Maar hoe smaakt…..Duvel Tripel hop 2016?

Tripel Hop 2016 Het bekende verhaal…

Het verhaal kennen we. Toch? Ooi bracht Duvel een speciaal bier uit. Eigenlijk was een Duvel maar dan iets zwaarder en met een derde hopsoort. De Belgen vonden dat allemaal lekker en wilden meer. Moortgat, die er achter kwam dat hop toch wel erg duur was wilde niet. Klaar met de tripel hop. Maar…… een stel Belgen begon een facebook-actie om Moortgat over te halen. En de brouwers van Duvel zijn de beroerdsten niet en wilden wel een weddenschap aan. Bij 10.000 likes wilden ze het nog wel een keer brouwen.

Die 10.000 likes waren uiteraard geen probleem en Duvel moest  aan de bak. En dat bleek een gigantisch commercieel succes. Voor Moortgat genoeg om het elk jaar te brouwen. En ze kiezen elk jaar een aparte of spannende hop uit. We hebben de Duvel met Sorachi Ace geproeft, de Citrahop ging de brouwketels in en ook Mosiac complementeerde de twee normale Duvel hoppen.

Nieuw?

En dit jaar wilden ze nieuw, heel erg nieuw. Ze kozen een hop uit die zo nieuw is, dat hij nog geen naam heeft. Voorlopig noemen ze hem HBC 291. Klinkt wel stoer, zo’n code als naam. Beetje industrieel, beetje incrowdachtig. En het geeft aan dat je echt cutting edge aan het brouwen bent.

Maar, het is natuurlijk Moortgat, een grote commerciële brouwerij. En nou valt dat nieuwe ook wel weer mee. Wat gegoogle leert je al snel dat HBC 291 al verkrijgbaar was in 2013. Je zou toch verwachten dat iemand na drie jaar de moeite zou nemen om een naam voor deze hopsoort. Of staat het gewoon cool? Ach, veel maakt het niet uit. Deze hop wordt in ieder geval nog niet heel veel gebruikt.

Rozen en kattenpis

Volgens het etiket van Duvel zou je vooral veel lavendel, zwarte peper en rozen moeten ruiken. Nou haal ik er alleen de rozen uit. Verder misschien wat kattenpis? En natuurlijk de geweldige geur zoals je gewend bent van Duvel. Na de eerste slok wordt de geur meteen een stuk minder. De smaak is kalm en soepel. Een reguliere Duvel schuurt altijd een beetje. Vooral dat zurige en het koolzuur maken het altijd wat pittig om een Duvel te drinken.

De tripel hop van dit jaar is nogal afgerond. Durven we het gladjes toe noemen? Nou misschien wel. Hij doet zelfs wat ouderwets aan. Niks geen enorme citrus hopbom of hennepgeur. Klassiek Belgisch is een betere omschrijving.

Met zijn tweeën

Het drinken van een Tripel Hop geeft toch altijd een beetje een gevoel dat je iets mist. Je wil er het liefst een gewone Duvel naast zetten, gewoon om te vergelijken. Nou ja, dat doen we dan maar. En vooral bij de Tripel Hop 2016 kunnen we het je aanraden. Drink ze naast elkaar en de Tripel Hop komt helemaal tot zijn recht.

De rozen? De Peper en lavendel? Die knallen ineens het glas uit. Maar alleen als je ze naast elkaar ruikt. Maar ook in de smaak proef je ineens de bloemen en peper. En die blenden wel mooi met smaken van Duvel. Door die blend wordt het wel een minder spannend bier. We vonden het al wat gladjes, en dat wordt alleen maar duidelijker als je ze samen drinkt.

Sterren

Eindoordeel? Tripel Hop 2016 is een makkelijkere Duvel. Een Duvel voor beginners, zeg maar. En hij geeft zijn geheimen pas echt prijs als je er een normale Duvel naast zet. En met alcoholpercentages van 8,5% en 9,5% is dat nog wel eens onhandig.

Vind je Duvel wat de pittig en scherp? Dan is dit je bier. Ben je groot Duvel liefhebber? Neem dan de reguliere Duvel, die is veel mooier en complexer. Wij zijn groot fan van de normale Duvel. 2,5 sterren dan maar.

sterren_25

 

 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Maar hoe smaakt…..Duvel Tripel hop 2016?

  • januari 21, 2017 om 19:05
    Permalink

    Dit bier geeft mij een sensatie van de smaak van lychees, heerlijk.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.