Maar hoe smaakt……Emelisse White Label

Eendimensionaal
Emelisse, we hebben er wat moeite mee. Een Nederlandse kleine brouwerij die bier met smaak brouwt, dat moet wel goed zijn. En het is ook wel goed, alleen vinden we hun bieren over het algemeen wat eendimensionaal. Één ingredient staat vol in de spotlight en de rest valt daardoor weg. Meestal is het veel hop en te weinig aandacht voor de mout.

Whiskeyvaten
Maar Emelisse probeert wel een hoop, ze brouwen veel en met passie. En ze doen ook leuke en afwijkende dingen. Zo hebben ze een White Label series. De White Label bieren worden eenmalig gebrouwen en gelagerd op houten vaten. De ene keer zijn het vaten van Jack Daniels, de andere keer Laphroaig en zo nog wat verschillende whiskeyvaten. Het zijn wel de zwaardere bieren die hier geschikt voor zijn.

Jack Daniels
Wij kochten een flesje White Label Russian Imperial Stout, gelagerd op Jack Daniels vaten. Het flesje ziet er kek uit: donker met een hagelwit etiketje. En het bier is qua kleur het totale tegenovergestelde van White. Diep zwart zoals je van een Imperial Stout verwacht. Het weinige schuim is fijn en creme kleurig.

Asfalt en teer
De White Label ruikt geweldig. Heel donker en zwaar. Het is bijna alsof je asfalt en teer ruikt. Raar, maar wel lekker. Bij het inschenken heb je datzelfde asfalt gevoel. Aan mes en vork heb je meer dan aan een flesopener. Geen kleine jongen dus.

De eerste slok is eerder een hap dan een slok. Zwaar, zwaar en zwaar. Hier moet je voor gaan zitten, geen bier om achteloos achterover te slaan. Je proeft teer en asfalt, drop, laurier, peper, rook, leer, turf, zout en vanille. Eendimensionaal? Nogal niet. Een schitterend bier is het, met heel veel smaken en lagen. De alcohol is heftig maar precies goed: zo’n heftig bier kan wel wat alcohol gebruiken.

Genereus
Emelisse wint een hoop met lageren en whiskeyvaten. Met rust en hout komt er een hoop complexiteit in de bieren van Emelisse. Je vraagt je af hoe dit bier zou zijn als het startbier ook al wat meer complexiteit zou hebben. Hun “reguliere” Imperial Stout is vooral heel heftig en daardoor wat simpel, het mist de diepgang die veel andere Imperial Stouts wel hebben. Maar een kniesoor die daar op let met dit bier. Waar we eerder wat kniepig waren met sterren voor Emelisse zijn we nu wat genereuzer. Vier of vijf? Het hangt erom. Weet je, omdat we er zo van genoten hebben, ze krijgen er vier en een half.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Maar hoe smaakt……Emelisse White Label

  • februari 14, 2012 om 12:44
    Permalink

    Wat mij betreft was de alcohol / JD houtsmaak echt té aanwezig. Waardoor het imho weer eendimensionaal was. Wellicht ander vat, andere batch. Je weet het nooit. Overigens had ik mijn flesje gekocht op #borefts. Heb nog een flesje staan welke ik een tijdje bewaar in de hoop op wat afvlakking van die te overwegende hout / whiskey smaak.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.