
Maar zo kneuterig is De Molen niet. De Molen is een absolute exportmachine. Je kan de bieren van brouwer Menno in Scandinavië, Amerika en zelfs Australië krijgen. En dat merk je ook in bijvoorbeeld Ratebeer. De Molen is eigenlijk de enige Nederlandse brouwer tussen al het Amerikaanse brouwgeweld.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat de bieren ook echt van een sublieme kwaliteit zijn. De Rasputin Imperial Stout is een absolute klassieker. Drink hem bij wat echt goede chocola en je weet niet wat je meemaakt. Dus toen@fred3012 ons vroeg naar onze mening over Hel & Verdoemenis van de Molen, waren we er snel uit natuurlijk.

Gestencild etiket
Op naar Bert’s Bierhuis voor het veldwerk. En laten we meteen maar negatief beginnen: € 3,50 voor een flesje vinden zelfs wij een hoop. En we zijn wel wat gewend. Maarja, kwaliteit heeft een prijs. Gelukkig krijg je daar wel een flesje voor met een mooi lelijk gestencild etiket wat er schuin opgeplakt is. De typische De Molen spelfouten hebben we niet kunnen ontdekken. Das dan weer jammer. Mooi is dan wel weer dat er nergens op staat wat voor stijl Hel & Verdoemenis nou precies is. Of gokken of opzoeken dus.

Zwarte stroop
Gelukkig kom je er bij het openen al snel achter. Een Russian Imperial Stout, en wat voor een. Het is bijna zwarte stroop. Alsof je een fles ruwe olie uitschenkt. Hij ruikt donker, zwaar en gebrand. Maar ook een beetje zoet, bijna likeurachtig. Het is onaardig om te zeggen maar hij ruikt een beetje naar een Dropshot.

Bij dit bier moet je echt gaan zitten om alles op je in te laten werken. Die eerste slok is een aanslag op je papillen. Er zit zo veel smaak in en aan dit bier. De donkere en gebrande mouten voeren in eerste instantie de overhand. Daarna krijg je een chocolade/brownie achtige ondertoon. En die draait langzaam naar zoetige stroop met een vanille. En als je dat overleeft hebt knalt de alcohol met de hop er overheen. De alcohol doet denken aan sterke drank.

Telefoon uit en gordijnen dicht
Dit bier is groot, heel erg groot. Er gebeurt veel, misschien wel te veel. Dit bier drink je als je thuis in je favoriete stoel zit, met de telefoon uit en de gordijnen dicht. Niet storen want je hebt al genoeg aan je hoofd om deze smaak te bevatten.

Sterren? Lastig. Misschien is het bier wel té? Er zitten zo veel lagen in dat het lastig is om gewoon te zitten en te drinken. Aan de andere kant, zo’n bier brouwen is briljant. En de naam is te koel, en goed gekozen. Dus vijf sterren (mits gedronken op het juiste moment).

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Maar hoe smaakt…..Hel & verdoemenis?

 • maart 24, 2012 om 10:11
  Permalink

  Klinkt als een fantastisch bier. Moet alleen wel zeggen dat ik 3,50 euro voor een flesje wel verdomd veel geld vind. Had de prijs ze niet een ster moeten kosten? 😉

  Beantwoorden
 • maart 25, 2012 om 18:13
  Permalink

  Dankdankdank. Zet het bier in een goed daglicht, want heftig…. ja, dat is het!
  Ik drink nu #2 (koop mn bier altijd per minimaal 2), gordijnen open, knetterende zomerzon buiten, vriendin op aangename afstand, de speakers verwennen zichzelf én mij met Mojo’s coverversie van The Songs of Leonard Cohen. Gewijde omgeving dus!
  ‘Ruwe olie’ is een zeer adequate omschrijving. Een zeer complexe smaak. Als ik dit geweten had, had ik m niet gekocht. En tóch geniet ik ervan. Meer dan. Ja. Zo’n recensie helpt: ik ben niet gek.
  Koop ik m opnieuw? Niet direct. Wel als ik vriend met juiste biersmaak op bezoek krijg. Dit deel je niet met een pilsdrinkert.
  €3,50 voor een bier is inderdaad extra. Dat mag af & toe best. Vergelijk het met die duurdere fles wijn die je een enkele keer koopt (meer dan €10 voor Westvleeteren is ronduit belachelijk, feit).
  Ga vooral door met die recensies. Ik ga snel weer naar Bert voor nieuwe algemene voorraad. Ik laat weten waar ik bijzondere dingen waarneeem. 😉

  Beantwoorden
 • maart 26, 2012 om 18:12
  Permalink

  En dan zijn er ook nog 6 barrel aged versies. 18 cl voor meer dan €3,50 per stuk. Nog meer geweld en nog meer smaak.
  De Molen pakt het slim aan.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.