Maar hoe smaakt…. Emelisse TIPA?

TIPA
Tipa? Wtf? Tipa staat voor Triple India Pale Ale. Wij verzinnen die namen ook niet. Maar wat is het dan? Het is een India Pale Ale maar dan to the max. Alles lekker over de top. Meer hop, meer mout en veel meer alcohol. Deze Pale Ale haalt de 10%. Geen kleine jongen dus.

Koper
De kleur is wat meer oranje dan een gewone IPA. De TIPA is bijna koperkleurig. Met een mooie witte schuimkraag. Hij ziet er erg appetijtelijk uit. De heftigheid komt je wel tegemoet bij dit bier. Hop maar dan heel veel. Zoetige moutigheid maar dan heel veel. En alcohol, heel veel alcohol. Even een stoel erbij pakken dus, dit kan je niet staand drinken.

Een bom
En die stoel is echt wel nodig. Wat een bom is dit, op alle fronten. Het is veel, heel veel van alles. Emelisse brouwt veel in de Amerikaanse stijl, en dat is hier ook te merken. Veel citrus maar ook wel een beetje pijnbomen. De hop doet een beetje harsachtig aan. Niet onplezierig maar wel even wennen. Citroenen en een dennenbos is een prima combi.

Als je die enorme bitterheid hebt bedwongen komt de mout ook nog even om de hoek kijken. Beetje plakkerig en zoet. Puntje van kritiek is dat de hop en de mout een beetje naast elkaar lijken te staan. Ze vormen niet echt een mooie harmonie. En die 10% alcohol proef je helemaal aan het eind. Dan wordt de TIPA warm en een beetje branderig.

Middenmoter
En dan? Dat is lastig. Technisch een prima bier maar je kan jezelf de vraag stellen of het nodig is? Voegt het iets toe om een IPA te verdrievoudigen? Wij vinden van niet. Je kan ook te veel smaak in je bier proberen te stoppen. We gaan veilig in het midden zitten met een klein beetje voordeel.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Maar hoe smaakt…. Emelisse TIPA?

 • mei 15, 2012 om 19:21
  Permalink

  Denk dat Tripel Imperial India Pale Ale een tikje too much is, het zou dan TIIPA moeten zijn nietwaar? Laat het Imperial maar weg

  Beantwoorden
 • mei 15, 2012 om 21:58
  Permalink

  Je hebt gelijk. Ik was iets te enthousiast met de Ietjes. Meteen aangepast natuurlijk. Bedankt voor het redactiewerk.

  Beantwoorden
 • Pingback: Nederlands bier in Engeland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.