Maar hoe smaakt…….Duvel tripel hop 2013?

Duvel Tripel Hop2Veel te duur…..
Tripel hop, jarenlang wilde Duvel er niet aan. Te duur om te brouwen dus deden ze het niet. Maar na een verloren weddenschap moesten ze toch. En wat bleek? Er zat geld in de Tripel hop. Hoezo te duur? Kennelijk niet. Sinds 2011 brengt Duvel elk jaar een Tripel hop editie uit. En nu is het 2013 en iedereen kijkt reikhalzend uit naar het nieuwe brouwsel. En wat ons betreft is dat zeer terecht. De Tripel hop edities die we tot nu mochten proeven waren namelijk allemaal uitstekend.

Wat je van ver haalt is lekker!
In 2013 gaan de brouwers van Duvel zich vergrijpen aan de Soriache Ace hop. Een zeer trendy hop uit Japan. Zo trendy dat iedereen en z’n ouwe moer het wil gebruiken. Troubadour, Emelisse en de Molen gingen Duvel al voor. Maar ook Brewdog en de Brooklyn Brewery brouwden al met deze Japanse hop. Dat Duvel zich waagt aan deze hop is opvallend, het is namelijk zeker geen allemansvriend. Veel citroensmaak en vooral erg bitter. Maar hop is hip, en ongewone hop is nog hipper. Als brouwer kan je tegenwoordig niet meer voor de dag komen met een simpele Hallertau of Fuggles. Nee, elke brouwer met een beetje experimenteerlust gaat op zoek naar dat ene hopstengeltje dat nog niemand ooit heeft gebruikt, die hopbellen alleen gebrouwen door een oud omaatje ergens in een verre vallei. Ver en onbekend maakt het trendy.

Maar hoe smaakt ie dan?
Pak je grootste glas. Als een echt Duvel schenkt hij met een enorme schuimkraag. Er zijn nog steeds maar weinig bieren met zo’n schitterende schuimkraag. Helderwit, kleine schuimbolletjes als kleine pareltjes. Het lijkt wel slagroom.

Duvel Tripel Hop1En de Soriache Ace haal je er onmiddelijk uit. Echt zure citroen en beetje stalachtig. De geur doet ergens denken aan een goeie Saison. Een normale Duvel heeft in de verte ergens ook iets Saisonachtig. Duvel is van zichzelf al wat kruidig en zuur.

En deze derde hop werkt uitstekend met de “oude” Duvelshopmaak. Het lijkt wel of de Soriachi Ace de Duvelsmaak maximaliseert. Bij het drinken bekruipt je alleen wel langzaam het gevoel dat je een Amerikaanse IPA aan het drinken bent. En eigenlijk bij de laatste slok kom je erachter waar dat door komt. Doordat de Soriachi Ace combi met de oude vertrouwde hop in Duvel zo heftig is verdwijnt de toch al niet erg sterke moutsmaak vrijwel compleet. Eigenlijk proef je alleen maar hop. Lekkere hop dat wel, maar toch alleen maar hop.

Vallende sterren
De Tripel Hop begint op grote hoogte maar zakt jammer genoeg tijdens het drinken wat naar beneden. Dat is jammer maar toch, Duvel doet het wel. Als je als grote brouwer toch dit soort bieren uit durf te brengen verdien je wat ons betreft punten. Twee en een halve punt voor het bier. Sorry Duvel maar we vinden mout in ons bier toch ook wel lekker. Maar dan wel weer een extra punt voor de ballen die jullie hebben.

sterren_35

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

5 gedachten over “Maar hoe smaakt…….Duvel tripel hop 2013?

 • april 10, 2013 om 16:41
  Permalink

  Dat schuim mogen ze wat mij betreft apart verkopen in van die slagroombussen. Heerlijk. Of ijs van maken.

  Beantwoorden
 • april 16, 2013 om 00:09
  Permalink

  Ik heb er net eentje geproefd. En voor de zekerheid nog maar eentje. Ik vond het erg lekker en was juíst blij dat Duvel niet meedoet aan de Amerikaanse moutgekte. Daar waar ik bij bijvoorbeeld Emelisse vaak zou willen dat ze eens wat rustiger aan zouden doen met mout om de hop meer tot z’n recht te doen komen, vond ik bij deze nou juist die pure hopsmaak fantastisch tot z’n recht komen. Smaken verschillen, zullen we maar zeggen……..

  Beantwoorden
 • mei 4, 2013 om 13:20
  Permalink

  In de beschrijving mis ik het woord ‘mint’. Voor de volledigheid, ik vond het niet voor herhaling vatbaar, maar het was ook niet erg om hem te drinken.

  Beantwoorden
 • juni 30, 2013 om 20:51
  Permalink

  Werkelijk waar een heerlijk biertje. Voor mij persoonlijk heel verassend, verfrissend en verrukkelijk!

  Beantwoorden
 • Pingback: Maar hoe smaakt.......Duvel tripel hop 2014? - bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.