Maar hoe smaakt… Emelisse Imperial Russian Stout White Label?

Emelisse White LabelWe gaan ervan uit dat we je niet meer uit hoeven te leggen wat Emelisse is. De Zeeuwse brouwerij maakt al een aantal jaren erg leuke bieren die het in het buitenland ook nog eens goed doen. Dat is niet zo verwonderlijk want hun bieren sluiten goed aan bij wat andere Europese brouwerijen als Brewdog en Mikkeler maken: hoppige Amerikaans georiënteerde bieren.

Maar Emelisse kan het nog een tandje exclusiever. Als ze eens gek doen in Kamperland plakken ze er een wit etiket op: de white label. Dan weet je: nu wordt het bijzonder. Maar is dat ook echt zo? Wat zegt dat etiket eigenlijk? We deden de proef op de som met de Imperial Russian Stout van Emelisse.

Op zich is de Imperial Russian Stout een beetje vreemde keuze voor een white label. We hebben het niet over het eerste het beste huis tuin en keukenbiertje. Dit bier komt nogal hard aan bij de nietsvermoedende bierdrinker. 11% alcohol en dan nog die enorme diepzwarte smaakexplosie in je mond. Koffie, caramel, bitterzoete stroperigheid. Deze bierstijl staat al niet bekend om zijn subtiliteit en Emelisse doet er met die white label nog een schepje bovenop.

Wat hebben ze ermee gedaan? Best wel veel maar niet tegelijk. We dronken drie varianten:

 • de Soriachi Ace single hop
 • de Wild Turkey barrel aged
 • de Coal Ila barrel aged

Met andere woorden, er is er een met alleen Soriachi Ace hop gebrouwen en twee zijn gelagerd op whisky- en bourbonvaten.

Soriachi Ace single hop
In Japan verbouwen ze dus ook hop en een van de Japanse rassen is Soriachi Ace. Deze hop heeft een heel bijzonder aroma en bitterheid en veel brouwerijen gebruiken het graag. En het internationaal georiënteerde Emelisse dus ook. Bij de single hop ia het zelfs de enige hop die erin zit. Dat geeft de Imperial Russian Stout een heel bijzonder karakter. Je drinkt dus dat hele zware donkere bier en dan met die enorm aromatische hop erin.

Past het? Past het niet? Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Nee, het past niet want bij een bier als dit zit je niet te wachten op een duidelijk aanwezige hop. Ja het past wel want het is gewoon een heel bijzondere combinatie. Dat massieve bier en dat die frissige hop. Misschien niet wat je verwacht maar het past wel bij een white label.

Wild Turkey barrel aged
Wild Turkey is een Amerikaanse bourbon. Bourbon is weer een Amerikaanse whiskey gestookt van rogge en mais. Is het je wel eens opgevallen dat bourbon-vaten vaak worden gebruikt voor Schotse whisky en dus ook bier? Bourbon mag alleen rijpen in nieuwe vaten en dus zijn gebruikte bourbonvaten een gewild export-product van de Verenigde Staten. Ze geven een duidelijke bourbon-smaak af en dat proef je erg goed in de Imperial Russian Stout van Emelisse.

De donkere bitterzoete smaak krijgt een heel ander karakter met die bourbon erbij. Toch bijzonder hoe die best overweldigende smaak van deze Emelisse nog zo sterk beïnvloed kan worden door een paar stukken in bourbon gedrenkt hout. Wan je proeft het overduidelijk. Een zoete bourbonsmaak in een bier dat toch al bol staat van de smaken. En is het ook lekker? Ja! Nou ja, het wordt er allemaal niet toegankelijker op. Je proeft nog veel meer dan normaal en je begrijpt, het was al geen doordrinker. Maar de smaak is echt heel bijzonder en ook lekker.

Coal Ila barrel aged
Coal Ila is een Schotse whiskystokerij. Hun whisky is, je voelt hem al aankomen, niet het meest makkelijk wegdrinkende stooksel dat Schotland voortbrengt. Het is een echte Islay en dat betekent turf en zeewier. In de smaak dan. De vaten gebruiken ze maar een keer en dan gaan ze de markt op voor een dankbare afnemer zoals een leuke Zeeuwse brouwerij.

Het bourbon-vat liet al wat smaak achter in de Imerial Russian Stout en de veel meer uitgesproken Coal Ila doet dat ook. Je wordt getrakteerd op een behoorlijk heftige smaak van turf en zeewier. Bovenop het al niet kinderachtige smaakpalet wat dit bier van zichzelf al heeft. We kunnen ons voorstellen dat deze combinatie niet bij iedereen de handen op elkaar krijgt. Je moet er wel even voor gaan zitten en we zouden zelf ook niet een avondje lang Emelisse Imperial Russian Stout White Label Coal Ila barrel aged drinken. Maar wel iets dat je een keer geproefd moet hebben.

Conclusie
Het is maar goed dat Emelisse een speciale kleur reserveert om aan te geven dat je met iets bijzonders te doen hebt. Want het zijn geen bieren die je zomaar even opentrekt. Er valt veel te beleven met deze bieren en dat is alleen leuk als bijzondere en heftige smaakcombinaties je ding is. Anders kun je ze beter laten staan.

Zelf vonden we ze alledrie de moeite waard. Ze zijn bijzonder en heftig en leuk om te drinken. Al die smaken die langskomen, je kan er echt een tijd op kauwen. Het zijn dan weer niet prachtige gebalanceerde combinaties, daarvoor staan de smaken teveel naast die van het oorspronkelijke bier. De meest bijzondere is dan de Coal Ila want die is gewoon het meest heftig.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Maar hoe smaakt… Emelisse Imperial Russian Stout White Label?

 • maart 27, 2013 om 14:00
  Permalink

  Coal Ila is al 1 van mijn favoriete whisky’s, dus deze variant van Emelisse is zeker een must voor mij. Over het algemeen ben ik erg te spreken over de bieren van Emelisse, zeker de White label varianten

  Beantwoorden
 • maart 27, 2013 om 16:02
  Permalink

  Ik heb zelf de White Label met Laphroaig op, ook zo,n fijne gerookte turf whisky. Briljant! Smaakexposie! Moet wel toegeven dat het geen allemansvriend is, een aquired taste, maar dan heb je ook wat.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.