Maar hoe smaakt…….Emelisse Smoked Rye Ipa?

wpid-eyeemfiltered1375889374306.jpgMoeilijk
Er zijn van die bieren waar je vooraf al wat moeite mee hebt. De Emelisse Smoked Rye Ipa is er zo een. Rookbier? Prima. Rogge in je bier, kan ook heerlijk zijn. Ipa? Lekker. Maar alles tegelijk in een flesje? Wordt het dan niet wat druk? Nou is Emelisse nooit vies van wat experimenteren. Probleem is wel dat je nooit weet wat je krijgt. De ene keer gaat het goed, soms zelfs heel goed, maar vaak gaat het ook wat minder goed.

Proberen
Er zit maar één ding op natuurlijk: proberen. Dus we trokken onze opener en schonken in. De ipa is wel erg mooi van kleur. Ergens tussen een pils en een Koninck in. Zeg maar blond met een rode gloed. De schuimkraag is net niet helemaal wit, maar wel met erg mooie bubbeltjes. Wel jammer dat hij wat snel verdwijnt.

Sommige rookbieren overheersen nogal qua geur. Bij deze gerookte ipa weten ze die geur mooi te beteugelen. De rook komt er zeker doorheen maar overheerst nergens. De combinatie met de citrus- en dennenhop is erg mooi. Ik had nooit verwacht dat de frisse fruitigheid van de hoppen zich zo goed lieten matchen met de wat donkere rookgeur.

Hij begint met een wat zoetige smaak, maar snel proef je het kruidige van de rogge. De rokerigheid komt aan het eind omhoog. En die rook kringelt mooi om de hopsmaak heen. Beetje gebrand maar toch fris. Ik proef meloenen en citrus.

Barbecue in een flesje
Na twee of drie slokken ga je dan even lekker zitten. Je denkt nog eens wat na, kijkt nog eens naar het bier en neemt nog een slok. En dat weet je het ineens. Het is een barbecue in een flesje! Kruidig, fris en dat alles met een kolensmaakje. Alsof je een mooie gegrilde worst eet met een lekker salade. En dat dan allemaal in je glas.
Is dit dan ook een goed bier om te drinken bij een barbecue? Je kan het proberen maar ik denk dat het dan wel wat teveel is. Persoonlijk drink ik het liefst een Jacobus van Jopen bij een goeie barbecue. Niet te zwaar, fris en genoeg smaak om die vette hap aan te kunnen.

Punten
Emelisse, ik was sceptisch maar ben wat dit bier betreft compleet om. Zo veel verschillende smaken in een flesje en dat dan ook nog eens weten samen te brengen? Heel mooi, het enige minpuntje is de schuimkraag. Die had wat steviger gemogen. Je krijgt van mij vier sterren.

sterren_4

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.