Maar hoe smaakt….Emelisse Russian Imperial Stout

Leeds
We gaan naar Leeds en nemen mee…. In ieder geval twee verschillende bieren van Emelisse. De TIPA hebben we al gedronken, nu is het tijd voor de Russian Imperial Stout van Emelisse.

Drie dingen
Een Russian Imperial Stout moet vooral drie dingen zijn: Zwaar, donker en heftig. Het lijkt erop dat Emelisse aan alle drie de voorwaarden heeft voldaan. Bij het inschenken van deze stout moet je meteen denken aan motorolie. Dik, zwart en vet. Dat zwarte is ook echt zwart, diep en donker zwart. Een kleine beige schuimkraag maakt het plaatje in je glas af.
Asfalt?
Het bier heeft niet veel koolzuur waardoor die stroperigheid nog eens extra wordt benadrukt. De geur is veelzijdig. Hop uiteraard, maar die voert niet echt de boventoon. Je ruikt vooral gebrande mout gecombineerd met een zoetigheid. Het doet een beetje denken aan drop en asfalt. Klinkt raar maar het is echt lekker.

Die drop en asfalt proef je ook als deze motorolie in je mond verdwijnt. Ergens zit er ook wat chocoladeachtigs in. Een soort kruising tussen melk en puur. Want deze Imperial Russian Stout heeft ook wat zoetigs in de smaak. Eigenlijk proeft ie precies zoals hij smaakt. Drop, toast, asfalt in het begin met een soort melkchocolade achtige zoetheid aan het eind. Van van die nasmaak kan je heerlijk lang genieten.

Is er iets lekkerders?
De Emelisse Russian Imperial Stout is een stout volgens het boekje. Je moet er wel van houden, het is geen allemans vriend. Maar we zijn bestetotnutoe dus moeten we ook nog wat te zeiken hebben. Het is een prima Russian Imperial Stout maar ook niet meer dan dat. Het mist een beetje dat kleine beetje extra. Je geniet ervan maar ergens in je achterhoofd blijft het knagen: is er nog iets lekkerders? En daar ga je naar op zoek als je deze op hebt. En bij een echt geweldig bier wil je gewoon meer van hetzelfde.

Drie sterren dus:

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Maar hoe smaakt….Emelisse Russian Imperial Stout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.